NRK Meny
Normal

Her er Microsofts Ipad-konkurrent

De to nye nettbrettene har fått navnet Surface.

APTOPIX Microsoft Panos Panay

Panos Panay viser fram Microsofts nye nettbrett i Milk Studios i Los Angeles.

Foto: Damian Dovarganes / Ap

Microsoft presenterte i natt norsk tid sin nye nettbrett-serie.

To varianter ble vist frem - én som kjører operativsystemet Windows RT, og én som kjører Windows 8 Pro.

– Det er en PC som er et veldig bra nettbrett, og et nettbrett som er en veldig bra PC, sier Windows-sjef Steven Sinofsky til Wired.

To varianter - to operativsystem

Windows RT-varianten er den som minner mest om en Ipad. Den er 9,3 millimeter tykk og veier 676 gram, nesten identisk med Apple-flaggskipets vitale mål.

Windows 8 Pro-utgaven er både tykkere og tyngre - 13,5 millimeter og 903 gram. Denne modellen er utstyrt med en Intel-prosessor, mens lillebroren har en ARM-basert prosessor.

Begge Surface-modellene har 10,6" ClearType HD-skjerm - en tomme større en Ipad-skjermen. Den minste kommer med 32 eller 64 gigabyte lagringsplass, mens den største leveres med enten 64 eller 128 gigabyte.

MICROSOFT-WINDOWS/TABLETS Microsoft representatives hold a new Surface tablet computer as it is unveiled by Microsoft in Los Angeles

Windows RT-varianten av Surface har større skjerm enn en Ipad, men er tilnærma identisk på vekt og tykkelse.

Foto: DAVID MCNEW / Reuters

Støttebein og tastatur

Surface-brettene har utbrettbare støttebein bygd inn i magnesiumramma. I tillegg kan de fås med et magnetfesta deksel som er 3 millimeter tykt, og også kan brukes som tastatur.

Det er ikke klart om dekseltastaturet vil være standardtilbehør eller må kjøpes i tillegg.

– Vi vil gi programvaren vår sin egen maskinvare, sa Microsoft-sjef Steve Ballmer på pressekonferansen.

Carolina Milanesi i teknokonsulentfirmaet Gartner tror Surface-brettene vil være konkurransedyktige.

– Microsoft kan presse prisen siden de ikke trenger å betale lisens for å bruke sine egne operativsystemer - noe flere av PC- og nettbrett-produsentene er nødt til, sier hun til BBC.

Når? Hvor mye?

Microsoft har ikke avslørt når de nye nettbrettene kommer på markedet.

Prisen er også ukjent, men datagiganten sier at Windows-RT varianten vil koste omtrent det samme som tilsvarende nettbrett med ARM-prosessor.

Windows 8-varianten vil være prismessig sammenlignbar med ultrabook-modeller med tilsvarende spesifikasjoner.

Cnets teknoblogger Eric Mack tror den billigste Surface-modellen blir vanskelig å selge til andre enn de som er trofaste mot Windows. Han har langt mer tro på den andre modellen.

– Mange av oss lever et dobbeltliv når det kommer til operativsystemer - Windows på jobb, og iOS/Android i sofakroken. Hvis Surface Windows 8 virkelig fungerer som en blanding av en ultrabook og en Ipad kan den bygge en bro mellom skrivebordsjobbing og det å være pålogga nettet resten av døgnet, skriver han på Cnet.

Forrester-analytiker Sarah Rotman Epps tror ikke det er smart å tilby forbrukerne to forskjellige prosessorer.

– Microsoft blir sin egen verste fiende i dette markedet. Forbrukerne vil ikke tenke på hvilken type prosessor de skal ha. For mye valgfrihet kan være overveldende, Apple har skjønt dette og begrenser Ipad-valgene til lagringsplass, 3G/wi-fi, og farge, skriver hun på Forrester-bloggen.

Surface

Surface-dekselet fungerer også som tastatur.

Foto: Microsoft