NRK Meny
Normal

Hypersonisk superfly styrta etter 16 sekunder

Waverider skulle fly i seks ganger lydens hastighet, men ferden endte i Stillehavet - lenge før tida.

X-51 Hypersonic Flight

X-51 - eller Waverider - var montert under vingen på et B-52-bombefly.

Foto: Chad Bellay / Ap

Overlydsflyet X-51A - også kalt Waverider - skulle onsdag forsøke å nå en hastighet på Mach 6, og holde toppfart i fem minutter.

Bare 16 sekunder etter at det ubemanna flyet ble sluppet fra et B-52-bombefly utenfor Sør-California styrta det i havet.

Andre gang på rad

Det amerikanske flyvåpenet forteller at scramjet-motoren ikke starta på grunn av en ødelagt styrefinne.

– Alle våre data tydet på at vi hadde sikret riktige forhold for tenning av motoren, og vi hadde godt håp om å nå våre mål med testen, sier prosjektlederen Charlie Brink ifølge NTB.

For ordens skyld: Planen var hele tiden at Waverider skulle styrte i Stillehavet til slutt. Det forelå heller ingen plan om å hente opp flyet fra dypet.

I mai 2010 oppnådde en prototyp av Waverider en hastighet på Mach 5 - nedre grense for hypersonisk hastighet.

Testen ble likevel avbrutt etter tre minutter som følge av tekniske vanskeligheter.

Den gang sa Brink at han var skuffa over gjennomføringa, men fornøyd med mengden data de hadde fått inn.

Slik gikk det forrige gang:

Oslo-New York på én time

Waverider ligner ikke særlig mye på et tradisjonelt passasjerfly, og prosjektet - som er et samarbeid mellom Pentagon, NASA, Boeing og Pratt & Whitney Rocketdyne - vil først og fremst komme det militære til gode.

Skulle hastighetene det opereres med la seg overføre til passasjerfly vil vi kunne komme oss fra Oslo til New York på rundt en time.

Mach 6 - hastigheten Waverider skulle holde i seks minutter - tilsvarer seks ganger lydens hastighet.

Lydhastigheten varierer med temperaturen, og i en høyde av 70.000 fot - området der Waverider skulle flydd - tilsvarer det i underkant av 6000 kilometer i timen. Hadde ferden foregått på havnivå ville Mach 6 tilsvart rundt 7300 kilometer i timen.

To milliarder dollar

Pentagon har i løpet av de siste 10 åra brukt to milliarder dollar - nesten 12 milliarder norske kroner - på å utvikle hypersonisk teknologi, ifølge seg selv.

Waverider-programmet koster 140 millioner dollar - 830 millioner norske kroner.

– X-51 representerer en teknologi som vi lgjøre oss i stand til å fly fort lenge, sa Darryl W. Davis - sjef for Boeing Phantom Works som har bygd overlydsflyet - før testen, ifølge LA Times.

Foreløpig har de ikke fått bevist akkurat det poenget så tydelig som de sikkert har ønska, men de har fortsatt ett X-51-fly igjen. Det amerikanske flyvåpenet har fortsatt ikke bestemt seg for om det vil bli gjort en ny test.