Hopp til innhold
Kronikk

Seks ting å ta med fra koronakrisen

Korona-omstillingen er hard, men noe kan vi med fordel ta med oss videre.

Eirin Høiseth

Tross utfordringene, har verden blitt litt varmere under koronakrisen. Folk gjenbruker, deler på ressursene og tar vare på hverandre. Det er sånn en grønnere verden er, skriver Eirin Høiseth.

Foto: Anna Birkeland Olerud

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

En av de store utfordringene med klimakrisen er at en grønn omstilling krever at vi alle endrer måten vi lever på. Det tar tid å endre vaner, og det kan koste litt. Nå har imidlertid koronaviruset tvunget oss til å ta grep for å endre dagliglivet i rekordfart. Her er seks vaner vi med fordel kan ta med oss videre.

1. Spis opp maten

I disse dager graver folk frem den frosne gryteretten nederst i fryseren, spiser brødskalken og den brune bananen og sparer restematen til dagen etter.

Vi drøyer gjerne turen på butikken én dag til, så lenge vi har noe igjen i skap og skuffer. I 2018 kastet hver nordmann i snitt 42,6 kilo mat. Om vi fortsetter å utnytte ressursene bedre kan vi kutte store mengder klimagassutslipp fra jordbruket.

2. Du må ikke fly på jobbmøte

Karantenelivet har gjort nettmøter til allemannseie. Vi har morgenmøte i pysjen og slipper den kjipe traktekaffen fra kontoret. Når hjemmekontoret opphører er det ingen grunn til å slutte med digitale møter.

Tusenvis av mennesker flyr daglig til jobbmøter som kunne vært digitale. Strekningen Trondheim – Oslo er blant Europas mest trafikkerte. Her kan vi kutte unødvendige og tidkrevende flyreiser, og få tilbake mer tid med familien og mer effektive arbeidsdager.

3. Sykle til jobben

For å unngå kollektivtransport og andre mennesker, sykler mange til butikken og arbeidsplassen.

Nedgangen i bilkjøring har gitt reduserte eksos- og svevestøvutslipp og bedre luft. Kollektivt, sykkel og gange er lavutslippstransport og en del av en grønn fremtid. Inntil buss igjen er et akseptabelt fremkomstmiddel: Sett sykkelen i stand, det er snart vår!

4. Ikke kjøp ting du ikke trenger

Når butikkene er stengt og du skal holde deg hjemme, sparer du ikke bare penger, du slipper også å kjøpe klær som blir hengende i skapet, og hamburgerjern til folk som har alt fra før. Nordmenns forbruk er i verdenstoppen og gir et høyt klimaavtrykk.

Men savner du egentlig kjøpesenteret nå? Er det ikke de sosiale sammenkomstene du egentlig lengter etter? Når karantenen er over, bruk pengene dine på restauranter, konserter, teater og svømmehall med venner og familie.

Støtt kulturen og de små produsentene, og kjøp kvalitet fremfor å fylle boden med ting du ikke bruker.

5. Hytta er best

Vi har fått bekreftet at det stedet nordmenn helst vil feriere er på hytta! Så mye savner vi hytta at vi vil melde flytting dit.

Hvorfor ta den klimafiendtlige flyturen til Thailand, når det du uansett vil er å sitte i solveggen på hytta og lese gamle Donaldblader!

Norgesferie er inn, det er bra for norsk næringsliv – og klimavennlig!

Tross utfordringene, har verden blitt litt varmere under koronakrisen.

6. Vis solidaritet og del med andre

De siste dagene har tusenvis av mennesker meldt seg til tjeneste for helsevesenet. Naboer handler for hverandre, barn gir bort leker til andre barn.

Dugnadsånden vises både i hjemmesitting, facebookgrupper og hundelufting. Folk tar vare på tingene sine og hverandre i påvente av bedre tider. Det må vi fortsette med.

Tross utfordringene, har verden blitt litt varmere under koronakrisen. Folk gjenbruker, deler på ressursene og tar vare på hverandre. Det er sånn en grønnere verden er.

Å prioritere, ha gode vaner og vise solidaritet er viktig både i den kommende klimadugnaden og i gjenreisingen av samfunnet etter koronaviruset.

Å omstille betyr ikke nødvendigvis at ting blir verre – bare annerledes.

Det får vi til!

LES OGSÅ: Noe godt kan komme ut av krisen: