Hopp til innhold

Nummeret du kan slette fra mobilen

Har du lagret såkalte ICE-nummer på mobilen i tilfelle ulykke? Da er det én ting du bør vite.

ICE nummer

Ifølge Facebook-meldingen er det Legevakten og ambulansefolk som ber deg lagre In Case of Emergency-nummer. Men dette er feil, norsk helsevesen har ikke noe med ICE å gjøre. Illustrasjonsfoto.

Foto: Maria Elsness / NRK

ICE melding

Kjedemeldingen har blitt delt av mange tusen på Facebook.

Foto: Maria Elsness / NRK
Christian Ekker Larsen

- Vi bruker ikke ICE-nummer, sier Christian Ekker Larsen ved Allmennlegevakta i Oslo.

Foto: Privat

Deling av denne meldingen har eksplodert på Facebook de siste dagene:

«OBS…!! OBS…!! OBS…!! Legevakten og ambulansefolk ber alle om å spre dette budskapet. De har oppdaget at de fleste skadede har en mobiltelefon på seg. Ambulansefolkene vet bare ikke hvem som er nærmeste pårørende i din telefonbok. Det man ønsker er at dere lagrer en person som heter ICE (In Case of Emergency). Under dette står navnet på den personen som man mener bør kontaktes i tilfelle en ulykke. (...)»

Problemet er bare at legevakten ikke har noe med ICE å gjøre.

- Dette er ikke noe vi har sendt ut, og det er ingen her som bruker ICE-nummer, sier Christian Ekker Larsen, kommunikasjonssjef for Allmennlegevakta i Oslo kommune, til NRK.no.

Kjent kjedebrev

Akkurat samme kjedemelding har florert tidligere også. Allerede i 2007 la Oslo kommune ut melding på nettsidene om at det ikke er de som er avsender.

- Henvendelsen kommer ikke herfra, dette er et privat initiativ som oppstod i USA, skriver legevakten i nettsaken.

Det finnes ingen offentlig rutine for ICE-merking i Norge. Det ser norsk helsepersonell heller ikke behov for.

- Det er veldig sjelden vi er i en situasjon hvor vi ikke vet hvem vi skal kontakte, og i de tilfellene kan politiet bistå, forteller Ekker Larsen ved Allmennlegevakta.

Sjekker ikke mobiler

Knut Albert Solem

- Vi henter ikke ut informasjon fra folks mobiler, sier Knut Albert Solem ved Oslo universitetssykehus.

Foto: Ram Gupta, Oslo universitetssykehus

Norges største sykehus, Oslo universitetssykehus, og ambulansetjenesten der bruker heller ikke ICE.

- Vi forholder oss ikke til noe ICE-system i det hele tatt. Vi advarer ikke mot det, men vi bruker det ikke heller, sier Knut Albert Solem, kommunikasjonsrådgiver ved Oslo universitetssykehus,til NRK.no.

"Takk, med vennlig hilsen 113”, avslutter Facebook-meldingen med.

Men oppgavene til 113 og ambulansefolk er uansett ikke å kontakte pårørende.

- Det er først ved mottak til sykehuset at pårørende blir kontaktet. Og da har vi et system ved å bruke folkeregister og politi, opplyser Solem.

- Sykehuset henter ikke ut informasjon fra folks mobiler, forteller han videre.

Falskt Facebook-råd om førstehjelp

Aage W.Karlsen

Facebook-meldingen om å hoste for å redde deg selv, ble avkreftet forrige uke av Aage W. Karlsen i Norsk Luftambulanse.

Foto: Norsk Luftambulanse

I forrige uke skrev NRK.no om et falsk Facebook-råd om førstehjelp. Meldingen forteller om et konkret tips om en hostemetode du bør starte med mens du ringer etter hjelp ved hjerteproblemer. Men dette er feil.

– Er man alene og får sterke brystsmerter, er det eneste rette å ringe medisinsk nødtelefon 113 straks. Og selvfølgelig prøve å varsle hvis det er noen andre i nærheten av deg, sa Aage W. Karlsen, spesialrådgiver i Norsk Luftambulanse, til NRK.no.

App eller lapp

Telefon, iphone

Hvis du vil at det skal være lett å ringe dine pårørende hvis noe skjer deg, finnes det flere apper som fungerer som skjermsparere. Illustrasjonsfoto.

Foto: Maria Elsness / NRK

Moralen bør altså bli at det er lurt å tenke seg om litt før man deler noe via Facebook eller andre kanaler. Å lagre ICE-nummer skader ingen.

- Men mange mobiler er jo uansett låst med en kode i dag, så ICE-nummer ville ofte ikke vært tilgjengelig selv om vi hadde brukt dem, sier kommunikasjonsrådgiver Solem ved Oslo universitetssykehus.

Også på utenlandske nettsteder har vandrehistorier om ICE florert. Og noen av ankepunktene mot å bruke ICE, er nettopp at det vil ta for lang tid for redningsmenn å komme seg inn på telefonen.

Men hvis du likevel vil ha kontaktinformasjon til pårørende mer tilgjengelig, finnes det nyttige apper fra blant annet Diabetesforbundet og Norsk Organdonasjon. Disse appene fungerer som en skjermsparer, der nummeret vises til tross for kodelås.

Ellers kan du jo alltids lime en lapp på telefonen. Selv om ikke helsepersonell bruker ICE, kan det være praktisk for vanlige lekfolk å finne nummer til dine pårørende.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)