Fikk Ig Nobel-pris for hestehalefysikk

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

I tillegg ble forskning på blant annet grønt hår, kaffesøling og hvordan du kan få Eiffeltårnet til å se mindre ut premiert.

Ig Nobel-utdelinga ble i natt til fredag norsk tid gjennomført for 22. gang på Harvard University i USA.

Du kan se hele prisutdelinga i videoen øverst i saken - som vanlig var det en mildt sagt løssluppen affære.

– Storfornøyd med oppmerksomheten

Nobelprisens humoristiske motstykke blir årlig delt ut av Journal of Improbable Research. Den går til ti prosjekter som «først får folk til å le - så til å tenke», og blir delt ut av tidligere vinnere av ekte Nobelpriser.

Et britisk/amerikansk forskerteam fikk fysikkprisen for å ha laga ei ligning som forutsier hvordan formen på en hestehale vil bli.

– Mitt fagfelt - statistisk fysikk - er ikke noe som mange har hørt om, derfor er jeg storfornøyd med oppmerksomheten, sier en av prisvinnerene - Patrick Warren - til BBC.

Er du nysgjerrig på hvordan du kan regne ut din egen hestehaleform? Bjørn Hallvard Samset forklarer så godt han kan i et blogginnlegg på kollokvium.no.

– Min drøm som gal vitenskapsmann

I akustikk-klassen fikk Kazutaka Kurihara og Koji Tsukada prisen for sin SpeechJammer (taleforstyrrer). Dingsen repeterer din egen stemme med en forsinkelse på et par hundre millisekund - og skal være forstyrrende nok til å få folk til å slutte å prate.

– Denne teknologien kan hjelpe folk som snakker i offentligheten ved å gi dem et hint hvis de snakker for fort eller har brukt opp sin tilmålte tid, sier Kurihara til AP.

– Og det å vinne en Ig Nobel-pris har alltid vært min drøm som gal vitenskapsmann.

IGNOBEL-PRIZEWINNERS/ Human target is hit with paper airplanes by audience, keynote speaker Kirshner, and Nobel Prize laureates during 22nd First Annual Ig Nobel Prize Ceremony in Cambridge

Trodisjonen tro blir flere av de involverte på utdelinga bombardert med pairfly.

Foto: JESSICA RINALDI / Reuters

Kaffesøl og sjimpansegjenkjenning

Resten av prisene ble delt ut til prosjekter av varierende seriøsitetsgrad:

  • Psykologi: Anita Eerland, Rolf Zwaan og Tulio Guadalupe for sin rapport "Hvis du lener deg til venstre virker Eiffel tårnet mindre".
  • Fred: Det russiske firmaet SKN for å omdanne gammel ammunisjon til diamanter.
  • Nevrovitenskap: Craig Bennett, Abigail Baird, Michael Miller og George Wolford for å vise at man ved hjelp av avanserte instrumenter kan finne meningsfull hjerneaktivitet hos en død laks.
  • Kjemi: Johan Petterson for å ha funnet ut hvorfor personer i enkelte hus i Anderslöv får grønt hår.
  • Litteratur: Den amerikanske regjeringas General Accountability Office for å ha lagd en rapport om en rapport om en rapport som anbefaler at det skal utarbeides en rapport om en rapport om en rapport om rapporter.
  • Væskedynamikk: Rouslan Krechetnikov og Hans Mayer for å ha studert dynamikken i væske-skvulping for å finne ut hvordan en person som bærer en kaffekopp skal unngå søl.
  • Anatomi: Frans de Waal og Jennifer Pokorny for å oppdage at sjimpanser bare gjenkjenner andre sjimpanser ved å se bilder av rumpene deres.
  • Medisin: Emmanuel Ben-Soussan og Michel Antonietti

Ussel og uverdig

Prisens navn er et ordspill på Nobelprisen og det engelske ordet ignoble som betyr ussel eller uverdig. Den blir stort sett gitt til reelle forskningsprosjekter som har noe humoristisk eller spesielt ved seg, men har også blitt brukt som satire.

I 1999 vant for eksempel Kansas og Colorado State Board of Education pris i klassen for forskningsutdanning på grunn av sin motvilje mot å lære bort evolusjonsteorien.