Hopp til innhold

Fikk Ig Nobel-pris for å finne ut at opera er bra for hjerteoperert mus

Beregninger av når kuer vil legge seg ned, og hva som skal til for å gå på vann, ble også premiert under utdelingen.

USA-SCIENCE/IGNOBELPRIZES Masanori Niimi is joined by colleague Xiangyuan Jin, dressed as a mouse, as they accept the 2013 Medicine Prize during the 23rd First Annual Ig Nobel Prize ceremony at Harvard University in Cambridge

Prisvinnerne i årets Ig Nobel Prize er nå klare. Medisinprisen gikk til en gruppe forskere som har funnet ut at opera er bra for mus som har gjennomgått hjertetransplantasjon.

Foto: NTB Scanpiz / Reuters

Torsdag ble den 23. utgaven av Ig Nobel Prize-utdelingen gjennomført ved Harvard University i USA.

Prisutdelingen, som er en parodi på den ekte nobelprisen, har helt siden 1991 gitt oppmerksomhet til vitenskap som «først får deg til å le, så får deg til å tenke».

En rekke seriøse og mindre seriøse forskere er hvert år med på å kjempe om heder og ære i utdelingen.

På forhånd hadde sjefen for utdelingen, Marc Abrahams, annonsert at vinnerne ville få en pengepremie på 10 trillioner dollar – zimbabwiske dollar. Rundt 23 kroner.

Ølbriller gjelder også deg selv

Psykologiprisen gikk til en gruppe forskere som gjennom et eksperiment har funnet ut at folk ser på seg selv som mer attraktiv når man har dukket alkohol.

Forskerne fra Frankrike og USA har gjennom eksperimentet bekreftet at ølbrillene ikke bare fungerer på andre, men også seg selv.

Mus lever lenger med opera

En av de andre som ble 10 trillioner zimbabwiske dollar rikere, var Masanori Niimi. Han fikk utdelt Medisin-prisen på bakgrunn av sin museoppdagelse, ifølge prisutdelingens nettsted.

Niimi og kollegene hans fant tidligere i år ut at mus som har gjennomgått hjertetransplantasjoner overlever lenger hvis de får lytte til opera i etterkant av operasjonen.

Mus som fikk høre på opera en uke etter operasjonen, overlevde i gjennomsnitt 26 dager. De som hørte på Mozart klarte seg i rundt 20 dager, mens mus som hørte på irsk musikk holdt seg i live i rundt 11 dager.

Ig Nobels

Selve prisen vinnerne mottar vitner om en humoristisk utdeling.

Foto: NTB Scanpix / Ap

Vanskelig å forutse når kuene legger seg

Sannsynlighetsprisen gikk til en gruppe britiske og nederlandske forskere, som har undersøkt stå- og sittemønsteret hos kuer. De mottar prisen for å ha oppdaget at jo lenger en ku har ligget på bakken, desto mer sannsynlig er det at kua snart vil reise seg.

Den andre oppdagelsen som de også krediteres for, er for å funnet ut at det er vanskelig å forutse når kua vil legge seg når den først har reist seg.

Ølbriller og forbud mot applaus

De resterende prisene gikk til prosjekter med varierende seriøsitetsgrad:

  • Biologi og astronomi: Vinnerne fikk prisen for sin oppdagelse av at gjødselbiller navigerer etter stjernene når de går seg bort (Marie Dacke, Emily Baird, Marcus Byrne, Clarke Scholtz og Eric Warrant).
  • Sikkerhetstiltak: Oppfinnelse som skal skremme flykaprere. Kapreren vil pakkes inn i en pakke som sendes ut av fyet i en fallskjerm. Vinneren er den avdøde forskeren Gustano Pizzo.
  • Fredsprisen: Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko mottar prisen for sitt forbud mot applaus på offentlig sted. Deler prisen med politiet som arresterte en enarmet mann for å klappe.
  • Kjemi: Japanske og tyske forskere har funnet ut at den biokjemiske prosessen som gjør at løk får oss til å gråte er mer komplisert enn vi tidligere visste.
  • Arkeologi: To forskere kokte opp en spissmus og svelget den uten å tygge. Formålet var å analysere avføringen deres etterpå, for å finne ut hvilke bein i spissmusa som ville oppløses på sin ferd gjennom menneskets kropp. De heldige forskerne het Brian Crandall og Peter Stahl, begge fra USA.
  • Fysikk: Italienske og russiske forskere har funnet ut at enkelte mennesker hadde klart å løpe på vannet hvis både menneskene og vannet hadde vært på månen.

Les mer om vinnerne på prisutdelingens nettside.

Se mannen bak Ig Nobel Prize, Marc Abrahams, presentere noen av vinnerne: