Hopp til innhold

Denne blekkspruten er 200 millioner år gammel

– Veldig spennende, sier maringeologene som fant et 200 millioner år gammelt blekksprutfossil på havbunnen utenfor Lofoten.

fossil

Denne blekkspruten ble pensjonert for 200 millioner år siden, nå har forskerne fisket den opp fra dypet.

Foto: MAREANO

Når forskerne i NGU, Norges Geologiske Undersøkelse, skulle gjøre undersøkelser langs norskekysten, gjorde de en spennende oppdagelse utenfor Lofoten.

Da de senket ned «grabben», en skuffe som henter opp litt av havbunnen, fikk de samtidig med seg fossilet av en krabat som levde for ganske lenge siden.

Nærmere sagt for 200 millioner år siden.

– Det var nok et av høydepunktene på tokten vår, sier leder for maringeologi i NGU, Reidulv Bøe.

Fra juratiden

Selv om han ikke vil betegne funnet som en sensasjon, synes han det var spennende å dra opp en så gammel og så velholdt fossil.

Fossilen er et avtrykk av en blekksprut som levde i havområdene for 200 millioner år siden. Det har spesialister fastslått, ut fra andre liknende funn og bergtypen. Etter nærmere undersøkelser fant de ut at avtrykket stammer fra en blekksprut som levde i juratiden, en såkalt ammomitt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

grabbprøve

Her er prøven hentet ut fra nesten 2500 meters dyp. Her fant de fossilet med avtrykket av blekkspruten.

Foto: MAREANO

Er mest sannsynlig norsk

– Mest sannsynlig kommer den fra en plass litt nærmere kysten i Norge, tror Bøe.

Fossilet ble nemlig funnet sørvest for Lofoten, 2451 meter under havoverflaten. Likevel kan den ha blitt fraktet av isfjell over lange avstander før isfjellet en gang sank, og fossilen fikk sitt hvilested.

Kartla forurensning

Forskerteamet var på tokt for å kartlegge geologi og forurensing på havbunnen da de gjorde oppdagelsen. Tirsdag kom de tilbake til havn, etter å ha seilt i tre uker.

Blant annet oppdaget de nye korallrev utenfor Trøndelags-kysten.

Når de fisket opp det aldrende blekksprutfossilet, kunne også oppdagelsen si dem mye om forurensingen i området.

– Det var lite sedimenter som har blitt avsatt over fossilet, som nok har ligget der i ti tusen år. Det forteller oss mye når vi studerer forurensningen, og vi ser at miljøtilstanden generelt er god, sier Reidulv Bøe.