Hopp til innhold

Nå skal 13 000 antenner søke etter utenomjordisk liv

53 antennestasjoner i New Mexico skal lete etter utenomjordisk liv i lite utforska bølgelengder.

Long Wavelength Array

LWA-1-stasjonen som ligger sentralt i New Mexico starter overvåkningsoppdraget sitt til sommeren.

Foto: LWA Project (at UNM)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

The Long Wavelength Array er navnet på et nytt prosjekt som kan være med på å kartlegge universet. Samarbeidet mellom University of New Mexico og NASA vil til slutt resultere i at mer enn 13 000 nye radioteleskop skal overvåke himmelen.

Den første stasjonen, LW-1, består av 256 teleskop og skal starte overvåkinga en gang før sommeren.

Leter etter lysglimt

LWA-prosjektet vil når det er ferdig bestå av 53 stasjoner på et område som er nesten 400 kilometer i diameter. Antennene vil gi forskerne høyoppløselige bilder av store deler av himmelen, bilder som potensielt kan avsløre radiobølger fra planeter utenfor vårt solsystem.

– Vi kommer til å lete etterglimt på himmelen, forteller NASA-forsker Joseph Lazio på NASAs hjemmeside.

– Glimtene kan være alt fra overflateeksplosjoner på de nærmeste stjernene, via fjerne stjerners død og eksploderende sorte hull til signaler fra ukjente sivilisasjoner, sier han.

Long Wavelength Array

Den første av de 53 stasjonene er nå klar til bruk, resten vil bygges kontinuerlig i tida fremover.

Foto: LWA Project (at UNM)

– Et enestående antall antenner

Astronom Andreas Ortmann Jaunsen forteller at observasjoner innen radiobølger er noe ganske annet enn optisk astronomi som handler om observasjoner innen synlig lys.

– Et radioteleskop er i praksis en antenne. Siden hver enkelt antenne har dårlig oppløsning er det vanlig å forbinde dem i nettverk for bedre resultat, forklarer han til NRK.

Han forteller at man trenger veldig mange slike antenner for å få god nok oppløsning, og at LWA-prosjektet skiller seg ut så i måte.

– Det er enestående i den forstand at det er så mange antenner involvert. Uten å ha full oversikt består de største nettverkene jeg kjenner til kun av noen hundre.

Leter i nytt spekter

LWA vil operere i bølgelengdespennet mellom 15 og 3,8 meter (20 til 80 MHz). Dette er ifølge LWA et av de minst utforska spektrene, av flere årsaker.

For det første overdøver menneskeskapte signaler fra for eksempel TV og FM-radio signalene fra verdensrommet på disse bølgelengdene. I tillegg kan de ladde partiklene i ionosfæren, den øverste delen av jordatmosfæren, påvirke radiobølgene på vei mot Jorda.

andreas o jaunsen

Jaunsen har ingen konkrete forventninger til funn, men synes prosjektet virker interessant.

Foto: UiO

Presisjonsnivået til et teleskop henger også sammen med bølgelengdene de er innstilt på. For å få høyoppløselige bilder på langbølgenivå kreves det at teleskopene dekker store områder, noe LWA nå gjør.

Jaunsen synes det er spennende at LWA fokuserer på dette bølgelengdeområdet.

– Det er jo forholdsvis nytt å kunne gjøre, derfor er dette så interessant. Man kan finne objekter som bare stråler i akkurat dette bølgelengdeområdet.

Han forteller at det var studier av nye bølgelengdeområder som førte til at man fant fenomener som pulsarer, kvasarer og gammastråler i sin tid.

Jaunsen sier det er umulig å spekulere i hva man eventuelt vil finne gjennom det nye prosjektet.

– Jeg har ingen konkrete forventninger, men det de selv nevner at de kan finne virker fornuftig.