Hopp til innhold

Kvier seg for å svare på valgløfter

SUNDVOLDEN (NRK.no): Erna Solberg vil ikke svare på om Norges nye regjering vil fjerne arveavgiften på to år. Siv Jensen kan ikke love at Mullah Krekar blir kastet ut av landet.

Solberg og Jensen Sundvolden torsdag

MINDRE BYRÅKRATI: Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp) lover mer makt til enkeltmennesket.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

I valgkampen satt løftene løst. Men nå som Høyre og Frp sitter i regjeringsforhandlinger er ikke lysten til å love noe like stor.

– Vi sitter nå og går gjennom hvert enkelt område, og vi kommer tilbake til hva vi kommer til å holde (av løfter, journ. anm.). Jeg ser ingen grunn til å shoppe i ting vi sitter og snakker om, det blir ikke riktig. Ingenting er klart før alt er klart.

Slik svarte Erna Solberg under torsdagens pressekonferanse da hun fikk spørsmål om hun fortsatt ville fjerne arveavgiften innen to år, slik Høyre lovet i valgkampen.

Heller ikke regjeringspartner Siv Jensen var like bastant på Frps politikk som hun har vært tidligere. Frp-lederen har flere ganger krevd at Mulla Krekar må sendes ut av landet. Nå sier hun:

– Mye av frustrasjonen i folkedypet handlet om tiden før han satt fengslet. Vi sender ikke mennesker, uansett hva de har gjort, til en galge. Vi må se på muligheten om å framskynde arbeidet med utleveringsavtaler, men det må gjøres på en skikkelig måte, sier Frp-leder Siv Jensen.

Cecilia Brækhus

PROFILERT: Cecilia Brækhus er flere ganger kåret til «årets navn» under Idrettsgallaen. Nå lover Frp og Høyre at sporten hennes skal bli lovlig i Norge.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Proffboksing og snøscooter

De to partilederne ville mye heller snakke om deres planer for å avbyråkratisere det norske samfunnet.

Proffboksing skal bli lov i Norge. Samtidig skal kommunene få mer makt over hvor det skal være tillatt å kjøre snøscooter.

Ifølge Høyre og Frp er dette to eksempler på hvordan den nye regjeringen skal gi mindre makt til staten og mer makt til enkeltmennesket og lokalsamfunnet.

– Det betyr at Cecilia Brækhus, som er en av Norges fremste idrettsutøvere, kan utøve sporten sin i Norge, sa Siv Jensen da hun lovet å fjerne loven mot profesjonell boksing som ble innført i 1981.

Hun varslet også at kommunene, ikke staten slik det er nå, skal forvalte lover og regler for kjøring av snøscooter og annen motorferdsel i utmark.

– Det vil være et nasjonalt regelverk som kommunene skal forholde seg til, men det er kommunene som fatter avgjørelser innenfor det og gir dispensasjoner, sa Erna Solberg.

Lover mindre byråkrati

Solberg innledet dagens pressekonferanse med å snakke om at Norges nye blåblå regjering vil føre en politikk som legger opp til mer frihet for enkeltmennesket og lokalsamfunnene.

Hun viste til avtalen mellom regjeringspartiene og KrF og Venstre som slår fast at fedrekvoten skal reduseres til ti uker samtidig som unntaksordningen skal være «tillitsbasert».

– Vi skal ikke ha det sånn som i dag at det må fattes vedtak i Nav ved enhver endring i pappakvoten eller mors uttak av permisjon. Det er en byråkratiserende ordning som viser mangel på tillit til familiene. Vi vil ha en innrapportering, så skal man kontrollere at det stemmer i ettertid, sier Solberg.

Se hele pressekonferansen her. Artikkelen fortsetter:

Se Erna Solberg og Siv Jensens pressekonferanse fra Sundvolden torsdag.

VIDEO: Pressekonferanse fra Sundvolden hotell torsdag.

Hun og regjeringspartner Siv Jensen mener dette bare er noen eksempler på hvordan de skal avbyråkratisere Norge.

Ifølge Jensen skal de gjennomføre en «avbyråkratiseringsreform» som hviler på tre pilarer.

– Det ene er å fjerne forbud, påbud og reguleringer som ikke er i samsvar med folks oppfatning av hvordan virkeligheten bør være. Det andre er et selvstendig mål om å forenkle, og det tredje er å flytte mest mulig beslutninger nærmere folk gjennom lokaldemokratiet.

Da én av journalistene ville vite om snøscootere og proffboksing var det eneste konkrete partene hadde fått ut av forhandlingene så langt, ble Jensen lettere irritert.

– Vi har trukket fram tre eksempler på hvordan det er mulig å avbyråkratisere, fjerne unødvendige påbud, og gi mer makt til lokalsamfunnene og enkeltmennesket, sa hun.

Innspurt i forhandlingene

Om elleve dager legges det siste rødgrønne statsbudsjettet fram. Erna Solberg håper å ha en regjeringserklæring klar i god tid før det.

Forhandlingsdelegasjonene har siden tirsdag ettermiddag «murt seg inne» i et møterom i nybygget på Sundvolden hotell.

Etter det NRK forstår satser de på å ha en erklæring klar mot midten av neste uke.

Onsdag sa Per Sandberg at han håpet å være ferdig allerede denne uka. Men delegasjonene fra Høyre og Frp skal etter det NRK får opplyst jobbe lørdag før de tar fri søndag.

Lite tyder derfor på at erklæringen Norge skal styres etter de neste fire årene blir presentert før i neste uke.

– Men jeg håper vi har kommet gjennom hoveddelen av sakskomplekset slik at vi kan ta skjønnpussen til slutt, sa påtroppende statsminister under onsdagens pressekonferanse.

Den avtroppende rødgrønne regjeringen legger fram sitt statsbudsjett mandag 14. oktober. Det er ventet at Erna Solberg vil ha plattformen klar før det.

Ifølge Solberg skal plattformen bygge på samarbeidsavtalen regjeringspartiene Høyre og Frp har inngått med KrF og Venstre.

Mandag ble det klart at de to sentrumspartiene ikke ønsker å bli med i regjering.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «PDF - samarbeidsavtalen» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.