Hopp til innhold

Dømt for likskjending – siktet for drapet på Bård (33)

25-åringen ble dømt for å sette fyr på en leilighet for å ødelegge spor etter et brutalt drap i 2014. Nå er han siktet for drapet på Bård Lanes (33).

Politiet etterlyser denne mannen etter drapet i Tønsberg

VIDEOBILDER: Politiet etterlyste denne mannen etter drapet på Kilen. Politiet mener det er samme mann som tidligere er dømt for likskjending etter et drap utenfor Ålesund.

Foto: Politiet

To personer er siktet for drap eller medvirkning til drap på Bård Lanes (33) i Tønsberg. En av dem er en 25 år gammel mann fra Sunnmøre.

Torsdag ble 25-åringen fengslet i fire uker med brev- og besøksforbud i hele perioden. To av dem i full isolasjon.

Politi holder vakt utenfor rettsalen under fengslingsmøte

LUKKEDE DØRER: Politiet holdt vakt utenfor rettslokalet under fengslingsmøtet i Tønsberg tinghus.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Politiet mener han er samme person som vises på overvåkningsvideoen som tidligere er frigitt i forbindelse med drapet på Bård Lanes.

Dømt for likskjending

25-åringen ble i 2015 dømt for likskjending etter et oppsiktsvekkende brutalt drap på Spjelkavik utenfor Ålesund, der Åge Stavran ble påført skader med øks, brevåpner og en boltkutter.

25-åringen deltok ikke i selve drapet, men ble dømt for å sette fyr på leiligheten etter drapet. Målet var å skjule spor, mente Frostating lagmannsrett.

– Skal det sies noe særskilt om hans forhold, må det være at det er han som i særlig grad fokuserer på å finne verdisaker på åstedet, og at han i mangt opptrer som en likrøver, skrev retten i sin dom.

25-åringen ble dømt til tre års fengsel for likskjendingen. Han er tidligere dømt for pengeutpressing og narkotika.

Nektet avhør

25-åringen ble pågrepet i Drammen tirsdag. Onsdag forsøkte politiet å forta et avhør av mannen, men han nekter å la seg avhøre.

– Det støtter jeg ham i, slik situasjonen er akkurat nå, fortalte Javeed Hussain Shah, som er mannens forsvarer, til NRK onsdag kveld.

Ifølge Shah stiller mannen seg uforstående til siktelsen.

Under fengslingsmøtet torsdag fikk han bistand av advokatfullmektig Sohbat Arshad, men hun ønsker ikke å uttale seg til NRK.

Politisperring i Tønsberg etter at en person ble skutt på Kilen

SKUTT PÅ ÅPEN GATE: Bård Lanes ble funnet alvorlig skadet utenfor Rema 1000 på Kilen i Tønsberg.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

– Har gjerningspersonene

Bård Lanes ble skutt på åpen gate på Kilen industriområde 20. april. Han skal selv ha ringt etter ambulanse og fortalt at han var skutt, men døde kort tid etter at han ble fraktet til Sykehuset i Vestfold.

Politiet jobber fortsatt med gjennomgang av video, vitneavhør og oppfølging av tips. De har ikke funnet drapsvåpenet, men mener de har kontroll på dem som var på Kilen ved drapstidspunktet.

Politiadvokat Fredrik B. Johannessen i rettssalen.

Fredrik Borg Johannesen

Foto: John-André Samuelsen / NRK

– Vi mener vi har de aktuelle gjerningspersonene, sier politiadvokat Fredrik Borg Johannesen.

Men han utelukker ikke at det kan komme flere pågripelser.

– Vi utelukker ikke at det kan ha vært flere involvert, enten ved handlingen på Kilen, eller forut for, eller etter drapet, sier Johannesen.

Politiadvokaten ønsker ikke å kommentere om det er en forbindelse mellom siktede og avdøde av hensyn til etterforskningen.

Ser drap og bilbrann i sammenheng

Billbrann på Sem i Tønsberg

BILBRANN: Noen timer etter drapet på Kilen rykket brannvesenet ut til en bilbrann på Sem. Politiet mener det er en sammenheng mellom drapet og brannen.

Foto: Vestfold interkommunale brannvesen

En 31-år gammel mann er også siktet for drap eller medvirkning til drap på Lanes.

Hans bil ble funnet utbrent på Sem, åtte kilometer fra drapsstedet, noen timer etter at Lanes ble skutt.

Johannesen sier politiet sitter på informasjon som setter drapet og brannen i sammenheng, men har ikke fortalt hva de mener 31-åringens rolle i saken er.

Også denne mannen stiller seg uforstående til politiets siktelse.