Hopp til innhold

– Gruvekonkursen vil ramme hele Finnmark

Fylkesordfører Runar Sjåstad (Ap) frykter at konkursen i Sydvaranger Gruve AS ikke bare vil ramme Sør-Varanger kommune, men hele fylket.

Fylkesordfører i Finnmark, Runar Sjåstad

Fylkesordfører Runar Sjåstad håper på ny gruvedrift i Sør-Varanger, men tror det kan bli vanskelig.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

– Jeg synes det er trasig. Først og fremst for dem som mister jobben tett opp mot jul, og ikke bare de direkteansatte, men også de ansatte som leverer varer og tjenester. Dette er en stor bedrift, ikke bare i Finnmark, men i norsk sammenheng. Det får konsekvenser for mange mennesker, lokalsamfunn, næringsliv og bedrifter utover hele fylket, sier fylkesordfører Runar Sjåstad (Ap) til NRK.

Onsdag kom nyheten om at styret i Sydvaranger Gruve AS slår gruveselskapet konkurs.

Selskapet klarer ikke lenger å betjene sin egen gjeld, noe som ifølge selskapet skyldes vedvarende lave priser på jernmalm. Dermed står 380 ansatte uten jobb.

Øst-Finnmark rammes hardt

Ifølge fylkesordføreren vil konkursen ramme Øst-Finnmark ekstra hardt.

– Man gikk fra en anleggsperiode med mange ansatte som pendlet inn, til mange lokalt og regionalt ansatte. Det er flere hundre ansatte som mister jobben, uten forvarsel, tett opp mot jul. Dette vil ramme fryktelig hardt, og ikke bare den enkelte, men hele samfunnet, og store deler av Finnmark, sier Sjåstad.

Håper på ny drift

Han tror det blir vanskelig å få til ny drift i Sydvaranger, men håper man får det til.

– Nå må vi se hva kreditorene har av begrunnelse for å kjøre bedriften til skifteretten. Vi må se hvilke planer de har fremover. Skal man ha sjanse til en oppstart må man prøve å finne en ordning der bedriften ikke blir solgt på billigsalg, stykkevis og delt, sier Sjåstad.

Finnmark fylkeskommune har kun et formelt ansvar for å følge opp sine 13 lærlinger i bedriften i forbindelse med konkursen. Ifølge Sjåstad kommer fylkeskommunen uansett til å involvere seg.

– Vi bidra med det lille vi kan. Vi vil vi bistå opp mot lokale myndigheter, og samle aktører som kan bidra både hver for seg og samlet. Da tenker jeg på Sør-Varanger kommune, fagbevegelse, NAV og en rekke andre aktører, sier Sjåstad.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark