NRK Meny
Normal

Dette tror ekspertene om dingseåret 2013

LAS VEGAS (NRK.no): Gigantfjernsyn og mobilteknologi er to av de heteste trendene vi vil se på verdens største elektronikkmesse CES i Las Vegas denne uka.

CES 2012

Damer, glitter og stas skal trekke oppmerksomheten mot årets teknologinyheter som presenteres i Las Vegas denne uka.

Foto: Erlend Lånke Solbu / NRK

Las Vegas: Helge Carlsen og Erlend Lånke Solbu
Foto: NRK

Mandag åpner dørene i Las Vegas Convention Center på ny dørene for elektronikkbransjens se-og-bli-sett-samling.

Som den største i sitt slag samler Consumer Electronics Show (CES) rundt 140.000 utstillere, bransjeanalytikere og journalister for å presentere årets nyheter innen forbrukerteknologi.

Gigant-TV

Messa er ikke åpen for publikum, men NRK.no er til stede hele uka og vil gi deg et innblikk i mylderet av må-ha-produkter og de mer sære nyvinningene for de spesielt interesserte.

Under fjorårets messe var det 3D-TV opp og i mente som dominerte. Enten det var apparater med eller uten briller.

Den tredje dimensjonen i tv-tittinga har vel ikke akkurat blitt allemannseie, og tv-produsentene har nå tatt nye grep for å drive fjernsynsinnovasjonen videre.

CES 2012

I fjor var det 3D, i år er det oppløsningen som gjelder for fjernsyn.

Foto: Erlend Lånke Solbu

Teknologinettstedet Mashable tror de såkalte Ultra HDTV-apparatene blir årets snakkis.

Disse apparatene har fire ganger så høy oppløsning som dagens Full HD-fjernsyn.

Sikkert fint og flott, men så lenge tv-kanalene og innholdsprodusentene ikke leverer bilder i denne oppløsningen spørs det om dette kun blir noe man kan skryte av å ha.

Både LG og Sony har allerede lansert sine apparater, og det vil nok dukke opp enda flere superfjernsyn i løpet av den kommende uka.

Ny aktør i mobilkrigen

De siste årene har mobilkrigen stått mellom to selskaper; Apple og Google.

Apple gjorde smarttelefonen til allemannseie med sin Iphone, mens Google har spist innpå markedsandelene etter hvert som flere mobilprodusenter har tatt i bruk operativsystemet Android.

I fjor fikk vi en sniktitt på Microsofts bidrag, Windows Phone 8. Men mens Microsoft fortsatt er enerådende på pc-markedet, har de fortsatt en lang vei å gå på mobilmarkedet.

CES 2012

I fjor fikk NRK en sniktitt på Microsofts operativsystem for mobiltelefoner. Men Windows Phone 8 har ennå ikke tatt helt av.

Foto: Erlend Lånke SolbuCES o / NRK

Tall fra analyseselskapet Nielsen viser at WP8 har en markedsandel på 2 prosent i det amerikanske markedet. Android er suverent størst med 52 prosent, fulgt av Apple iOS med 35 prosent.

Nå har også åpen kildesystemet Ubuntu tatt steget over fra PC til mobil. Ubuntu er et kjent navn for dem som kjører operativsystemet Linux, og om en nimåneders tid vil man altså kunne få denne opplevelsen på mobil, ifølge Cnet.

Men flere av disse mobilene vil bli vist fram for første gang under CES i Las Vegas.

Smartbiler

Ikke bare på softwaresiden skjer det ting i mobilmarkedet, men også de tekniske spesifikasjonene og bruksområdene utvikler seg.

LG har overført Full HD-opplevelsen til mobiltelefonen, og lanserer en 5,5 tommer stor 1080p mobilskjerm.

Las Vegas Convention Center

Rundt 140.000 mennesker er ventet innenfor dørene av Las Vegas Convention Center denne uka.

Foto: Isaac Brekken / Ap

Mobiltelefonens naturlige plass i hverdagen har også skapt et behov for å kunne koble den til alskens andre apparater.

Det er forventet at 2013 vil føre med seg tettere integrering mellom mobil og bil, mobilen som fjernsyn nummer to og som et redskap for å kontrollere dagligdagse ting som å skru av og på lyset.

Også bilprodusentene vil knytte telefonen nærmere til dashbordet, og ifølge Forbes vil Android bli å finne i en rekke nye bilmodeller i år.

Gründer i magen

Ut fra e-post-mengden vi har fått fra produsentene i forkant av årets messe, kan det se ut som at det også i år blir et snøskred av nye nettbrett, ultratynne laptoper og tastaturløse skjermer generelt.

Selv om mange allerede har tjuvstartet med å annonsere årets nyheter, holder noen fortsatt kortene tett til brystet.

Samsung ber oss «gjøre oss klare for noe nytt», så gjenstår det å se hva den generelle oppfordringen innebærer. Ryktene går på at arvtakeren til mobilflaggskipet Samsung Galaxy SIII, SIV, blir lansert, mens andre holder en knapp på et nytt fjernsyn, ifølge Hot Hardware.

Pebble

Trioen bak Pebble ville samle inn 100.000 dollar i investormidler, men fikk 10 millioner. I år viser de fram mobilklokka på CES i Las Vegas.

Foto: Mary Altaffer / Ap

Men det er ikke bare giganter som Panasonic, Sony og LG som tar opp plass i det gigantiske kongressenteret utenfor sentrum av Las Vegas.

I fjor besøkte vi den kinesiske avdelingen hvor mange småselskaper og gründere presenterte sine produkter.

Mange begynner også i det små på nettstedet Kickstarter hvor gründere med en god idé kan starte kronerulling for å realisere produktet.

Armbåndsuret Pebble som lar deg styre mobiltelefonen din fra venstre håndledd, hanket inn 500.000 dollar i løpet av det første døgnet på Kickstarter.

Produsentene skal vise fram produktet på årets messe.