Hopp til innhold

Fire menn dømt for drapet på Bård Lanes – slipper likevel forvaring

Fire menn er også i lagmannsretten dømt til lange fengselsstraffer for drapet på Bård Lanes (33). Drapsmannen slipper forvaringsstraff.

Bård Lanes

Bård Lanes ble drept på åpen gate i april 2021, i et handelsområde på Kilen i Tønsberg.

Alle fire ble i fjor dømt til lange fengselsstraffer i Vestfold tingrett, men samtlige anket saken til lagmannsretten.

Der er en 28 år gammel mann, som skjøt og drepte Lanes, dømt til 16 år i fengsel.

Les også Dømt i tingretten

Bård Lanes

28-åringen ble i tingretten dømt til forvaring, men lagmannsretten har kommet til at det slipper han, ifølge dommen.

– Det er vi veldige glade for. Jeg tror selvinnsikten som min klient har vist mellom sakene i tingretten og lagmannsretten har vært avgjørende. Han har fått gode skussmål fra fagpersoner og ansatte i fengslet der han sitter, sier 28-åringens forsvarer Javeed Shah til NRK.

Advokat Javeed Shah står inne i en rettssal i Horten tinghus.

Advokat Javeed Shah forsvarer mannen som innrømmet at han skjøt Bård Lanes.

Foto: Tom Erik Haugland / NRK

Han som politiet mener planla drapet og hyret inn skytteren, en 32 år gammel mann fra Tønsberg, er nå dømt til 17 år i fengsel.

To menn på 34 og 24 år er dømt til 16 og 12 år for å være med på drapsplanleggingen. 24-åringen er også dømt til ett år i fengsel for en skyteepisode i Oslo.

Politiet brukte hemmelige agenter for å koble 24-åringen til drapet. Han trodde han snakket med utenlandske kriminelle og fortalte om drapet til det som viste seg å være politiagenter.

Metoden har fått mye kritikk og lagmannsretten mener det vil være uforsvarlig å vektlegge dette som bevis fordi det vil stride mot retten til rettferdig rettergang.

– Jeg er fornøyd med at retten er enig i innvendingene vi hadde mot undercover-bevisene. Men jeg er skuffet at de øvrige bevisene ikke var nok til å frifinne ham, sier forsvareren hans, Øystein Storrvik, til NRK.

Alle, bortsett fra 34-åringen, fikk minst ett år lavere straff enn de fikk i Vestfold tingrett.

I en video som nå er frigitt av politiet kan man se Bård Lanes forlate solstudioet rett før han ble drept. Like etter ser man to personer løpe forbi.

I en video som frigitt av politiet kan man se Bård Lanes forlate solstudioet rett før han ble drept. Like etter ser man to personer løpe forbi.

Årelang konflikt

Bård Lanes ble drept på åpen gate i april 2021, i et handelsområde på Kilen i Tønsberg.

Han hadde i årevis hatt et dårlig forhold til den 32 år gamle mannen. De to hadde flere ganger anmeldt hverandre for blant annet trusler, uten at det førte til noe mer.

Politiet mener drapet var planlagt med mål om å få en slutt på den årelange konflikten.

Lanes hadde rykte på seg for å være politiinformant og hadde flere fiender. I retten kom det blant annet fram at en politimann hadde bedt Lanes om opplysninger som kunne sende 32-åringen i fengsel.

Bård Lanes ble skutt og drept i Tønsberg.
Foto: Privat

Hyret inn drapsmann

Påtalemyndigheten mener 32-åringen bestilte drapet fra 28-åringen, en mann som tidligere er dømt for likskjending etter et drap på Vestlandet i 2014.

De to kjente ikke hverandre fra før, men ble venner i starten av 2021. 28-åringen ble blant annet invitert til Nøtterøy der 32-åringen eide et hus. Der bodde allerede de to andre medtiltalte.

Påtalemyndigheten mener de fire tiltalte hadde ulike roller i planleggingen, tilretteleggingen og gjennomføringen av drapet.

28-åringen som skjøt Lanes, erkjente i lagmannsretten straffskyld for drapet. Før den siste rettssaken har han hevdet at han skulle ødelegge knærne til Lanes med et balltre, men i lagmannsretten fortalte han at han skulle skyte 33-åringen.

Les også Hardt ut mot bevisene i Lanes-saken: – Dette er helt åpent

Trygve Staff

Sporet han før drapet

I forkant av drapet hadde de tiltalte kjøpt en sporingsenhet som ble festet under bilen til Bård Lanes. På den måten kunne de via en app følge med på hvor bilen befant seg.

Da drapet skjedde var 32-åringen og 24-åringen i Oslo. På den måten hadde de alibi for drapstidspunktet. Begge ble imidlertid siktet i forbindelse med drapet.

Drapsvåpenet er aldri funnet.

Ta frem alle de gode minnene med Bård

Vigdis Hegg var læreren til Bård Lanes og de var mye sammen i ungdomstiden hans. De holdt også kontakt ut i voksenlivet.

Hun forteller tirsdag til NRK at hun er glad for at vi i Norge har en straffesakskjede som fungerer, og hun mener at de profesjonelle aktørene har levert.

Vigdis Hegg

Vigdis Hegg kjente Bård Lanes godt.

Foto: John-Andre Samuelsen / NRK

Hegg er glad for at rettssaken nå er over.

Det har vært smertefullt å gå inn i avslutningen av livet hans, som ble mye mer dramatisk enn hun hadde klart å forestille seg, forteller hun.

– Nå har jeg vært eksponert for hans dødskamp og avslutning i to runder. Jeg tror det er bra for min helse å gå videre nå og legge det bak meg.

Det er over tre år siden Bård ble drept. Nå skal Hegg ta frem minneboka fra alle de glade og gode minnene med Bård.

Bård Lanes og broren Glenn

Bård Lanes og broren Glenn. Broren forteller til NRK at han er fornøyd med at han nå kan legge saken bak seg.

Foto: Privat

– For meg er ettermælet etter Bård viktig. Han hadde et dramatisk liv, og det er mange som har svikta ham. Fra han kom til han gikk.

Hun mener at minnene etter Bård inviterer til læring på mange ulike arenaer.

– Min drøm er at vi skal begynne å bruke midlene våre på forebygging fremfor straff når det har gått veldig gærent, som det gjorde i denne saken. Ikke bare for Bård, men også for gjerningspersonene, avslutter hun.