Hopp til innhold

Romfergetur kan bli utsatt på grunn av «trafikk-kork» i rommet

Endeavour skulle etter planen legge ut på sin siste ferd 19. april. Nå kan dårlig planlegging gjøre at oppskytinga blir utsatt.

Endeavour

Endeavour legger i løpet av få uker ut på sin siste ferd - neste stopp blir Smithsonian-muséet.

Foto: NASA

NASAs

romfergeprogram går mot slutten, og snart tar Endeavour turen opp i verdensrommet for 25. og siste gang.

Oppskytinga, som har blitt utsatt flere ganger allerede, er ifølge Daily Beast flytta fra 19. til 29. april. Årsaken er tilsynelatende triviell - planleggingssvikt har ført til dobbeltbooking av dokkplass ved den internasjonale romstasjonen ISS.

Biologisk eksperiment

Russlands ubemanna forsyningsfartøy Progress skal skytes opp 27. april, men kan ikke legge til ved ISS så lenge Endeavour ligger der. NASA har prøvd å få russerne til å utsette ferden eller drøye dokkinga, men ifølge Daily Beasts anonyme kilde kommer ikke det til å skje.

Progress har med seg et biologisk eksperiment som må plasseres i en fryser på ISS så fort som mulig etter oppskyting. Dette skal være en viktig årsak til at Russland ikke er villige til å forandre planene nå.

Endeavour

Insigniene til alle Endeavours romferder fra 1992 og frem til i dag.

Foto: NASA

Kapteinens kone skutt i hodet

Endeavours to uker lange ferd vil bli den 134. og nest siste i romfergeprogrammets historie. Når Atlantis lander på Kennedy Space Center 10. juli er det slutt.

US-SPACE-SHUTTLE ENDEAVOUR CREW

Mark Kelly leder besetninga som skal ta Endeavour ut i rommet for siste gang.

Foto: BRUCE WEAVER / Afp

Et av målene med denne turen er å få levert Alpha Magnetic-spektrometeret til ISS. Prosjektet, som har kosta 12 milliarder kroner, skal blant annet lete etter mørk materie og antimaterie ved å måle kosmisk stråling. I tilleg står fire romvandringer på programmet.

Mannskapet på Endeavour ledes av kaptein Mark Kelly, mannen til kongressmedlemmet Gabrielle Giffords som ble skutt i hodet under et attentatsforsøk i Tuscon, Arizona 8. januar i år.

Kelly tok flere uker fri etter hendelsen, men var tilbake i sjefsastrounautstolen tidlig i februar.

– Det er et bittersøtt privilegium å få lov til å te Endeavour ut på sin siste ferd, uttalte han på en pressekonferanse i Houston for to uker siden.

Se oppskytinga av Endeavour fra fergas forrige ferd i 2010: