Hopp til innhold

Gir kreftsyke lengre liv

Nytt norsk legemiddel gir nå håp for hundretusenvis av mennesker med alvorlig kreftsykdom.

Hver år får om lag 300 000 mennesker verden over kreft med spredning til skjelettet. Et nytt, norsk legemiddel kan nå forlenge livet til mange av disse.

Det nye, norske legemiddelet heter Alpharadin og er et resultat av forskning ved Radiumhospitalet og Universitetet i Oslo. Det var forskerne Øyvind Bruland og Roy Larsen som hadde ideen og begynte jobben med å utvikle metoden for mer enn ti år siden.

Radioaktivt legemiddel

Metoden går ut på å sprøyte et radioaktivt stoff, radium 223, inn i pasienten. Dette stoffet søker seg til svulstene i skjelettet og dreper kreftcellene innenfra med alfastråler.

Legemiddelet er til nå prøvd ut på 250 pasienter. De var alle rammet av prostatakreft med spredning til skjelettet. Og resultatet er svært lovende. 

Firmaet som nå produserer legemiddelet, Algeta ASA, regner med at pasientene har fått forlenget levetiden sin med 50 prosent. Nå skal en tredje og siste utprøving settes i gang. Den vil ta om lag tre år. Først når den er over, kan medisinen eventuelt bli tilgjengelig for alle.

LES: Fakta om studien

Enormt Marked

Professor Øyvind Bruland
Foto: NRK

-Hvis vi kan bruke denne metoden også på andre former for kreft som har spredt seg til skjelettet, er potensialet meget, meget stort, sier Øyvind Bruland. Han peker spesielt på brystkreft, og sier dette  norske legemiddelet da kan få et enormt marked.

- Prostatakreft og brystkreft er de mest vanlige kreftformene hos henholdsvis menn og kvinner. Kan dette legemiddelet brukes til behandling av disse kreftformene, er markedet på verdensbasis stort, slår han fast.

SE: Ny medisin kan redde folk med skjelettkreft

Forsøkspersoner

Medisinen går neste år inn i fase tre med en rekke kliniske forsøk med forsøkspersoner. Slike forsøkspersoner blir vanligvis plukket ut i samarbeid med et større sykehus, men denne prosessen er ennå ikke fullført. Ifølge legemiddelfirmaet Algeta ASA bør pasienter som ønsker å delta i utprøvingen, ta kontakt med sin fastlege.

Mer informasjon på selskapets egen hjemmeside

Kreftforeningens informasjonsark om prostatakreft

Faktaark fra Radiumhospitalet

 

Sigmund Roald Nydal

Sigmund Roald Nydal har deltatt i forskningsprosjektet. Han har nå levd tre år etter at diagnosen om kreft med spredning ble stilt. Han ble forespeilet å leve i ett - to år.

Foto: Jon Hagen / NRK