Hopp til innhold

Blekksprut mister arm i selvforsvar

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Denne blekkspruten har en uvanlig strategi, som kanskje ikke frister så veldig til etterlikning. I selvforsvar kvitter den seg med deler av en arm.

Blekkspruter har flere fascienerende egenskaper. De kan kaste ut skyer av blekk mot rovdyr for å unnslippe, tuppen av armene deres kan sende ut lys og de kan få kroppsdeler til å vokse ut igjen.

Nå er enda en egenskap lagt til lista. Den tiarmede blekksprut-arten Octopoteuthis deletron er nemlig i stand til å kvitte seg med deler av en arm når den blir angrepet eller går til angrep. Den tapte armen fortsetter da å sende ut lys.

– Hvis et dyr går til angrep på blekkspruten, kan den hekte armene sine fast i huden til rovdyret, svømme raskt unna og la en del av en arm bli igjen på angriperen. Den sprellende, selvlysende armen kan forvirre rovdyret lenge nok til at blekkspruten kommer seg unna, forteller Stephanie Bush til Live Science.

Hun er marinbiolog ved University of Rhode Island og leder av en studie som gikk ut på å finne ut hvorfor så mange av arten Octopoteuthis deletron manglet deler av armene sine. Nå er grunnen for første gang fanget på film.

– Bedre enn å dø

Octopoteuthis deletron

Octopoteuthis deletron kan bli omtrent 24 centimeter lang og lever på 400- 800 meters dyp i Stillehavet.

Foto: University of California, Berkeley

Arten kvitter seg med deler av armen som er nærmest det de angriper eller blir angrepet av. Forskerne tror den gjør dette for å ofre minst mulig av kroppen sin. Ifølge dem er dette den eneste kjente arten av tiarmede blekkspruter som forsvarer deg på denne måten.

Bush og kollegaene utførte studien i dypt hav i Monterey Bay utenfor California. De senket ned en miniubåt med et kamera festet til seg og prikket bort i blekkspruter med en børste, slik du ser på videoen.

– Det er definitivt knyttet et energitap til denne oppførselen, men dette tapet er mindre enn å ende opp død, skriver Bush i en pressemelding fra universitetet sitt.

Bush tok også med seg slike blekkspruter til laboratoriet sitt, og fant ut at syv av elleve blekkspruter kvittet seg med deler av en arm når de ble provosert.

Studien er publisert i Marine Ecology Progress Series. Forskerne testet også om syv andre arter tiarmede blekkspruter på samme dyp i Monterey Bay brukte lik strategi. Det gjorde imidlertid ingen av dem.

Åttearmede blekkspruter mister hel arm

Vanlige åttearmede blekkspruter, nære slektninger av tiarmede blekkspruter, er i stand til å miste en hel arm.

Denne strategien gir ifølge forskerne et større tap for dyret enn Octopoteuthis deletrons strategi, og gjør også at det tar lengre tid å få armen til å gro ut igjen.