NRK Meny
Normal

Apples første datamaskin solgt for 2,2 millioner

Prisen steg himmelhøyt da et sjeldent eksemplar av Apples aller første datamaskin ble solgt på auksjon i New York fredag.

En av de første Apple I-datamaskinene

Et bilde fra auksjonshuset Sotheby's viser en Apple I, Steve Jobs og Steve Wozniaks første forsøk på å lage en personlig datamaskin. Fredag ble en av de få eksemplarene som fortsatt fungerer, solgt for mer enn dobbelt så mye som antatt.

Foto: HO / Reuters

Datamaskinen gikk under hammeren på auksjonshuset Sotheby's, og sluttbudet lå på 374.000 dollar, tilsvarende 2,2 millioner kroner. Det er mer enn dobbelt så mye som auksjonshuset hadde håpet å få for den.

Les: Selger den første Apple-maskinen

Under auksjonen kjempet to budgivere mot hverandre. Vinnerbudet gikk til en anonym person som deltok over telefon.

Maskinen bærer navnet Apple 1, og ble solgt som et byggesett til entusiaster, i en tid da den personlige datamaskinen fortsatt var en framtidsvisjon for de aller fleste.

Maskinen kom ikke med skjerm, men ble solgt med original kassettspiller og bruksanvisninger.

Maskinen som ble auksjonert bort fredag er ett av bare seks kjente eksemplarer av maskinen som fortsatt virker, ifølge Sotheby's.

Apple 1 kostet 666,66 dollar da den ble lagt ut for salg for første gang i juli 1976. Maskinen ble håndbygget av Apples medgrunnlegger Steve Wozniak.

Markedsføringen av maskinen var det Wozniaks makker Steve Jobs som tok seg av. Mens Wozniak gradvis forsvant ut av det voksende Apple-konsernet, ble Jobs med årene en av de mest markante og synlige næringslivslederne i USA.

Jobs døde i fjor etter lengre tids kreftsykdom, bare 56 år gammel.