Hopp til innhold

Må bruke over seks milliarder før jerngruve i Sør-Varanger tjener penger

Jerngruva er en uslepen diamant, mener svensk selskap som er i ferd med å kjøpe Sydvaranger gruve. Men det vil koste over seks milliarder kroner før jernmalmen kan selges.

Møte på samfunnshuset

KONKURS: Samfunnshuset i Kirkenes var fylt til randen av tidligere gruvearbeidere, dagen etter Sydvaranger slo seg konkurs 18. november 2015.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Full oppstart i Sydvaranger tilsvarer rundt 450 arbeidsplasser. Etter at sanksjoner mot Russland har rammet grensebyen hardt, er nye arbeidsplasser sårt tiltrengt, påpeker lokalpolitikere i Sør-Varanger og Troms og Finnmark LO.

Derfor ber de nå næringsministeren om hjelp for raskest mulig å få nytt liv i Europas tredje største jernmalmgruve.

– Om regjeringen kommer raskt på banen, og vi får en bekreftelse på dette i løpet av 2024, håper vi at Sydvaranger kan fremskynde oppstarten til 2025, sier gruppeleder for Sør-Varanger Arbeiderparti, Guro Brandshaug.

Full finansiering av gruva vil koste over seks milliarder kroner. Å bryte ned gråberget i gruva vil koste 2 milliarder kroner. Dette er fjell som ligger som et skjold over den verdifulle jernmalmen.

Millioner av tonn med gråberg

November 2015 slo Sydvaranger Gruve seg konkurs. Prisen for jernmalm var kritisk lav. Selskapet hadde 3,5 milliarder kroner i gjeld, og kunne ikke tbetale sine regninger. I underkant av 400 personer mistet jobben, og et sted mellom 1400–1500 personer ble rammet.

Etter det har Sydvaranger hatt flere eiere, uten at det har vært aktivitet i gruva. Nå er Sydvaranger AS i ferd med å bli solgt til det svenske gruveselskapet Grangex.

De nye eierne planlegger full gruvedrift. Men da må de fjerne 300 millioner tonn med gråberg, som sperrer for jernmalmen, ifølge bostyret etter 2015-konkursen.

På sidelinjen er det flere aktører som ønsker å få oppstart i gruva snarest.

Sidelinjen

– Det siste tiåret har vært krevende. Sanksjonene som ble innført i 2014, gruvekonkursen i 2015 og pandemien spiller alle inn, sier Guro Brandshaug.

Guro Brandshaug

OPPDRAGSTØRKE: Guro Brandshaug, gruppeleder i Sør-Varanger Ap, sier mange bedrifter i kommunen allerede opplever oppdragstørke innover 2024.

Foto: Gyda Katrine Hesla

Hun håper å fremskynde Sydvaranger-prosjektet med to år. Dette mener hun kan gjøres ved at den norske stat bidrar med virkemidler, som vil korte ned tidslinjen i finansierings- og investorfasen Grangex er i nå.

Les også Skjerper sanksjonene: – Nå ser det bekmørkt ut

Greger Mannsverk, Kimek

I så fall vil de kunne fjerne mye av gråberget rundt dagbruddet i en tidligere fase.

Før jul diskuterte Brandshaug, LO-leder i Troms og Finnmark Bjørn Johansen, stortingsrepresentant Runar Sjåstad (Ap) og næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) dette på et møte sammen.

Private må være ledende

Guro Brandshaug beskriver møtet med næringsministeren som positivt.

– Vi opplevde at ministeren forsto at en tidlig gruveoppstart vil være veldig viktig for lokalsamfunnet, og vi har forventninger om at han følger opp på det, sier Brandshaug.

Brandshaug sier at et offentlig-privat samarbeid vil sikre at prosjektet ikke blir et luftslott

Jan Christian Vestre, næringsminister på besøk i Kirkenes

SANKSJONER: Næringsminister Jan Christian Vestre på besøk i Kirkenes i mars 2022, like etter at Ukraina-krigen brøt ut.

Foto: Karen Gjetrang

På spørsmålet om regjeringen vil bidra inn til Sydvaranger-prosjektet, svarer næringsministeren til NRK:

– I møtet før jul orienterte jeg om de ulike virkemidlene som er aktuelle for Sydvaranger-prosjektet å søke på. Dette er aktiv næringspolitikk i praksis.

– Privat kapital skal lede an, men fellesskapet skal også stille opp slik at vi får løftet de gode prosjektene gjennom å tilby låne-, garanti- og egenkapitalordninger.

Lang tidslinje på prosjektet

Driftssjef i Sydvaranger Thomas Bækø sier det vil ta flere år å få gruva i full drift. Den viktigste årsaken er to års leveringstid på gruvemaskiner.

– Så er det en finansieringsprosess i forkant. Dette er et løp som tar noe tid, sier han. Til NRK opplyser Bækø at det vil koste rundt 200 millioner dollar - altså 2,6 milliarder kroner etter dagens kurs, å fjerne gråberget. Totalkostnaden på å få gruva i drift, anslår han til 6,5 milliarder kroner.

Nå håper det svenske selskapet at den norske staten kan gi Grangex fordelaktig lån. Innspill næringsministeren har fått, er statlig lån på en milliard kroner.

Sydvaranger gruve.

GRÅBERG: Millioner av tonn med gråberg må fjernes for å utvinne jernmalm i Sydvaranger.

Foto: Frida Ravna Rømo

Bækø legger til at Sydvaranger har en mindre maskinpark etter det tidligere driftsselskapet. Disse maskinene kunne vært brukt til en start.

– Det ville hatt en betydelig innvirkning på samfunnet vårt.

Sier det ikke blir et luftslott

Grangex har planer om å starte opp i Sydvaranger innen 2027. I tillegg til Sydvaranger, har gruveselskapet kjøpt Dannemora-gruva, nord for Stockholm. Her planlegger de oppstart i løpet av 2025.

Administrerende direktør i Grangex, Christer Lindqvist, sier til NRK at de håper å komme i gang med gråbergarbeidet i Sydvaranger i 2025.

– Vi ser på Sydvaranger som en upolert diamant. Vi håper vi snart kan få på plass en prosjektfinansiering, sier han.

Grangex sier det ikke er noe i veien for at den norske stat kan bidra inn i denne finansieringen.

Grangex og Sydvaranger as.

INTENSJONER: Sydvaranger driftssjef Thomas Bækø og Grangex-direktør Christer Lindqvist avbildet utenfor Sydvaranger, etter at intensjonsavtalen for kjøpet av Sydvaranger ble skrevet i sommer.

Foto: Sebastian Faugstad

– Hvilken garanti kan du legge på bordet for å bevise at dere ikke er nok et finansieringsselskap med plantegninger til et luftslott?

– Det garanteres egentlig gjennom partnerskapet vi har med Anglo American. De ville aldri ha skrevet en avtale med oss, og tilført kapital, om de trodde vi bygde et luftslott, sier Lindqvist.

Anglo American er et multinasjonalt gruveselskap. I 2022 omsatte selskapet for 35,1 milliarder amerikanske dollar, og er regnet som verdens største produsent av platina.

Sydvaranger sendte i høst en søknad om å få utsette oppstart av gruva. Den gjeldende tillatelsen til drift holdt på å gå ut på dato, før gruva fikk starte opp. Det har staten godkjent, mot at det må skje innen mars 2027.

Les også Sydvaranger Gruve er konkurs

Ansatte i Sydvaranger gruve etter allmøte

Les også Hva nå, Kirkenes?

Møte på samfunnshuset