Hopp til innhold

Brittany (18) lærte datamaskiner å oppdage leukemi

Student fra Florida har lært datamaskiner å diagnostisere leukemi og brystkreft.

Barack Obama og Brittany Wenger

18 år gamle Brittany Wenger vant nylig en pris i vitenskapskonkurransen Google Global Science Fair. Her med USAs president Barack Obama i Det hvite hus.

Foto: LARRY DOWNING / Reuters

Oppfinnelsen til studenten Brittany Wenger er et godt eksempel på at teknologi og vitenskap kan gå hånd i hånd.

Gjør det lettere å stille diagnoser

Ved hjelp av en god dose kunnskap om programmering og vitenskap, har Wenger utviklet en algoritme som kan diagnostisere en type leukemi - det skriver teknologinettstedet Mashable.

Wenger har lenge vært fascinert av kunstig intelligens, og med sin algoritme har hun skapt et verktøy som hun mener kan gjøre oppdagelser som mennesker ikke er i stand til å gjøre i dag.

Finner mønstre

Ifølge Wenger finner systemet mønstre i genetiske uttrykk, og på denne måten kan verktøyet brukes av leger for diagnostisere personer der det foreligger mistanke om leukemi.

Verktøyet er et såkalt nevralt nettverk - en kunstig intelligens som hermer etter hjernen. Systemet går ut på at man mater den kunstige intelligensen med mengder av data (fra f. eks biopsi), og at systemet deretter analyserer disse dataene for å finne mønstre.

For å finne disse mønstrene benyttes avanserte algoritmer - noe menneskets hjerne ikke er i stand til å finne ut av selv.

Wengers tjeneste foregår i skyen - det vil si at den ligger tilgjengelig på internett for alle sammen. Det betyr også at leger over hele verden kan benytte seg av 18-åringens oppfinnelse.

Lidenskap for vitenskap og teknologi

Helt siden hun gikk på barneskolen har Wenger hatt en stor lidenskap for programmering og kunstig intelligens. Da hun gikk i syvende klasse skaffet hun seg en bok om programmering og lærte seg å skrive kode.

Etter hvert begynte interessen for vitenskap å melde seg. Nå er hun fast bestemt på å jobbe videre med denne interessen, slik at hun bidra til å løse kreftgåten.

– Det mest fantastiske med vitenskap er at du kan svare på store spørsmål og virkelig revolusjonere verden og vår kunnskap, sier Wenger til Mashable.

Vant vitenskapspris for brystkreftoppdagelse

Diagnosesystemet for leukemi var imidlertid ikke Wengers første oppfinnelse.

18-åringens oppfinnerkarriere begynte da en nær slektning av henne fikk diagnosen brystkreft. Ungdomsskoleeleven satte seg ned og grublet over hvordan hun kunne bruke sin kunnskap om kunstig intelligens for å diagnostisere brystkreft.

Jentas arbeid resulterte i seier i vitenskapskonkurransen Google Science Fair - en konkurranse for personer mellom 13-18 år.

Hun utviklet nemlig en nettapplikasjon som, i likhet med diagnoseverktøyet for leukemi, benytter avanserte algoritmer for å finne mønstre.

Brystkreft-programmet har ifølge Wenger 99 prosent nøyaktighet.

I videoen nedenfor forteller Wenger om metoden som brukes for å diagnostisere personer med brystkreft.

– Jeg klarte å lære datamaskinen å oppdage brystkreft ved å få den til å tenke seg hjernen. På denne måten kunne den identifisere mønstre som er langt mer avanserte enn det vi mennesker klarer å gjenkjenne, sier Wenger.