NRK Meny

Nytt blinkskudd fra Hubble-teleskopet

Se NASAs spektakulære bilde av en fjern spiralgalakse, pluss mange andre fotografiske kunstverk fra verdensrommet.

I april feira Hubble-teleskopet 20 år i bane. I tida som har gått siden 24. april 1990 har romteleskopet tatt over en halv million bilder av stjerner, galakser, stjernetåker, planeter og andre fenomener som det måtte komme over.

  • Les:

Brukte over et døgn på å ta bildet

DOUNIAMAG-FILES-US-HUBBLE-SPACE TELESCOPE

Hubbleteleskopet - en fantastisk fotograf.

Foto: - / Afp

Siste blinkskudd på stammen er det første bildet i bildeserien over, som viser spiralgalaksen NGC 4911. Denne galaksen ligger over 320 millioner lysår unna jorda, i galaksehopen Coma .

Fotografiet er tatt med en lukkertid litt utenom det vanlige, hele 28 timer brukte Hubbles Advanced Camera for Surveys på å ta bildet.

– Den høye oppløsninga sammen med den uvanlig lange lukkertida har gjort det mulig å skjelne de minste detaljer, forteller en talsmann for NASA til Telegraph

Comahopen med sine 1000 galakser er en av de galaksehopene vi kjenner til der galaksene ligger tettest, noe som fører til hyppige galaksekollisjoner.

Snart slutt for Hubble

Hubble er det eneste romteleskopet som vedlikeholdes av astronauter i verdensrommet. Fra 1993 til 2002 ble det fire ganger sendt opp astronauter på vedlikeholdsoppdrag.

Det femte oppdraget ble først kansellert etter Columbia-ulykken , og først i 2009 ble det igjen utført service på romteleskopet.

Det vil også bli det siste, i 2013 skal James Webb-teleskopet skytes opp og erstatte Hubble, som er venta å fungere til 2014.

Og mens vi venter på et nytt og bedre teleskop som skal gi nye og bedre bilder, kan vi kose oss med alle de fantastiske fotografiene Hubble har tatt de siste 20 åra.

Hva skjer i hjernen når den eldes, og hva kan vi gjøre for å holde den frisk så lenge som mulig? Kan vi bremse aldring, minker også risiko for sykdommer som Alzheimer. Og kanskje er det teknologi som skal gi hjernen vår evig liv. Programleder er Solveig Hareide. (5:5)
Finnes ungdomskilden? Vi overøses av råd om hva vi bør spise for å leve lenge. Hva sier vitenskapen? Kan blod, potetvann, nøtter og rødvin gi oss et lengre liv? Og drømmen om en pille mot aldring kan snart bli virkelighet. Programleder er Solveig Hareide. (4:5)
Hvorfor blir noen over 100 år, mens de fleste takker for seg rundt 80? Hemmeligheten kan ligge i genene våre. Med aldring øker risikoen for sykdommene som tar livet av oss. Ny kunnskap om vårt DNA og ny teknologi kan gi oss uante muligheter for et langt liv. Programleder er Solveig Hareide. (3:5)