Hopp til innhold

Sydvaranger Gruve er konkurs

Mellom 350-400 ansatte mister jobben i konkursen til gruvebedriften Sydvaranger i Kirkenes.

Ansatte i Sydvaranger gruve etter allmøte

400 ansatte mister jobben i konkursen i Sydvaranger Gruve.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

Styret i Sydvaranger Gruve AS gjorde vedtaket om å slå seg konkurs onsdag.

Mellom 350-400 ansatte mister jobben.

Ifølge eierselskapet Northern Iron er det de vedvarende lave prisene på jernmalm som er årsaken til konkursen.

Ordfører Rune Rafaelsen (Ap) informerte kommunestyret i Sør-Varanger onsdag klokken 11.30 at gruvebedriften må til skifteretten.

– Det er satt ned en stab fra kommunen for å bistå. Dette er en stor og alvorlig krise for kommunen, og ikke minst menneskene det gjelder, sa Rafaelsen.

Ansatteinfo

Her er informasjonen de ansatte fikk onsdag.

Foto: Skjermdump

– Rammer hele Finnmark

Han mener konkursen vil ramme hele Finnmark i stort omfang.

– 1400-1500 mennesker rammes direkte eller indirekte. Og fra kommunens side ser vi på alt vi kan gjøre for å bistå i denne svært vanskelige situasjonen. Vi vil snu alle steiner vi kan for å bistå, sa Rafaelsen.

Til NRK sier Rafaelsen at de ansatte ikke får desemberlønna, som etter planen skulle utbetales fredag. Kommunen prøver nå å finne tiltak for de ansatte og familiene.

Milliardunderskudd

Ifølge eierselskapet Northern Iron er Sydvaranger Gruve lenger ikke i stand til å betale sin gjeld til DNB og Innovasjon Norge. Drøftelser på høyeste hold hos DNB og Innovasjon Norge har videren konkludert med at det ikke finnes en akseptabel løsning på den videre drift av gruva.

Skjebnen til Sydvaranger Gruve har lenge vært uviss, og gruvearbeiderne har lenge fryktet for jobben sin, skriver NTB. I midten av oktober ble det kjent at kreditorene DNB og Innovasjon Norge hadde gitt nok en betalingsutsettelse for å holde det kriserammede selskapet i drift til desember.

Sydvaranger Gruve fikk et underskudd etter skatt på rundt 1,14 milliarder kroner i fjor etter at prisen på jernmalm ble halvert i løpet av året.

– Mørk dag

En bostyrer vil nå overta ledelsen av bedriften, og leverandører og kontraktører vil bli informert for å håndtere kravene.

– Det er en mørk dag for alle ansatte i Sydvaranger Gruve, alle underleverandører og for hele samfunnet. Det er faktisk en mørk dag for hele Finnmark, sier LO-sekretær i Finnmark, Bjørn Johansen til NRK.