Hopp til innhold

Politiet: Drapsoffer ble overvåket i flere dager

Politiet mener så langt i etterforskingen at drapet på Bård Lanes på Kilen i Tønsberg bærer preg av å være planlagt. – Fremstår som svært uheldig forhåndsprosedyre, sier en av de siktedes forsvarere om politiets pressemelding.

Politiet på stedet der Bård Lanes ble funnet, på Kilen i Tønsberg

KILEN: Drapet skjedde i et butikkområde på Kilen i Tønsberg.

Foto: H. Philip Hofgaard / NRK

– Det ligger også i dette at vi ikke mener at Lanes var et tilfeldig offer og at det har fremkommet informasjon i etterforskingen at dette bunner i en konflikt med en eller flere av de siktede i saken, opplyser politiadvokat Fredrik Borg Johannessen i en pressemelding fredag formiddag.

Bård Lanes ble skutt på åpen gate på Kilen i Tønsberg 20. april.

Tre menn ble etter hendelsen siktet for drap eller medvirkning til drap og er fortsatt varetektsfengslet.

En av dem er også siktet for en bilbrann etter skytingen på Kilen.

Bård Lanes ble skutt og drept i Tønsberg.

DREPT: Bård Lanes ble drept i Tønsberg for over et halvt år siden.

Foto: Privat

Fant sporing på bilen

Politiet opplyser at de har kontroll på en sporingsenhet som er funnet på bilen til Lanes. Johannessen sier at denne kan kobles til de tre siktede.

– Vi mener at de siktede har hatt kontroll på hvor Lanes befant seg i flere dager før han ble drept, sier Johannessen.

Han vil ikke gå inn på hvor mange dager politiet mener sporingsenheten har vært aktiv.

Ifølge politiet er to av de tre tilknyttet et kriminelt miljø i Tønsberg.

– De to har en sterk tilknytning til hverandre, og har også en tilknytning til den avdøde, sier han.

– Svært uheldig forhåndsprosedyre

Advokat Jon Anders Hasle forsvarer en av de siktede i saken, som har sittet varetektsfengslet i et halvt år. Hasle sier hans klient ikke har vært med på å planlegge noe drap.

– Klienten min var ikke på stedet da dette skjedde. Og han er helt tydelig på at han ikke planla noe drap. Ut over dette kan jeg ikke si noe detaljer på dette tidspunktet, sier Hasle til NRK.

Advokat Øivind Sterri, som også er forsvarer for en av de tre siktede i saken, reagerer på politiets pressemelding.

– Klienten min erkjenner ikke straffskyld. Pressemeldingen fremstår som svært uheldig forhåndsprosedyre. Straffesaker skal prosederes i en eventuell hovedforhandling, sier han.

Advokat Javeed Hussain Shah forsvarer den tredje siktede i saken. Han mener politiet ikke må komme med forhåndsprosedyre i media.

– Jeg synes det er spesielt at politiet går ut på denne måten. Når så er sagt, så har min klient hele tiden nektet straffskyld i saken. Han fastholder at han hverken har noe med drapet å gjøre eller har noe kjennskap til sporingsenheten som politiet angivelig skal ha funnet, sier Shah.

Johannessen avviser at han forhåndsprosederer og at en del informasjon er kjent fra før.

Ønsker tips

Politiet jobber videre med å kartlegge hva som skjedde før drapet. Kripos bistår også i etterforskingen. Drapsvåpenet er ikke funnet.

– Vi jobber fortløpende med å finne det. Det er klart at når det ikke er dukket opp i noen av ransakingene vi har hatt til nå, er vi avhengig av å få informasjon om hva som har skjedd med det, sier Johannessen.

Han sier mange er avhørt i saken. Politiet ønsker fortsatt tips.

– Skulle det være personer der ute som har sentral informasjon som knytter seg til drapet på Bård Lanes, så må de oppfordres til å ta kontakt, sier Johannessen.