Hopp til innhold

Nordmenn fikk humoristisk forskerpris for isbjørnkostyme

Norske forskere fikk Ig Nobel-pris for kreativ improvisering under kartlegging av fluktadferden til villrein.

Isbjørnforkledning

NOBELPRISENS HUMORISTISKE MOTSTYKE: Har du lyst til å lure vennene dine til å tro at du er en isbjørn? Ta på deg hvite klær, da vel. For dette fikk norske forskere Ig Nobelprisen.

Foto: M. Kardel

Hva gjør du hvis du har lyst til å finne ut hvordan Svalbard-rein reagerer på isbjørn, men ikke har særlig mange tamme isbjørner for hånda?

Egil Reimers og Sindre Eftestøl valgte løsningen "å kle seg ut som en isbjørn", noe som både ga dem forskningsdata og Ig Nobel-pris.

– Gir en smule PR

Nobelprisens humoristiske motstykke blir årlig delt ut av Journal of Improbable Research. Den går til ti prosjekter som «først får folk til å le - så til å tenke», og blir delt ut av tidligere vinnere av ekte Nobelpriser.

Nattens utdeling foregikk som vanlig på Harvard, og var den 24. i rekka.

Reimers og Eftestøl fra Institutt for biovitenskap (UiO) fikk Ig Nobel for publikasjonen Response Behaviors of Svalbard Reindeer Towards Humans and Humans Disguised as Polar Bears on Edgeøya, og Reimers sier at det både er hyggelig og ærerikt å få pris.

– Den fører jo til artikkelen blir lest av et større publikum enn normalt pluss at den gir en smule PR. Blant norske forskere gir prisen neppe status, men internasjonalt gjør den nok det, sier han til NRK.no.

Isbjørnforkledning

Her ser vi Reimers, forkledd som isbjørn, nærme seg ei gruppe rein.

Foto: M. Kardel

Hvitt = isbjørn

Forskerne holder på med et større prosjekt der de ser på vaktsomhet og frykt-/flukt-adferd hos villrein under ulike miljøforhold og av ulik genetisk avstamning.

Reimers forteller at isbjørndelen av prosjektet var en spontanreaksjon på at de observerte isbjørn der de tidligere hadde observert rein. I tillegg hadde de sett ett tilfelle av isbjørn som åpenbart gikk mot to småflokker med rein.

– Ettersom vi på dette tidspunkt hadde tilstrekkelig med data på rein-menneske-interaksjoner utnyttet vi tiden til et kreativt, men ufullstendig eksperiment.

Hvis du synes isbjørnkostymet ser ut som ganske vanlige hvite klær pluss ei hvit hette har du helt rett. Og det faktum at et hvitkledd menneske har en annen størrelse enn en isbjørn spiller ifølge Reimers ikke så stor rolle.

– Hvite gjenstander i bevegelse på Edgeøya er sjeldent annet enn isbjørn.

Bananskallfall, smerten knytta til dårlig kunst, og Jesu fjes

Reimers og Eftestøs pris kom i klassen arktisk vitenskap, i tillegg ble det delt ut ni andre priser:

  • Fysikk: Kiyoshi Mabuchi ved Kitasato University, Japan - for å måle friksjonen mellom sko og bananskall når en person tråkker på et bananskall som ligger på gulvet.
  • Nevrovitenskap: Kang Lee ved University of Toronto, Canada - for å prøve å forstå hva som skjer i hodene til folk som ser Jesu fjes på en brødskive.
  • Psykologi: Peter Jonason ved University of Western Sydney, Australia - for å ha samla bevis for at mennesker som legger seg seint i snitt er mer selvopptatte, mer manipulerende og mer psykopatiske enn de som står opp tidlig.
  • Folkehelse: Jaroslav Flegr ved Charles University, Tsjekkia - for å se nærmere på om det kan være mentalt skadelig for mennesker å eie katter.
  • Biologi: Vlastimil Hart ved Czech University of Life Sciences - for å vise at hunder som tisser og bæsjer foretrekker å stille seg opp så kroppene deres står parallelt med de nord/sør-gående feltlinjene i Jordas magnetfelt.
  • Kunst: Marina de Tommaso ved University of Bari, Italia - for å måle den relative smerten folk føler når de ser på et stygt maleri mens de blir skutt i hånda av en kraftig laserstråle.
  • Økonomi: Den italienske regjeringas statistikkinstitutt - for å gå foran for å styrke EU-landenes offisielle økonomi gjennom å inkludere inntekter fra prostitusjon, dopsalg, smugling og andre ulovlige transaksjoner mellom parter som gjør det frivillig.
  • Medisin: Ian Humphreys ved Michigan State University, USA - for å behandle ukontrollerbare neseblødninger ved hjelp av herda grisehud.
  • Ernæring: Raquel Rubio ved IRTA, Spania - for rapporten "Characterization of Lactic Acid Bacteria Isolated from Infant Faeces as Potential Probiotic Starter Cultures for Fermented Sausages."