NRK Meny
Normal

Tusenvis vil se gigantisk, stinkende blomst

Folk valfarter til Basel i Sveits for å se en enorm blomst som gir fra seg lukt som beskrives som en blanding av råttent kjøtt, overmoden frukt og fersk avføring.

Switzerland Corpse Flower

En av verdens største og sjeldneste planter tiltrekker seg tusenvis av skuelystne. Planten er på engelsk kjent som 'corpse flower',likblomst på norsk, på grunn av dens karakteristiske lukt.

Foto: Georgios Kefalas / Ap

Amorphophallus titanum

Amorphophallus titanum er en av verdens største og sjeldneste planter. Den dør etter to dagers blomstring.

Foto: CHRISTIAN HARTMANN / Reuters

Blomsten heter amorphophallus titanum, og er en av verdens største og mest illeluktende planter. De lukter så sterkt at gartnere ifølge Naturhistorisk museum bruker gassmaske i nærheten av dem.

Den voldsomme lukten skyldes at blomsten bestøves av fluer, og fluer liker nettopp lukten av råttent kjøtt og overmoden frukt best.

Venter 10.000 besøkende

Planten er den første av sitt slag som er i blomst i Sveits på 75 år, og Basels botaniske hage venter at den to meter høye planten vil tiltrekke seg 10.000 besøkende mens den blomstrer.

Ifølge BBC news er det kun registrert 134 blomstringer gjennom kunstig dyrkning hos denne spesielle arten.

Blomsten i Basels botaniske hage tittet opp av jorden i starten av mars, og har vokst omtrent seks centimeter daglig i det siste.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Misformet penis

Amorphophallus titanum

Den botaniske hagen i Basel venter at 10.000 vil se den spesielle blomsten.

Foto: Christian Hartmann / REUTERS

Planten finnes i de tropiske regnskogene i på Sumatra i Indonesia, og den krever et fuktig klima for å vokse. Den blomstrer sjelden også når den vokser i vill tilstand.

Navnet amorphophallus kommer fra de latinske ordene amorphus som betyr formløs eller misformet, og phallus som betyr penis.

Ifølge Naturhistorisk museum er amorphophallus titanum den mest berømte arten i sin familie. Kolbene kan bli over to meter høye og høybladet kan få en omkrets på 3 meter.