Hopp til innhold

– I denne saken er vi alle tapere

Sydvaranger-konkursen påfører store kreditorer som Innovasjon Norge og DNB store tap.

Sydvaranger gruve

Onsdag kom nyheten om at styret i Sydvaranger Gruve AS slår

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Sydvaranger Gruve kjempet lenge for å finne en god løsning for kreditorene sine, men i går ble det kjent at kampen er over. Sydvaranger Gruve er konkurs.

– I denne saken er vi alle tapere. Vi er veldig oppmerksomme på følgene konkursen har for mennesker i Sør-Varanger, sier regiondirektør i Innovasjon Norge, Linda Beate Randal.

Tap for kreditorene

Konkursen påfører store kreditorer som Innovasjon Norge og DNB store tap. Innovasjon Norge har vært involvert i Sydvaranger Gruve siden 2009 og selskapet skylder fremdeles Innovasjon Norge 54 millioner kroner og påløpende renter.

Direktør i Innovasjon Norge Linda Randal står utenfor rådhuset i Sør-Varanger

Direktør i Innovasjon Norge, Linda Beate Randal.

Foto: Hallgeir Henriksen/Sør-Varanger kommune

– Vi har vært i nær dialog med bedriften om den vanskelige situasjonen og har strukket oss langt for å bistå bedriftsledelsen med å finne nye løsninger. De har jobbet hardt for å finne nye interessenter, og vi håpet også til det siste at alt skulle ordne seg, sier Randal.

Da en interessent tidligere denne måneden bestemte seg for å ikke investere, var alt håp ute.

Kjernen i konkursen er, ifølge Randal, svingende råvarepriser i et internasjonalt marked. Kraftig fall i prisen på jernmalm har gjort produksjonskostnadene høyere enn fortjenesten.

– Prisene fortsetter å falle og Sydvaranger står foran en fase med gråbergbrytning som hadde trengt flere investeringer. Med slike utfordringer var det ikke annet å gjøre enn å melde oppbrudd, sier Randal.

Hva det endelige tapet blir for Innovasjon Norge og andre kreditorer, avhenger av prisen anlegget blir solgt for.

Dagen derpå

380 ansatte får ikke julelønn i år. Opp mot 1500 mennesker rammes direkte eller indirekte av konkursen i Sydvaranger Gruve. Fylkesordføreren frykter gruvekonkursen vil ramme hele Finnmark.

Rune Rafaelsen

Ordfører i Sør-Varanger, Rune Rafaelsen.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

Ordføreren i Sør-Varanger forteller at folk i fylket er fortvilet og bekymret for de ansatte som nå mister jobben.

– Men vi har en vilje av jern og skal finne løsninger for dem som er rammet av dette, sier ordføreren.

Han legger ikke skjul på at det har vært utfordrende å starte opp som nyvalgt ordfører i en kommune hvor mye skjer på en gang, men han er optimistisk.

– Jeg jobber med flotte mennesker. Det som har skjedd i forbindelse med flyktningstrømmen, viser hva slags kraft man får når folk står sammen om ting. Det viktigste nå, er å bistå de ansatte som mister jobber.

– Dette arbeidet går vi i gang med umiddelbart, sier Rafaelsen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark