Hopp til innhold

Apple: – Derfor registrerer vi hvor du har vært med Iphone

Alle som har godtatt vilkårene for bruk av Iphone og Itunes har sagt ja til at posisjoner registreres. Apple sier de bruker dataene anonymt for å bedre sine tjenester, men Forbrukerombudet synes uansett selskapet burde informert bedre.

Iphone, sporing, vilkår (montasje)

Apple har lagt inn i sine brukervilkår at de har rett til å hente posisjonsdata fra alle som bruker deres mobile enheter. Nesten helt nederst (markert med rødt) i et dokument på over 30 sider står avsnittet som gir dem tillatelse til det så fort du har akseptert brukervilkårene.

Foto: Seth Wenig, grafikkmontasje / NRK/AP

I går ble det allment kjent at alle Iphone-telefoner, Ipad-nettbrett og datamaskinene de har vært koblet til lagrer en enorm database over hvor de mobile enhetene har vært.

Iphone-eiere blir registrert med koordinater helt tilbake til da programvaren ble installert i ny versjon en gang i fjor sommer.

Les: Iphonen lagrer info om hvor du er

Bruce Sewell

Apples sjefadvokat Bruce Sewell sier de samler informasjonen bare for å gjøre tjenestene bedre.

Foto: Yves Logghe / AP

Sporingen startet for fullt i juni i fjor etter at Apple oppgraderte mobiloperativsystemet iOS til versjon 4, og i et brev forklarer selskapet hvordan og hvorfor de innhenter posisjonsinformasjon fra brukerne sine.

– Apple samler inn posisjonsdata av bare én grunn – for å utvide og forbedre våre produkter og tjenester til forbrukerne, skriver sjefadvokat og leder for selskapets juridiske avdeling Bruce Sewell i et brev til to amerikanske politikere som stilte kritiske spørsmål på vegne av en personvernkomité.

I brevet innrømmer Apple at de samler inn data som forteller noe om posisjonen til produktene deres som f.eks. Iphone, og at informasjonen sendes inn til Apples databaser. Derimot sier selskapet at denne informasjonen sendes inn anonymt og ikke skal kunne spores til enkelt-telefoner eller brukere i deres systemer.

Les hele brevet: Lokaliseringstjenestene og personvern (pdf)

Dette har også Apple lagt inn i sine brukervilkår for både Iphone, Ipad og Itunes fra og med oppdateringen av programvaren i fjor sommer. I de norske vilkårene på hele 33 sider står følgende:

Lokaliseringsbaserte tjenester

For yte lokaliseringsbaserte tjenester på Apple-produkter, kan Apple og våre samarbeidspartnere og rettighetshavere samle, bruke og dele nøyaktige lokaliseringsdata inkludert sanntids geografisk lokalisering av din Apple-datamaskin eller -enhet. (..)

Apple.com - vilkår og betingelser

Dermed har alle norske kunder som har trykket ja til å akseptere vilkårene får å få bruke produktene selv samtykket til at Apple samler data om hvor f.eks. Iphonen befinner seg.

Iphone-sporing - Skup uke 13

Telefonen NRK har undersøkt ble brukt av en journalist som blant mange andre journalister reiste fra Oslo til journalistkonferansen Skup i Tønsberg i uke 13. Dette sees helt tydelig i det Iphonen har logget. Det merkes til og med tydelig i mengde informasjon at det ble stopp på hjemturen for bytte fra buss for tog i Drammen.

Foto: NRK

Det Apple ikke sier noe om er hvordan informasjonen lagres på en Iphone, Ipad eller en datamaskin med musikk- og synkroniseringsprogrammet Itunes.

I går kunne forskerne og dataingeniørene Pete Warden og Alasdair Allan avsløre og tydelig vise på kart at store mengder koordinater lå ukryptert lagret i en databasefil, og at de dermed kunne spore hvor en telefon hadde vært med nesten skremmende nøyaktighet.

De laget også et lite program som de som bruker Mac datamaskin kan installere for å sjekke dataene som er registrert på sin egen Iphone eller Ipad, en annen utvikler har også laget programmet for Windows.

Lurer du på hvor du har vært? Sjekk selv her:

Samler mobilmaster, trådløse nettverk og GPS-koordinater

Apple forklarer i brevet sitt at de startet sine første innsamlinger av posisjonsdata allerede i 2008. Innsamlingen ble utvidet i fjor i forbindelse med programvareoppdateringen og det faktum at selskapet samme år startet å bruke sin egen database over mobilmaster og trådløse nettverk for å gjøre kart- og lokaliseringstjenester mer nøyaktige.

I tillegg til en GPS-brikke bruker moderne smarttelefoner informasjon om hvilke mobilmaster og trådlåse nettverk de «ser» for å hjelpe seg til å regne ut hvor telefonen befinner seg.

Tidligere brukte Apple tjenester fra Google og et selskap som kaller seg Skyhook for å slå opp hvor disse ulike senderne som mobilen «ser» befinner seg, og dermed regne ut posisjonen ved hjelp av matematisk triangulering. Da de tok over disse funksjonene selv i fjor begynte Apple å samle inn informasjon om mobilmaster og trådløse nettverk fra brukerne sine mobile enheter.

– Apple samler anonyme data om mobilmaster, trådløse nettverk og GPS-koordinater for enheten som «ser» disse når stedstjenestene er skrudd på i operativsystemet, har tillatt bruk av slike tjenester og aktivt kjører en funksjon som bruker dem. I tillegg kan telefonen samle inn data når den søker og bytter mobilbasestasjon, skriver Apples advokat Bruce Sewell.

Ifølge Apple samler de inn informasjonen for å forbedre sin tjenester. Dataene skal bli anonymisert og kryptert for de sendes til Apples databaser hver tolvte time.

– For å tilby produkter og tjenester av høy kvalitet slik våre kunder ønsker det trenger Apple tilgang til omfattende posisjonsdata. Nå baserer Apple seg på sine egne databaser for dette, og disse må oppdateres kontinuerlig, skriver Apple-advokaten.

Selv om det stemmer at dataene anonymiseres og krypteres før de sendes til Apple ble det i går avslørt at de fortsetter å ligge ukryptert på telefonen og datamaskinen.

– En kunde som søker etter en restaurant i nærheten kan få tilpassede annonser

I tillegg til å forbedre databasene sine med det Apple kaller anonyme posisjonsdata bruker selskapet informasjonen for å bygge forretningsmodellen sin.

Apple har laget en forretningsmodell der de tar en andel av både programvaresalg, så kalte Apps, og annen aktivitet som salg av innhold og medietjenester.

I fjor startet de sitt eget annonsesystem, iAd, og i dette systemet bruker de også sporingsdataene.

– En kunde som søker etter en restaurent i nærheten kan da få tilpassede annonser basert på hvor mobilen sier at han er, skriver Apple om systemet og sporingsdataene.

Direktør i Datatilsynet Bjørn Erik Thon

Direktør i Datatilsynet Bjørn Erik Thon mener oversikt over hvor vi har vært er noe av det mest avslørende om oss som personer.

Foto: Nyhetsspiller

Dette stemmer godt overens med mistankene direktøren i Datatilsynet hadde da NRK snakket med ham i går.

– Jeg mistenker at informasjonen som lagres, etter planen skal brukes kommersielt, enten selges videre til reisebyråer og liknende eller at Apple har tenkt å lansere nye tjenester basert på personopplysningene, sa Bjørn Erik Thon da.

Datatilsyn-direktøren likte ikke at slikt ble registrert uten at brukerne var skikkelig klar over det.

– Dette er noe som folk i liten grad er kjent med, og det er viktig at folk vet hva som skjer med opplysningene deres. Steder hvor vi har vært er noe av det mest avslørende om hvem vi er; hvem vi besøker, hvor vi reiser, sa Thon.

– 30 sider med vilkår gjør det vanskelig

Også Forbrukerombudet er kritiske selv om kundene til Apple over hele verden selv har godtatt denne bruken av posisjonsdata fra mobiltelefoner og nettbrett.

Forbrukerombud Gry Nergård forstår forbrukere som ikke klarer å sette seg inn i lange dokumenter for å vite hva selskaper som Apple faktisk gjør med informasjon fra produkter som Iphone.

– Det er generelt et problem at vilkårene er for lange og uklare for forbrukerne. Dermed skjønner ikke folk helt hva de har inngått avtale om, sier forbrukerombud Gry Nergård som forteller til NRK at de i Forbrukerombudet ennå ikke har gått inn i detaljene i Apples vilkår for slike posisjonsbaserte tjenester.

Gry Nergård

Forbrukerombud Gry Nergård synes det kan lages kortere og mer informative versjoner av vilkår i tillegg.

Foto: Karl Hans Johansen / NRK

Hun er også kritisk til oppdateringer av slike lange vilkårsdokumenter.

Det var en oppdatering i Apples vilkår som i fjor sommer ga dem mulighet til den nye omfattende innsamlingen av posisjonsdata fra alle som bruker f.eks. en Iphone.

– Når du har 30 sider med vilkår som du ofte har for slike tjenester så er det ofte vanskelig hvis det gjøres oppdateringer og endringene ikke kommer klart nok frem. Der har selskapene mye å gå på, sier Nergård.

Forbrukerombudet mener selskaper som Apple og andre bør bli flinkere til å lage kortfattede og forbrukervennlige versjoner av de juridiske vilkårsdokumentene.

– Med så lange vilkår bør de ta ut de viktigste punktene og forklare de på en lettfattelig måte for forbrukerne. Med nye vilkår bør de også fremheve det som er nytt for å få kundene til å forstå hva det er som er nytt, sier Nergård som oppfordrer Apple om informere bedre i framtida.

Blant annet håper Forbrukerombudet at kundene kan få bedre informasjon om hvilke valg de selv kan ta for å styre bruken av informasjon fra selskaper som Apple.

Ifølge Apples brev om innsamling av posisjonsdata skal de ikke samle inn data fra Iphoner eller Ipader som har skrudd av funksjonen stedstjenester i operativsystemet iOS.

– Innsamling av posisjonsdata varierer veldig etter hvilke tjenester kundene bruker. Likevel vil ingen posisjonsdata bli samlet inn fra de brukerne som har skrudd av stedstjenester, skriver Apple-advokat Bruce Sewell.

Diskutér saken: Synes du det er OK at Apple overvåker deg for å bedre sine tjenester?

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger