Hopp til innhold

Iphonen lagrer info om hvor du er

En skjult fil i Iphonen og Ipaden din lagrer jevnlig nøyaktig informasjon om hvor du befinner deg til enhver tid. Det bekymrer Datatilsynet.

Sporingsdata

Slik ser sporingsdataene ut fra en tilfeldig Iphone i NRKs redaksjon på Marienlyst i Oslo. Dataene er registrert nesten et helt år tilbake i tid, og dermed lengre enn regjeringen foreslår å lagre informasjon etter Datalagringsdirektivet.

Foto: NRK

Fila som følger med mobiloperativsystemet IOS4 gjør at Iphonen og 3G-Ipad-en din jevnlig registrerer og lagrer detaljert informasjon om eierens bevegelser over lengre tid.

Opplysningene lastes automatisk over på datamaskiner som synkroniseres med Iphonen eller Ipaden din, avslørte dataingeniørene Pete Warden og Alasdair Allan på datakonferansen Where 2.0, skriver the Guardian.

Vet ikke hensikten

– Vi vet ikke hvorfor Apple samler denne informasjonen, men det er helt klart bevisst siden det tas backup av opplysningene, skriver Alasdair Allan på teknologibloggen O´Reilly radar.

Sammen med Pete Warden har han laget en applikasjon hvor Iphone-brukerne selv kan gå inn og sjekke hvilke opplysninger som er registrert om deres bevegelser det siste året.

Lurer du på hvor du har vært? Sjekk selv her:

– Kan få konsekvenser i gale hender

Ifølge Allan kan fila få konsekvenser for privatlivet ditt dersom Ipaden eller Iphonen din havner i gale hender.

– Enhver person som får tilgang på fila vet hvor du har vært det siste året. Det er også enkelt å få tak i informasjonen siden fila er ukryptert, skriver Allan på O´Reilly Radar.

Ifølge Allan har de kontaktet Apple uten å få svar på hvorfor teknologigiganten har laget fila. NRK forsøkte også å komme i kontakt med Apples representant i Norden, uten å lykkes.

Apple svarte imidlertid da to politikere i Representantenes hus i USA spurte.

– Avslørende opplysninger

Direktør i Datatilsynet Bjørn Erik Thon

Direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon, mistenker Apple for å skulle bruke den innsamlede informasjonen til kommersielt formål.

Foto: Nyhetsspiller

– Det er bekymringsfullt at det stadig lagres ting og hentes ut informasjon uten at det har noe tilsynelatende formål, sier Bjørn Erik Thon, direktør i Datatilsynet til NRK.no

Han liker ikke tanken på hva som kan skje dersom feil personer får tilgang på loggen med ditt bevegelsesmønster.

– Steder hvor vi har vært er noe av det mest avslørende om hvem vi er; hvem vi besøker, hvor vi reiser, sier Thon.

– Viktig for folk å vite

Direktøren for Datatilsynet mistenker at informasjonen som lagres, etter planen skal brukes kommersielt, enten selges videre til reisebyråer og liknende eller at Apple har tenkt å lansere nye tjenester basert på personopplysningene.

– Dette er noe som folk i liten grad er kjent med, og det er viktig at folk vet hva som skjer med opplysningene deres, sier Thon.

Se video hvor dataingeniørene forklarer hva de fant:

(Saken fortsetter under videoen.)

Mener Apple burde forklare

Eirik Solheim i NRK Beta er ikke fullt så bekymret, men ser betenkeligheter med lagringa.

– Det vi bruker mobilen til er veldig personlig, og jeg forstår at folk har behov for å vite at Apple holder på med en slik type lagring, sier Solheim.

Ifølge Solheim kunne Apple med fordel opplyse brukerne sine tydeligere om at de lagrer en gigantisk fil med nøyaktig informasjon om hvor vi er til enhver tid.

– Eller kanskje enda viktigere; Komme med en forklaring på hvorfor de gjør det, sier Solheim.

Eirik Solheim

Eirik Solheim i NRK Beta er ikke umiddelbart redd for konsekvensene av Apples hemmelige innsamling av informasjon om brukerne, men mener de burde være mer tydelige på hva de driver med.

Foto: unknown / NRK

AKTUELT NÅ