Hopp til innhold

Advarer mot oralsex uten slikkelapp

En firkantet lateksbit skal beskytte mot seksuelt overførbare sykdommer ved oralsex.

Slikkelappens emballasje

Herpes i analåpningen er vel så ubehagelig som kjønnsvorter. Med slikkelappen beskytter du deg enkelt og greit mot begge deler.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Mange av oss har lært å tre en kondom på Adamdukken eller en banan. Men hvem har fått med seg at det er like viktig å bruke «slikkelappen»?

Ved ubeskyttet oralsex smitter kjønnssykdommer fra kjønnsorganet til munnen – og omvendt.

Trenger du inspirasjon? Finn sexstillingen som passer for deg

Firkantet kondom

Slikkelapp

Slik ser slikkelappen ut.

Foto: NRK
Bera Ulstein Moseng

Bera Ulstein Moseng, forsker ved Helseutvalget for bedre homohelse.

Foto: Halvard Naterstad Dyb
Bente bendiksen

Bente Bendiksen, informasjonsmedarbeider i HivNorge.

Foto: Arne Walderhaug

«Slikkelappen» er en firkantet lateksbit som plasseres over kvinnens kjønnsorgan eller analåpningen.

- Den beskytter mot seksuelt overførbare infeksjoner, forklarer Bente Bendiksen, informasjonsmedarbeider i Hiv Norge, til NRK.no.

De deler ut «slikkelappen» på sine arrangementer.

- Vi ønsker å gjøre slikkelappen tilgjengelig på lik linje med kondomer, legger hun til.

Og «slikkelappen» har mange likhetstrekk med kondomer. De finnes i flere farger, smaker og lukter. Og den kan brukes på begge sider, så lenge den bare brukes én gang.

Les også: Nordmenn liker sex i det fri

Brukes med glidemiddel

Helseutvalget for bedre homohelse forteller at slikkelappen først ble laget til seksuelt aktive kvinner i USA og England på 80-tallet. Høsten 2008 begynte de å formidle den til norske kvinner.

- I begynnelsen delte vi ut mellom 200 og 1000 eksemplarer i året, men i år har vi delt ut 11.000 «slikkelapper», sier Bera Ulstein Moseng, forsker ved Helseutvalget for bedre homohelse, til NRK.no.

I begynnelsen var beskyttelsen ment for personer som var HIV-positive, men nå deles den ut til alle som ønsker den.

- Noen synes den smaker rart, andre liker smaken. Noen blir mer følsomme når de bruker den, mens andre føler mindre. Men vi anbefaler at den brukes sammen med vannbasert glidemiddel. Da sitter den også bedre, forklarer Moseng.

Men enn så lenge er det ikke så mange som bruker «slikkelappen». I den svenske rapporten «Som att slicka på en regnkappa», kommer det frem at 94 prosent av gruppen kvinner som har sex med kvinner, aldri har brukt noen form for beskyttelse.

Oralsex er inn

Nordmenn har stadig mer oralsex, og også da er det viktig å beskytte seg mot sykdommer.

- Vi ser at jentene begynner å bli mer opptatt av å beskytte seg. Før trodde man at jenter som bare hadde sex med jenter slapp unna kjønnssykdommer, men dette er feil, understreker Moseng.

Hun forteller videre at «slikkelappen» har blitt en fin måte å snakke om kjønnssykdommer på.

- Det er ikke bare herpes du kan få i munnen, men alt annet også. Både klamydia, gonoré, syfillis og vorter kan man få både i halsen og analåpningen. Slikkelappen beskytter både for den som gir og den som mottar oralsex, presiserer hun.

Les også:

Ønsker mer tilgjengelighet

Hiv Norge vil at «slikkelappen» skal gjøres mer tilgjengelig, og at den skal deles ut gjennom nettsiden gratiskondomer.no.

- Helsedirektoratet oppgir at man kan få «slikkelapper» via helsestasjoner og andre organisasjoner de samarbeider med. De har gitt oss tilbakemelding på at de skal ha en løpende vurdering på om tilbudet skal utvides. HivNorge synes ikke det er tilstrekkelig, sier Bente Bendiksen fra HivNorge.

Hun mener tilgjengelighet er en viktig faktor for at folk skal sikre seg bedre mot seksuelt overførbare sykdommer.

- Ved å gjøre det lett tilgjengelig, alminneliggjøres bruken. Ungdom og unge tar lettere til seg ny praksis og kunnskap, derfor er det viktig å informere om «slikkelappen» på lik linje med kondomene, legger hun til.

- Vi ble oppfordret av Hiv Norge til å legge ut bestilling på gratiskondomer.no, men det har vi så langt valgt å ikke gjøre. Helseutvalget for bedre homohelse distribuerer «slikkelapper» på seminarer og på nettet, opplyser Arild Johan Myrberg, seniorrådgiver i Helsedirektoratet.

Han mener at hvis de skal legge ut og distribuere «slikkelappen» til alle, må det være basert på et mye bedre kunnskapsgrunnlag enn det vi har i dag.

- Når vi har valgt å ikke legge den inn i den allmenne ordningen er det fordi
kunnskapsgrunnlaget knyttet til bruken og effekten er veldig mangelfull og sprikende, legger han til.

Les også:

Gratis slikkelapp

Selv om du ikke kan bestille «slikkelappen» på gratiskondomer.no, kan du likevel få den gratis flere andre steder.

- Hvis du ringer eller sender en e-post til oss, har vi en avtale med en leverandør som sender deg slikkelappen i posten i nøytrale konvolutter, sier Bendiksen fra Hiv Norge.

Også Helseutvalget for bedre homohelse deler ut slikkelappen gratis.

- Det er bare å ringe, sende SMS eller en e-post, så sender vi noen eksemplarer i hvite, nøytrale konvolutter, sier Moseng.

Les også: - Sex føles som å tenne en lighter i underlivet

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)