Hopp til innhold

Rapper-hjerner avslører kreativitet

Ny forskning på rapper-hjerner viser at en hjernedel som styrer hverdagslige funksjoner delvis slår seg av, og at vi mister selvbevissthet ved kreative prosesser.

2012 Coachella - Weekend 1 Dr. Dre, Eminem

Sammen med rappere har nevropsykologer prøvd å finne ut hva som skjer i hjernen under kreativitet. Dr. Dre og Eminem (bildet) var ikke med på den nye studien.

Foto: Chris Pizzello / NTB Scanpix

Hva skjer egentlig i hjernen når vi er kreative? I vitenskapsverden har dette vært et ubesvart spørsmål, men nå har amerikanske nevropsykologer begynt å nærme seg svaret. Det har de gjort ved å få rappere til å rappe improvisert - mens de har ligget inne i fMR-maskiner.

– Vi tror hjernedelen som tar for seg de høyeste funksjonene i hjernen «slapper av» når vi er kreative. På den måten kan naturlig, ufokusert oppmerksomhet og usensurerte prosesser, det som kanskje er kjennetegnet på kreativitet, ta over.

Det sier Allen Braun, en av forskerne bak studien, til Nature.

Forskerne mener de har funnet ut hvorfor mange artister nærmest føler at underbevisstheten tar over når de lager sanger.

Inn i en mer ubevisst tilstand

Rapper i fMR-maskin

Los Angeles-rapperen Open Mike Eagle er på vei inn i en fMR-maskin for å rappe. Forskeren Ho Ming Chow skal måle av hjerneaktiviteten hans.

Den dorsolaterale prefrontale hjernebarken ble deaktivert når rapperne i studien improviserte, mens den mediale prefrontale hjernebarken ble aktiv.

– Den mediale prefrontale hjernebarken spiller en rolle i selvmotivering og integrering av informasjon. Vi vet at den dorsolaterale prefrontale hjernebarken på den annen side spiller en rolle ved oppmerksomhet, selvmonitorering og andre høytstående funksjoner, sier Siyuan Liu, en av forskerne, til Discovery News.

Ifølge dem betyr det at rapperne kom inn i en «flytende» tilstand når de improviserte. Forskerne beskriver denne tilstanden som et fullstendig dypdykk inn i kreativ aktivitet, karakterisert av fokusert selvmotivasjon og tap av selvbevissthet.

– Attraktiv tanke

Menno Witter nevroforsker ved NTNU, synes funnet er interessant og viktig, men er ikke så overrasket over det.

– Begge hjerneområdene det er snakk om i studien er involvert i komplekse kognitive prosesser, blant annet kreativitet.

– Antydningen om at hjernen bytter over fra en «ledende tilstand» til en mer kreativ, er attraktiv, men må bekreftes i oppfølgingsstudier, sier han til NRK.no.

Rappernes improvisasjon økte også hjerneaktviteten i hjernesystemer involvert i språkproduksjon og følelser. Ifølge forskerne antyder det at improvisering sysselsetter et hjernenettverk som forbinder motivasjon, språk, humør og handling.

Samme aktive område hos jazzmusikere

Det er forskere fra U.S. National Institute of Deafness and Other Communication Disorders som står bak den nye studien.

12 rappere deltok. De leste opp både memorerte sanger forskerne hadde laget på forhånd, og rappet på sparket. Etter å ha sammenlignet hjerneskannene fra disse to prosessene, kunne forskerne se hvilke hjerneområder som var aktive når rapperne var kreative.

Ifølge Nature samsvarer resultatene med en tidligere studie gjort på jazzmusikere. Begge disse typene artister aktiverer og slår av de samme områdene i hjernen når de er kreative.

Hjerneaktivitet

Bilder av en av rappernes hjerner. Når de improviserte, merket forskerne lite aktivitet i den dorsolaterale prefrontale hjernebarken og stor aktivitet i den mediale prefrontale hjernebarken.

Foto: Scientific Reports

Noen tidligere studier som ligner på denne, har til motsetning vist ganske andre resultater. De har antydet at den dorsolaterale prefrontale hjernebarken blir aktiv under kreativ atferd, altså hjernedelen som delvis slo seg av i studien med rapperne.

– Men vi tror forskjellen kan skyldes at studiene har sett på forskjellige typer kreative oppgaver. Hjerneaktiviteten de andre studiene skapte var mindre kreativ enn den vi så i vår studie, sier Braun.

– Vi har prøvd å holde oss til mer naturlig kreative prosessering, og da fant vi denne nedsatte aktiviteten i de dorsale laterale regionene.

Framover har de amerikanske forskerne lyst til å se på hvilke spor kreativiteten setter i hjernen til andre kreative sjeler - poeter og historiefortellere.

Studien som ble gjort på rapperne ble publisert i Scientific Reports forrige uke.