En titt inn i tv-fremtiden

LAS VEGAS (NRK.no): Fremtidens tv lar deg som seer få større kontroll over hvordan sendingen blir.

Samsung Super Oled-tv

Samsung lanserte sin Super Oled-tv denne uka på CES. Men allerede finnes det uutgitt teknologi som gir enda større detaljrikdom og oppløsning.

Foto: Erlend Lånke Solbu / NRK

Las Vegas: Helge Carlsen og Erlend Lånke Solbu
Foto: NRK

På CES-messa i Las Vegas har det så langt vært tv opp og i mente. Produsentene knives om å ha den beste fargegjengivelsen, de tynneste apparatene og den mest realistiske 3D-teknologien.

Og minst like viktig som kopekassa er innholdet, og vi har fått demonstrert et utall av forskjellige smart-tv-løsninger som lar deg laste ned filmer, spille sjakk eller sjekke Facebook mens du ser på tv.

Sharp kunne blant annet vise fram en trådløs og bærbar tv som du kan frakte fra stua og inn på badet hvis du absolutt ikke kan gå glipp av favorittprogrammet ditt.

Enorm detaljrikdom

Men CES er også stedet for å titte litt inn i krystallkula og vise fram teknologi som fortsatt er på prøvestadiet og som foreløpig ikke kan bli allemannseie.

Nevnte Sharp kunne blant annet vise fram det som skal være verdens første 8K-tv. Oppløsningen på skjermen er virkelig imponerende.

Den 85 tommer store skjermen har en oppløsning på hele 7,680 x 4,320 piksler, og selv om du gnikker nesa inn mot glasset er detaljnivået fortsatt like krystallklart og forbløffende.

CES TV

Denne høyoppløselige 85-tommeren er foreløpig bare en prototyp.

Foto: Erlend Lånke Solbu / NRK

Apparatet er foreløpig bare på konseptstadiet, og det er heller ikke klart når, eller om, det noensinne blir å finne i butikkene.

Ta kontroll over sendingen

Technicolor som leverer teknologi til tv-produsenter har flere spennende løsninger som de presenterer på årets messe.

Litt paranoide er de, dog. Siden det dreier seg om uferdige løsninger, får vi ikke lov til å filme og blir grundig utspurt om hvem vi er og hva vi gjør, før vi får slippe inn på messeområdet deres.

En av teknologiene selskapet jobber med er at du selv kan avgjøre hvilket bildeutsnitt du vil se på tv-sendingen.

Om du ser på en fotballkamp og har lyst til å følge med på hva keeperen på favorittlaget ditt holder på med når ballen er på motsatt banehalvdel, kan du panorere tv-bildet over til hans side.

Eller om du ser på en konsert og synes det blir litt for mye fokus på vokalisten og heller har lyst til å følge med på hva trommisen holder på med.

Mer eller mindre 3D

Technicolor representanter kunne også vise oss en fiffig funksjon som gjør at du kan styre 3D-nivået på 3D-filmene dine.

Så hvis du ønsker mer dybde i naturprogrammet, eller du får hodepine av å se smurfefilmen i 3D, kan du altså skru effekten opp og ned med fjernkontrollen.

CES TV

Ved hjelp av fjernkontrollen skal du kunne finstille 3D-effekten.

Foto: Erlend Lånke solbu / NRK

Også dette er teknologi som det fortsatt jobbes med, og demonstrasjonen NRK.no fikk var ikke av det overbevisende slaget.

Kjøp hatten til Indiana Jones

Litt av fremtiden er her også allerede.

Du har kanskje erfart at når du ser på en film dukker det opp en skuespiller som du mener du har sett før, men ikke evner å huske navnet på,

Da har du valget mellom å ødelegge filmopplevelsen ved å gruble over dette resten av filmen, eller sette på pause for å søke opp informasjoin om filmen på nettet.

CES TV

Robert Greychen i Technicolor demonstrerer Media Echo.

Foto: Erlend Lånke Solbu / NRK

Technicolor har nå lansert tjenesten Media Echo som ved hjelp av stemmegjenkjenning registrerer hva du ser på, og dermed kan hente fram informasjon om skuespillerne rett på en Ipad eller et Android nettbrett som er koblet til tv-skjermen.

– Du kan også få opp informasjon om hva slags klær skuespillerne har på seg og kjøpe dem på nettet, forteller Robert Greychen i Technicolor til NRK.no og viser hvordan du for eksempel kan kjøpe hatten til Indiana Jones.

Teknologien er allerede tatt inn i varmen hos tv-selskapet Fox, men det er uklart om vi vil få se lignende tjenester i Norge.

NRK.no er på plass i Las Vegas hele uka, og gir deg alt du trenger å vite om verdens største forbrukerteknologimesse - CES 2012.