Hopp til innhold

Vet ikke at de har kjønnsherpes

Bare fire av ti pasienter var klar over at de hadde herpes i underlivet. - Kan forveksles med barberingsplager, mener Marius Johansen ved Sex og samfunn.

Holder seg på magen

Flere bør testes for herpes, mener svensk forsker.

Foto: Colourbox

Marius Johansen

Herpessmitte trenger ikke gi symptomer, sier Marius Johansen ved Sex og samfunn.

Foto: Privat

Flertallet av et utvalg pasienter som fikk påvist herpes type 2, hadde ikke lagt merke til noe utbrudd av blemmer og sår. Det viser en ny svensk undersøkelse utført av Matilda Berntsson, forsker ved Sahlgrenska akademin.

Berntsson mener det er grunn til å teste flere for herpes, spesielt dersom man har tilbakevendede plager i underlivet uten kjent årsak.

Atypiske symptomer er svært vanlig, konkluderer forskeren.

LES OGSÅ:

Mulig å forveksle

Medisinskfaglig ansvarlig lege Marius Johansen ved Sex og samfunn tror intimbarberingstrenden er en av årsakene til at en del ikke oppdager herpes.

- Sår og nupper i forbindelse med barbering er såpass vanlig at det er en god mulighet for at enkelte forveksler herpesplager med barberingsplager, sier han til NRK.no.

I tillegg er det slett ikke alle som faktisk får noe utbrudd, til tross for at de har blitt smittet.

LES OGSÅ:

Blir aldri kvitt viruset

Herpes i underlivet forårsakes vanligvis av herpes type 2. Det er vanlig å få et ganske massivt førsteutbrudd, men en del blir altså også smittet uten at de får symptomer med en gang.

- Hvis man får et såkalt primærutbrudd, kan man ikke unngå å legge merke til det. Det er som regel mange blemmer, i tillegg til at man typisk blir syk på en måte som kan ligne influensa, forteller Marius Johansen.

Det er særlig de som ikke får noe primærutbrudd som kan stå i fare for å overse symptomene senere. Herpesviruset blir nemlig liggende i nervebanene under huden, og kan når som helst forårsake utbrudd - også hos de som aldri fikk noen symptomer da de ble smittet.

- Senere utbrudd er gjerne mildere og kortere, i tillegg til at man ikke nødvendigvis setter dem i sammenheng med seksuell kontakt, forklarer Johansen.

Ikke bevis for utroskap

Hvis det første utbruddet kommer lenge etter at man ble smittet, kan det føre til mistanker om utroskap hvis man er i et fast forhold.

- Det er i virkeligheten vanskelig å vite hvem man har blitt smittet av, fordi symptomene ikke alltid kommer samtidig. Og det er heller ikke slik at herpessmitte er noe bevis for utroskap, sier Johansen.

Det viktigste er å ta blemmer i underlivet alvorlig, for å unngå å smitte andre.

- Herpes smitter normalt bare under utbrudd. Man bør unngå samleie helt i denne perioden, fordi kondom bare beskytter det området den dekker. I tillegg bør man være nøye med håndhygienen, råder han.

LES OGSÅ:

Kan gi store plager

Hvor plagsom herpessmitten blir for den enkelte, er umulig å forutsi. For noen blir det et livslangt problem.

- Det er fortvilende for de som får utbrudd igjen og igjen. Noen får utbrudd i 5-10 dager hver gang de har menstruasjon, forteller Johansen.

- Heldigvis finnes det medisiner som virker, men de er avhengig av at man tar dem før blemmene kommer. De som har utbrudd ofte, blir flinke til å kjenne igjen den kriblingen i huden som varsler utbrudd, og unngår dem som regel, beroliger han.

Et annet vanlig problem ved større utbrudd er problemer med å tisse.

- Det kan bli så hovent og ømt at man i enkelte tilfeller ikke klarer å få tisset. Et godt råd da er å sitte i et vaskevannsfat med lunkent vann mens man tisser. Det pleier å hjelpe, råder Johansen.

LES OGSÅ:

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)