Hopp til innhold

Solberg: Jeg møter gjerne Netanyahu

SUNDVOLDEN (NRK.no): Erna Solberg vil ikke svare på om Norges nye regjering stå fast på at Vestbredden er et okkupert område. – Vi har ikke diskutert det ennå, sier hun.

Sundvolden pressekonferanse onsdag

PARTNERE: Erna Solberg og Siv Jensen skal danne regjering. Forhandlingene foregår på Sundvolden hotell.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Norsk utenrikspolitikk og landets forhold til Israel og de palestinske områdene blir et viktig tema under regjeringsforhandlingene på Sundvolden.

ISRAEL/ Israel's Prime Minister Netanyahu attends the weekly cabinet meeting in Jerusalem

RINGTE: Torsdag etter valget ringte Benjamin Netanyahu til Erna Solberg for å gratulere henne.

Foto: POOL / Reuters

Samarbeidspartiene vil arbeide for demokrati og menneskerettigheter, og legger til grunn en balansert holdning til Midtøstenkonflikten.

Avtale mellom H, Frp, V og KrF

Israels statsminister Benjamin Netanyahu var blant de første som gratulerte Erna Solberg med valgseieren. Han har også invitert Solberg på besøk.

– Balansert syn

På direkte spørsmål fra NRK svarer Solberg at hun gjerne møter Netanyahu i Israel.

– Men jeg vil også møte representanter for palestinske myndigheter. Det er viktig at vi har et balansert syn på situasjonen i Midtøsten, sier hun.

– Vil din regjering også mene at Vestbredden er et okkupert område?

– Vi kommer til å følge de internasjonale konvensjonene, men vi har ikke diskutert det ferdig, sier Norges påtroppende statsminister til NRK.

Forholdet mellom Norge og Israel har til tider vært anstrengt. Det har ikke falt i god jord hos israelske myndigheter at Norges rødgrønne utenriksministre, Jonas Gahr Støre og Espen Barth Eide, har kritisert Israels politikk i de okkuperte områdene. Særlig de israelske bosetningene på Vestbredden har fått Norges avtroppende regjering til å reagere.

– Bygging av bosettinger på okkupert land er ulovlig og i strid med folkeretten, skrev Støre i en pressemelding i fjor.

Håper borgerlig valgseier gir bedre forhold

Allerede to dager etter valget skrev den israelske avisen Jerusalem Post at den borgerlige valgseieren trolig ville bedre forholdet mellom Norge og Israel.

Avisen viste blant annet til at Høyres Ine Eriksen Søreide har uttalt at de ønsker å føre en «mindre dogmatisk og mer realistisk» linje overfor Midtøsten.

Søreide besøkte forhandlerne i dag, men hva som ble diskutert holder de for seg selv. Heller ikke Siv Jensen ville si særlig mye om den kommende regjeringens utenrikspolitikk onsdag.

Jensen har tidligere tatt til ordet for at Norges ambassade i Israel bør flyttes fra Tel Aviv til Jerusalem. I dag var hun ikke like klar.

– Vi er ikke ferdig med å diskutere det. Det er viktig for Frp med en balansert linje i Midtøsten-politikken, for det synes vi ikke den sittende regjering har hatt, sier Frp-lederen.

Usikkert når de blir ferdige

Tidligere i dag sa Frps Per Sandberg at han håpet at de ville være ferdig med forhandlingene i løpet av uka.

Erna Solberg tør ikke være like optimistisk.

– Det er ikke sikkert vi kan presentere en regjeringserklæring denne uka, men jeg håper vi har kommet gjennom hoveddelen av sakskomplekset slik at vi kan ta skjønnpussen til slutt, sier hun under onsdagens pressekonferanse.

Etter tolv dager med sonderinger bestemte KrF og Venstre seg for at de ikke ville være med i regjering. Nå er det opp til Høyre og Frp å komme fram til en regjeringserklæring.

Fra Høyre stiller partileder Erna Solberg, nestlederne Jan Tore Sanner og Bent Høie, samt generalsekretær Lars Arne Ryssdal. Fra Frp møter partileder Siv Jensen, nestlederne Ketil Solvik-Olsen og Per Sandberg og generalsekretær Finn Egil Holm.

Høyres kommunikasjonssjef Sigbjørn Aanes og Frps informasjonsleder Ole Berget følger også samtalene tett.

Løfter til funksjonshemmede

Onsdag ble de to partiene enige om å rettighetsfeste en ordning med brukerstyrt personlig assistanse for funksjonshemmede.

Ordningen, som ofte kalles BPA, innebærer at brukeren blir sjefen for sine personlige assistenter og avgjør hva vedkommende trenger hjelp til og når den skal gis.

Helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) varslet i mars at den rødgrønne regjeringen går inn for en rettighetsfesting, og et slikt forslag ble sendt ut på høring, skriver NTB. Høringsfristen utløp 1. august og det kom inn en mengde uttalelser, men saken er fortsatt til behandling i regjeringsapparatet.

Høyre og Frp vil også opprettholde særfradraget for store sykdomsutgifter på 2013-nivå, fastslo Frp-leder Siv Jensen under pressekonferansen.

Den rødgrønne regjeringen har gått inn for en gradvis reduksjon av dette skattefradraget.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «PDF - samarbeidsavtalen» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.