Hopp til innhold

– Ikke sikker på at det blir avklaring i morgen

Trine Skei Grande heller kaldt vann i blodet på dem som ønsker et raskt svar på om Venstre blir med i regjering eller ikke. Hun tviler på en avklaring i morgen.

Trine Skei Grande

ÅPEN: Trine Skei Grande sier partiet vil ta den tiden de trenger når de skal ta stilling til om Venstre bør regjere sammen med Høyre, Frp og KrF.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Trine Skei Grande

- Det var viktig å sette foten i jorda, sier Trine Skei Grande om dagens møter med partiet og stortingsgruppa.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Ved 16-tiden var Venstres stortingsgruppe ferdig med møtet hvor de har diskutert regjeringssonderingene i Nydalen.

– Vi har hatt et fint møte og nå prøver vi desperat å komme oss ut, sa en ordknapp Trine Skei Grande da hun kom ut fra møterommet og møtte det store presseoppbudet.

Hun ønsket ikke å fortelle hva de hadde kommet fram til på møtet.

– Landsstyret skal få høre det først, og ikke dere, sa Grande som bekrefter at sonderingene fortsetter. Men hun er ikke sikker på at det ville komme en endelig avklaring torsdag:

– Det er jeg ikke så sikker på. Jeg tror det er viktig at vi tar oss god tid. Det er viktige politiske avklaringer som må gjøres, sier Grande.

Etter det NRK får opplyst har Venstres stortingsgruppe gitt ledelsen grønt lys til å fortsette med samtaler med de andre borgerlige partiene. Men på spørsmål om en firepartiregjering fortsatt er realistisk, svarer hun at det gjenstår å se.

Artikkelen fortsetter under videoen:

Trine Skei Grande hadde problemer med å komme seg ut etter møtet med Venstres stortingsgruppe.

Trine Skei Grande hadde problemer med å komme seg ut etter møtet med Venstres stortingsgruppe. (Vi beklager dårlig kvalitet)

– Setter foten i jorda

Dagens møter med stortingsgruppen og landsstyret har vært planlagt i flere dager. Ifølge Venstre-lederen er det avgjørende å få klarhet i hvilke saker det er viktig for partiet å få gjennomslag for.

Men den runden har dere vel tatt før?

– Ja, men det er klart at nå har vi kommet et stykke og da er det viktig å sette foten i jorda for å få tilbakemeldinger. Det er skummelt om man blir sittende i en boble uten å sørge for at man har med seg organisasjonen og gruppa, sier Grande til NRK.no.

Det er knyttet enorm spenning til hva Venstres partiorganer blir enige om i kveld.

Trengselen var så stor i den lille gangen som ledet fram til døren at en vegglampe ble knust og falt i gulvet rett før møtet med stortingsgruppen.

I åtte og en halv dag har de borgerlige partilederne sondert for å finne ut om de kan gå i regjering sammen eller ikke.

Formelt sett er det nettopp stortingsgruppen i Venstre som skal ta avgjørelsen om partiet skal gå fra sonderinger til reelle regjeringsforhandlinger, men partiledelsen drøfter også saken med landsstyret onsdag kveld.

Grande sier til NRK.no onsdag kveld at det også blir et nytt møte med stortingsgruppen etter møtet med landsstyret.

Håper på mandat fra partiet

Venstres landsstyre består av det landsmøtevalgte sentralstyret og fylkeslederne fra alle landets fylker.

Det var ventet at de ulike partiene skulle si et klart ja eller nei til regjeringsdeltakelse i kveld. Men da dagens sonderinger var over i 13-tiden onsdag sier både Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Knut Arild Hareide at det kan bli aktuelt å be om at sonderingene forlenges.

Jeg håper at vi får et klart mandat fra partiet, men vi tar den tiden vi trenger, sa Grande tidligere i dag.

Ola Elvestuen

ORDKNAPP: Ola Elvestuen, nestleder i Venstre, kom rett fra budsjettframleggelse i Oslo til møte med den nye stortingsgruppa.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Men NRK vet at Grandes partifeller forventer klare råd om hva de bør bestemme seg for. Det er også klart at de stiller store krav til hva partiet skal få gjennomslag for dersom de skal gå i regjering.

– Nå skal vi gi en orientering, og så skal vi snakke med gruppen, og så tar vi beslutningen videre i prosessen, sier nestleder Ola Elvestuen idet han er på vei inn i møtet med stortingsgruppen.

– Kan det bli aktuelt å fortsette med sonderinger i morgen og fredag før man går til reelle forhandlinger?

– Nå skal vi snakke sammen her i gruppen, og så tar vi det videre derfra.

– Betyr det at sonderingene ikke er over?

– Nå skal vi snakke sammen, gjentar Elvestuen.

Som NRK fortalte mandag er det ikke nok for Venstre å vinne kampen om nei til konsekvensutredning i Lofoten, Vesterålen og Senja. De krever også andre miljøseiere, som nei til oljeboring i Jan Mayen og andre sårbare områder.

Får innblikk for første gang

Også de andre partiene skal avklare med sine partigrupper i dag.

Høyres gruppemøte på Stortinget startet klokken 15, mens Frps sentralstyre møttes klokken 17 på partikontoret.

KrFs landsstyre møtes på Gardermoen startet også klokken 15, men det er til slutt partiets stortingsgruppe som avgjør spørsmålet.

KrF-leder Knut Arild Hareide innledet onsdagens landsstyremøte med å understreke at KrF kan velge nok en stortingsperiode i opposisjon.

– Dette blir krevende og spennende. Det er ingen enkle valg som skal tas nå, sa han ifølge NTB.

– Spørsmålet nå er på hvilken måte KrF skal forvaltet det flertallet de borgerlige har fått og om KrF vil være en del av en borgerlig regjering. Er ikke helheten god nok for landsstyret, går vi inn i en konstruktiv opposisjon, sa Hareide.

Alle de borgerlige partiene har kjørt et stramt regime der svært få har vært informert om hva som har skjedd under sonderingene. Hensikten har vært å forhindre lekkasjer i media slik at partilederne kan snakke sammen i fred og.

I dag får altså flere i partiene innblikk i prosessen for første gang.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.