Hopp til innhold

Svære skjermer i sentrum på CES-tjuvstart

LAS VEGAS (NRK.no): LGs nye 4K-TV og Lenovos gigant-nettbrett fikk mye oppmerksomhet da CES åpna for pressen.

Lenovos - pc/nettbrett-hybrid fikk sin skjerv med beundrende blikk.

Lenovos – pc/nettbrett-hybrid fikk sin skjerv med beundrende blikk.

Foto: Erlend Lånke Solbu

Las Vegas: Helge Carlsen og Erlend Lånke Solbu
Foto: NRK

Tradisjonen tro åpna verdens største forbrukerelektronikkmesse dørene for pressen med CES Unveiled to dager før selve messa offisielt er i gang.

I natt norsk tid fikk noen utvalgte produsenter muligheten til å vise fram nyvinningene sine for et særdeles ivrig tekno-pressekorps.

LG først ut

Enorme TV-skjermer og 4K-oppløsning er noe eksperter har spådd vil prege messa – LG fikk æren av å være først ut av TV-produsentene med å presentere sitt nye flaggskip.

LGs nye 84 tommer store 3D-kompatible Ultra HD-TV har en oppløsning på 3840 ganger 2160 piksler – fire ganger så mye som tradisjonell HD-oppløsning.

Selv om LG-standen var en av Unveileds desidert best besøkte var stemninga noe avventende – det virka som om de fleste vil se hva Samsung og de andre TV-tungvekterne har på lur før de feller noen dom.

NRK.no er på Samsungs presentasjon i natt, og kommer med sak derfra i morgen.

LG-TV-en er uansett ikke noe for normalhusholdninga foreløpig – det sørger prislappen på 20.000 dollar, nærmere 120.000 norske kroner, for.

LGs monster-TV-skjerm på CES 2013

LGs monster-TV ble godt mottatt, men det spørs hvor imponerende den ser ut når de andre får presentert sine nye flaggskip.

Foto: Erlend Lånke Solbu

Sosialt spillbrett

Ved Lenovos bod var entusiasmen tydeligere, og særlig retta mot den nye Horizon 27.

Den 27 tommer store skjermen er en PC/nettbrett-hybrid, selv om størrelsen og den begrensa batterikapasiteten på to timer setter mobilitetsbegrensninger.

Den er Windows 8-basert, men når du gir beskjed om at den skal oppføre seg som et nettbrett ved å legge den horisontalt tar Lenovos eget brukergrensesnitt Aura over den umiddelbare samhandlinga.

Lenovo brukte stort sett spill-apper til å demonstrere Horizon 27, og der størrelsen er en hemsko for mobiliteten, er den samtidig et tydelig fortrinn når det kommer til berøringsbaserte flerspillerspill.

Når uhellet er ute

Unveiled gir gjerne en pekepinn på hvilken type produkter som kommer til å prege CES.

Årets tjuvstart ligna til forveksling veldig på fjorårets, men en trend var ny – katastrofeløsninger.

Siden CES 2012 har orkanen Sandy herja USA, og det er liten tvil om at det kommer til å vises på årets messe.

SpareOne er en krisetelefon som går på AA-batterier, og er beregna på situasjoner der strøm er en knapp ressurs. Den er strippa for unødvendigheter, og blir solgt inn som et produkt du bør ha i nødpakken din – et konsept som nok er vanligere i USA enn i Norge.

I tillegg ble vi introdusert for mobile stormvarslere, og flere typer app-baserte alarmsystemer.

Teknohelse

Koblingen mellom teknologi og helse var populær i fjor, og ting tyder på at den ikke blir mindre populær i år.

Withings viste fram en ny smartvekt, som i tillegg til å måle vekt og fettprosent og automatisk sende dataene trådløst til appen som følger med nå også måler puls og luftkvalitet.

Fitbug og Bodymedia presenterte nye systemer for å måle aktivitet, uten å egentlig si så veldig mye om hva som faktisk var nytt.

Smartgaffel på CES 2013

Vil du bli tynn etter jula kan du spise en munnfull hver tiende time med denne gaffelen.

Foto: Erlend Lånke Solbu

En av de mer kuriøse produktene som skal gjøre verden sunnere er HAPIfork. Det er en gaffel som måler hvor lang tid du bruker på hvert måltid, og hvor høy munnfullfrekvens du har.

Forskning viser at det er hensiktsmessig å spise sakte hvis du vil gå ned i vekt, men HAPIforks utsendte kan ha misforstått hvor langt denne effekten strekker seg.

– Hvor sakte er det hensiktsmessig å spise?
– Så sakte som mulig.
– Så det er for eksempel bedre å spise en munnfull hver tiende time enn hvert minutt?

– Ja

Litt av hvert

Hektisk aktivitet utenfor Las Vegas Conference Center

Det er hektisk aktivitet utenfor Las Vegas Conference Center to dager før messa åpner på alvor

Foto: Erlend Lånke Solbu

Det er ikke bare revolusjonerende produkter som blir vist fram på CES – 2013 blir nok ikke noe unntak.

Invoxia har lagd en dokkingstasjon for smarttelefoner der nyvinninga er at dokken er kobla til et telefonrør med en ledning – ringen er slutta.

Det er også mange nye telefondeksler ute og går – med mer eller mindre nyskapende løsninger og design.

Årets Unveiled var kanskje ikke historiens mest spennende, men det skal sies at de aller fleste tungvekterne glimra med sitt fravær – tradisjonen tro.

Selve CES har uansett ikke starta, og uka vil helt sikkert avsløre produkter som kommer til å prege folks hverdager i åra som kommer – følg med på NRK.no, vi er i Las Vegas hele uka.