Hopp til innhold

Julepynt i verdensrommet?

Hubble har foreviga ei gigantisk gassboble i julas farge.

Supernovaboble

Hva med et intergalaktisk julekort? Hubble har allerede gjort jobben for deg.

Foto: NASA, ESA, and the Hubble Heritage Team

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Se nytt innsenderbilde lenger ned i saken.

Fire dager før jul er det vanskelig å unngå stadige visuelle påminnelser om at høytida nærmer seg. Et nytt bilde fra romteleskopet Hubble viser at også verdensrommet prydes av «julekuler».

Avtrykk av en hvit dverg

Det er i galaksen Den store magellanske skyen gassbobla har tilholdssted. Den er 23 lysår i diameter, og utvider seg med 5000 kilometer i sekundet.

Gassbobla har fått navnet SNR 0509-67.5 og er et resultat av trykkbølgene fra en supernova rundt 160 000 lysår fra Jorda.

Denne stjerneeksplosjonen må ifølge astronomer ha vært spesielt kraftig og skinnende - en såkalt Type Ia-supernova som inntreffer når hvite dverger eksploderer.

Supernovaen var muligens synlig fra Jorda, så personer som bodde på den sørlige halvkule rundt år 1600 kan faktisk ha observert gassboblas fødsel.

Det er Hubbles ACS-kamera som i oktober 2006 fotograferte supernova-avtrykket. For å fange fenomenet på film ble det brukt et filter som isolerer lyset fra det glødende hydrogenet i bobla.

Dette bildet ble så kombinert med et bilde Hubble tok av stjernene rundt bobla i november i år. Resultatet: Et intergalaktisk julekort av de sjeldne.

Verdensrommet fra Holmlia

Du trenger ikke haike med Hubble for å forevige julekuler i rommet - det beviser Ginge Anvik her:

Verdensrommet sett fra Holmlia

Sånn ser verdensrommet ut - fra Holmlia.

Foto: Ginge Anvik

Bildet er tatt fra verandaen hans på Holmlia.