Ei stjerne blir født

Nytt bilde fra NASA-teleskop viser stjernedannelse og "elefantsnabler" - monstersøyler av støv og gass.

Når NASA-teleskopene sender bilder av stjernefødsler tilbake til Jorda blir de halvveis uskarpe festbildene på Facebook satt litt i skyggen. Det nyeste blinkskuddet fra WISE-teleskopet er ikke noe unntak.

– Et tankevekkende bilde av en fantastisk prosess

Bildet viser den stjernedannende tåka av støv og gass som foreløpig bare kalles Sh2-284. Tåka ligger i konstellasjonen Enhjørningen, helt ytterst i Melkeveien. Rundt tåka ser vi flere voldsomme gassøyler - såkalte elefantsnabler.

– Det er et tankevekkende stillbilde av den fantastiske prosessen som forårsaker at solsystemer med planeter blir til, sier riksastrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard til NRK.no.

Han forklarer at stjernedannelse starter med at gigantiske skyer av støv og gass samler seg i rommet mellom stjernene. Først er tettheten ekstremt lav, men etter hvert dannes det tettere klumper der tyngdekrafta får overtaket.

Disse klumpene begynner å rotere, og i midten av malstrømmen oppstår en klump som blir så stor og varm at den begynner å lyse - dermed er en stjerne født. Ødegaard forteller at malstrømmen fortsetter å virvle, og danner mindre klumper som utvikler seg til å bli planeter.

Stjernefabrikker

– Skyer som vi ser på dette bildet er stjernefabrikker som kan skape flere tusen solsystemer, opplyser Ødegaard og legger til at en typisk stjernefødsel tar 50 millioner år.

De første stjernene som dannes er ifølge Ødegaard de tyngste og mest energirike, og strålingen fra disse begynner å blåse bort skyen rundt, noe bildet viser.

Noen deler av den originale gasskyen har høyere tetthet enn andre, og klarer å motstå erosjonskrafta til strålinga og stjernevindene. Disse lommene med tett gass skjermer deler av skyen, og skaper de enorme søylene som strekker seg ut fra sentrum i bildet - elefantsnabler.

Pillars of Creation

Pillars of creation er Knut Jørgen Røed Ødegaards favorittbilde.

Foto: NASA

Skapelsespilarer

Et annet bilde som viser stjernedannelse og elefantsnabler er det ikoniske Pillars of Creation, som Ødegaard har et spesielt forhold til.

– Jeg samler på veldig mange bilder fra rommet, men dersom jeg må trekke frem ett bestemt bilde vil jeg kanskje velge Pillars of Creation.

Bildet ble tatt 1. april 1995 av Hubble-teleskopet, og består av 32 forskjellige bilder fra fire forskjellige kamera.

Øverst i saken kan du se flere spektakulære bilder av gass- og støvskyer av den typen som Ødegaard kaller stjernefabrikker, og andre med god grunn kan kalle kunst.