Apple må betale for registrering

For første gang har Apple gitt kompensasjon til en Iphone-bruker etter å ha registrert hvor han har vært via telefonen. Flere søksmål er på trappene.

Iphone, sporing, vilkår (montasje)

Apple har betalt nesten 5300 kroner i kompensasjon til en koreansk Iphone-bruker.

Foto: Seth Wenig, grafikkmontasje / NRK/AP

En skjult fil i Iphonen og Ipaden lagrer jevnlig informasjon om hvor brukeren befinner seg. Filen ble avslørt at av to dataingeniører i april, men Apple hevder de samler informasjonen kun for å gjøre tjenestene bedre.

– Bekymringsfullt

Alle som har godtatt vilkårene for bruk av Iphone og Itunes har sagt ja til at posisjoner registreres. Både Forbrukerrådet og Datatilsynet er kritisk til dette.

– Det er bekymringsfullt at det stadig lagres og hentes ut informasjon på denne måten. Det er viktig at dette er basert på samtykke og god informasjon om hva brukerne samtykker til, men mange er ikke bevisst på hva som registreres om dem, sier seniorrådgiver i Datatilsynet, Guro Skåltveit, til NRK.no.

Flere har klaget på og vært kritiske til denne registreringen. Og nå har Apple i Korea vært nødt til å betale nesten 5300 kroner til en koreansk advokat, Kim Hyung-souk ifølge Reuters. Det skjer etter en rettskjennelse fra en domstol i Changwon.

Dataingeniørene som avslørte registreringen, har laget en applikasjon hvor brukerne selv kan se hvilke opplysninger som er registrert om bevegelser det siste året.

Lurer du på hvor du har vært? Sjekk selv her:

– Viser at innsamlingen kan være problematisk

Ifølge advokatkontoret hvor saksøkeren arbeider, Mirae Law, ble pengene utbetalt i forrige måned, men Apple i Korea vil ikke uttale seg om saken.

Dette skal være den første utbetalingen fra det amerikanske selskapet etter mange klager på registreringen av brukerne.

– Dette viser at innsamling av lokaliseringsdata kan være problematisk, sier Skåltveit.

Flere søksmål

Nå forbereder Kim Hyung-souk og advokatbyrået hvor han jobber et nytt gruppesøksmål mot Apple, og oppfordrer folk til å bli med gjennom en egen nettside.

Også i USA har privatpersoner saksøkt Apple. De mener selskapet setter brukerne i fare for å bli forfulgt og mener det kan gå ut over privatlivets fred. Saksøkerne vil at Apple skal fjerne denne registreringsmuligheten.

Iphone-eiere blir registrert med koordinater helt tilbake til da programvaren ble installert i ny versjon en gang i fjor sommer.

Lokaliseringsbaserte tjenester

For yte lokaliseringsbaserte tjenester på Apple-produkter, kan Apple og våre samarbeidspartnere og rettighetshavere samle, bruke og dele nøyaktige lokaliseringsdata inkludert sanntids geografisk lokalisering av din Apple-datamaskin eller -enhet. (..)

Apple.com - vilkår og betingelser

Selskapet skriver i et brev til to amerikanske politikere som er bekymret over registreringen at informasjonen sendes inn anonymt og ikke skal kunne spores til enkelt-telefoner eller brukere i deres systemer.

Apple har blant annet startet sitt eget annonsesystem hvor de bruker sporingsdataene. Saksøkerne er ifølge The Telegraph også redd for at Apple kan har gitt informasjonen videre til andre reklamefolk uten tillatelse fra brukerne.