Hopp til innhold

Er det noen der ute?

Ny innfallsvinkel i letinga etter intelligent liv i verdensrommet.

Planetary Nebula

Hvis noen prøver å kontakte oss, vil vi oppfatte det? Benford-brødrene tror vi foreløpig har lett på feil måte.

Foto: AP

E.T ble i sin tid gjenglemt av utenomjordiske botanikere som kom reisende i et romskip. Men dagens astrofysikere venter ikke på besøk fra blomstersamlende romvesener, de leter etter elektroniske signaler fra intelligent liv der ute.

Nå tror fler og fler at vi har lett på feil måte de siste 50 åra.

– Krever betydelige ressurser

Gregory Benford

Gregory Benford foran UCI-observatoriet.

Foto: Steve Zylius

Tvillingbrødrene Gregory og James Benford er astrofysikere ved University of California, Irvine , og er spesialister på kraftig mikrobølgeteknologi. Sammen med James' sønn Dominic Benford, som er NASA-forsker, har de angrepet saken fra en annen kant og sett det fra den fremmede sivilisasjoners perspektiv.

– Uansett hvilken livsform vi har med å gjøre må vi gå ut i fra at de prøver å være ressursøkonomiske. Det å sende signaler over avstander på flere lysår krever betydelige ressurser, sier Gregory Benford til Physorg.com .

Dette utgangspunktet har gjort at Benford-brødrene har begynt letinga etter støtvise, smalt retta Bredbånd ssignaler i spennet fra en til ti gigahertz.

– Det vil være mer som Twitter enn Encyclopaedia Galactica , fortsetter han.

«Benford-signaler»

Konseptet med korte, målretta signaler har fått mye oppmerksomhet i publikajoner som Astronomy Now , og har blitt døpt "Benford-signaler" av vitenskapsjournalister.

Se James Benford foredra om Benford-signaler her:

De siste 50 åra har SETI -instituttet i California lett etter signaler fra intelligent liv i verdensrommet. Men letinga har ikke vært fruktbar, så nå begynner mange å tro at de har lett på feil måte.

– De eksisterer ikke

SETI-prosjektet har lytta etter uvanlige smalbåndssignaler fra nærliggende stjerner. De har også integrert observasjonene sine over minutter og timer, og dermed ikke hatt mulighet til å oppfatte signaler som kanskje bare er milisekund lange.

– Signaler som sendes kontinuerlig i alle retninger vil være ekstremt dyre, men også forholdsvis lette å fange opp. Men vi har fortsatt ikke sett noen, og trekker snart konklusjonen at de ikke eksisterer, forteller James Benford.

Tvillingbroren Gregory påpeker også at vi kanskje bør rette søkeren mot en annen del av galaksen, mot senteret av Melkeveien.

– Stjernene der er en milliard år eldre enn vår sol, noe som tyder på at det er smartere å lete der for å finne en avansert sivilisasjon. SETI-mottakerene vender ut mot den nyere og mindre «befolka» delen av galaksen vår.

Brødrene sier at det er verdt å fortsette SETI-prosjektet, men tror likevel at deres Benford-signaler er veien å gå for å få svar på om det virkelig finnes liv der ute.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.