Hopp til innhold

Spør Leo om stortingsvalget

Han er 29 år, har aldri stemt før – og har nå tatt et standpunkt. Onsdag har du sjansen til å spørre Leo Ajkic om hva som helst om stortingsvalget.

Leo Ajkic med stemmeseddel

Stemme eller ikke stemme? Og på hvem? Leo Ajkic har over sju episoder utforsket norsk politikk. Nå kan du spørre ham om det du lurer på om hans reise gjennom det norske politiske landskapet i nettmøte.

Foto: Mattias Folkestad / NRK

I serien Leo tar valget på NRK har programleder Leo Ajkic sett nærmere på temaer som miljø, integrering, utdanning, norsk mat, samferdsel og sosialpolitikk.

I dag ble siste episode av nettserien publisert på P3.no: Leo har tatt valget.

Der får du se om Leo Ajkic til slutt valgte å bruke stemmeretten sin for første gang.

Leo kommer også til Valgstudio på NRK1 kl. 21.30 onsdag kveld.

Før sending stiller Ajkic til nettmøte på NRK.no. Mellom kl 19 og 20 kan du stille ham dine spørsmål om stortingsvalget og serien.

STILL LEO SPØRSMÅL HER!

– Får være med på noe fantastisk

29-åringen, som opprinnelig kommer fra Mostar i Bosnia, kom til Norge som 11-åring, men har aldri brukt stemmeretten.

I løpet av syv episoder har vi kunnet følge Leo rundt om i hele landet for å finne ut mer om sentrale politiske spørsmål.

Tenk at jeg ikke er fra dette landet en gang, også får jeg være med på noe så fantastisk som å få folk til å bruke stemmeretten sin – jeg som har en far som kom hit som politisk flyktning, sier Ajkic.

En lang prosess

For Ajkic har det vært en lang prosess for å lære norsk politikk og hva de enkelte partiene står for. Han har lyttet til argumenter fra ungdom, bønder, miljøforkjempere, konduktører og samfunnsvitere.

Dette har utgjort grunnlaget for kunnskap om sentrale politiske temaer denne valgkampen.

Tenk at jeg ikke er fra dette landet engang, også får jeg være med på noe så fantastisk som å få folk til å bruke stemmeretten sin – jeg som har en far som kom hit som politisk flyktning!

Leo Ajkic

Sterkest var opplevelsen fra asylmottaket i episode tre, hvor han lærer hvordan folk lever på mottakene. Med en far som selv har kommet til Norge som politisk flyktning, er Leo glad for å ha lært mer om hans opplevelse av å være på asylmottak.

Ajkic forteller at blant de mange tilbakemeldingene han har fått på serien, er at den har inspirert andre til å stemme. Det er han fornøyd med.

I løpet av serien har Leo snakket med partiene, valgforsker Frank Aarebrot og tatt NRKs egen valgomat.

Under kan du se første og siste episode av serien, alle episodene finner du i NRK nett-TV og på P3s valgsider.

I sin nye miniserie skal førstegangsvelgeren Leo Ajkic de kommende ukene utforske oljeboring, ostetoll og tigging. I første episode er temaet oljeboring. Bør vi drive oljeboring i Lofoten og Vesterålen?

Leo tar valget - Miljø

Leo tar valget - Leo stemmer

Leo tar valget - Leo stemmer

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.