Nytt blinkskudd fra Hubble-teleskopet

Se NASAs spektakulære bilde av en fjern spiralgalakse, pluss mange andre fotografiske kunstverk fra verdensrommet.

I april feira Hubble-teleskopet 20 år i bane. I tida som har gått siden 24. april 1990 har romteleskopet tatt over en halv million bilder av stjerner, galakser, stjernetåker, planeter og andre fenomener som det måtte komme over.

  • Les:

Brukte over et døgn på å ta bildet

DOUNIAMAG-FILES-US-HUBBLE-SPACE TELESCOPE

Hubbleteleskopet - en fantastisk fotograf.

Foto: - / Afp

Siste blinkskudd på stammen er det første bildet i bildeserien over, som viser spiralgalaksen NGC 4911. Denne galaksen ligger over 320 millioner lysår unna jorda, i galaksehopen Coma .

Fotografiet er tatt med en lukkertid litt utenom det vanlige, hele 28 timer brukte Hubbles Advanced Camera for Surveys på å ta bildet.

– Den høye oppløsninga sammen med den uvanlig lange lukkertida har gjort det mulig å skjelne de minste detaljer, forteller en talsmann for NASA til Telegraph

Comahopen med sine 1000 galakser er en av de galaksehopene vi kjenner til der galaksene ligger tettest, noe som fører til hyppige galaksekollisjoner.

Snart slutt for Hubble

Hubble er det eneste romteleskopet som vedlikeholdes av astronauter i verdensrommet. Fra 1993 til 2002 ble det fire ganger sendt opp astronauter på vedlikeholdsoppdrag.

Det femte oppdraget ble først kansellert etter Columbia-ulykken , og først i 2009 ble det igjen utført service på romteleskopet.

Det vil også bli det siste, i 2013 skal James Webb-teleskopet skytes opp og erstatte Hubble, som er venta å fungere til 2014.

Og mens vi venter på et nytt og bedre teleskop som skal gi nye og bedre bilder, kan vi kose oss med alle de fantastiske fotografiene Hubble har tatt de siste 20 åra.

NRK anbefaler

Om noen år kan det hende du har på deg klær produsert ved hjelp av bakterier, eller klær som reparerer seg selv. Det enorme klesforbruket vårt tyner jordas ressurser, og nå leter forskere etter alternative tekstiler.
Ned. dokumentarserie. Vi kan takke forhistoriske reptiler for hørselen, huden, håret, tennene og kjevene våre. I menneskekroppen finner Neil Shubin arven fra forfedrene våre. (Your Inner Reptile) (2:3)
Hvorfor tolererer vi ikke offentlig sinne her i landet? Er det så farlig å være litt sint? Abels Tårn. Talk Radio.