Klær overvåker helsa

Snart kommer klærne som kan sjekke helsa di og oppdage sykdommer.

Klær på stativ
Foto: ANNE MARIT SLETTEN / Scanpix

Et internasjonalt forskerteam jobber nå for å lage intelligente klær som kan overvåke helsetilstanden til den som bærer dem. Tanken er at klærne kan gjøre personer med alvorlige sykdommer mindre avhengige av sykesenga.

- Sensorene er bygd, og vi har testet dem i labben, sier lederen for teamet, Jean Luprano fra det sveitsiske teknologiselskapet CSEM ifølge BBC til Engineer magazine.

 

Internasjonalt team

Prosjektet han leder er en del av EUs Biotex-program , og forskere fra åtte ulike forskningsinstitusjoner deltar.

Det neste skrittet forskergruppen planlegger, er å integrere de avanserte sensorene i vanlige klær og teste dem på en gruppe frivillige. Den første versjonen skal etter planen, overvåke hvor mye bærerer svetter og sammensetningen til svetten. Dette er data som vil være nyttige for å overvåke prestasjonene til idrettsutøvere.  

 

Militær teknologi

Senere planlegger forskerne versjoner som også måler blodverdier og som dermed kan gjøre livet lettere for alvorlig syke. Sensorene vil oppfange endringer i blodverdiene, noe som vil være nyttig for folk med alvorlig sukkersyke eller for personer som sliter med infeksjoner.

Teknologien ble opprinnelig funnet opp av det amerikanske forsvaret. De ønsket å overvåke helsetilstanden til soldater i felt, men nå kan den altså komme til nytte også for det sivile samfunn.