Hopp til innhold

Fiskerne vil ikke ha Aspaker som minister

– I fiskerisammenheng er Elisabeth Aspaker et ubeskrevet blad. Vi tror ikke hun har noe særlig kunnskap om fiskerinæringen, sier leder Steinar Jonassen i Nordland fylkes Fiskarlag.

Steinar Jonassen, Nordland fylkes fiskarlag

VIL IKKE HA ASPAKER: Steinar Jonassen som er leder i Nordland Fylkes Fiskarlag hadde gjerne sett at den nye fiskeriministeren hadde bakgrunn fra næringa.

Foto: John Inge Johansen

Fiskerne er skuffet etter dagens statsrådslekkasjer. Spesielt skuffet er de over at Høyres Elisabeth Aspaker trolig blir ny fiskeriminister.

– Denne næringa er kompleks og du må ha det nærmest i ryggmargen. Næringen krever en leder som er i stand til å ta styring i departementet fra dag en og løfte opp fiskerinæringen, sier lederen i Nordland Fylkes Fiskarlag.

Jonassen framholder at den rødgrønne regjeringen hadde en visjon om at Norges fiskerinæring skal være verdens fremste.

– Det er en høy og ambisiøs målsetting. Uten en statsråd med god kjennskap til næringen frykter jeg vi ikke klarer å nå dette målet, sier Jonassen.

Skolepolitiker

Fra 2005 til 2009 var Aspaker medlem av justiskomiteen på Stortinget, mens hun i forrige stortingsperiode representerte Høyre i Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen. De siste årene har Aspaker vært en profilert skolepolitiker for Høyre. Flere har nevnt henne som mulig utdanningsminister.

Jonassen spekulerer om utnevningen av Aspaker handler om Nord-Norge-alibi eller kjønnskvotering.

– Utover det vil jeg ikke si mer om dette, sier han til NRK.no.

– En salderingspost

Jonassen mener at Kyst- og Fiskeridepartementet er blitt en salderingspost.

– Når alle andre poster i regjeringen er oppfylt, må man telle etter om man har nok kvinner i regjeringen eller om representasjonen mellom nord og sør er fylt opp. Deretter finner man en person ut fra en slik kabal. Dersom Aspaker virkelig blir fiskeriminister, har jeg en mistanke om at det er dette som skjer, sier han.

Jonassen er skuffet over at ikke flere navn fra Nord-Norge blir nevnt til ministerpostene som skal offentliggjøres onsdag.

– Det er viktig at man har folk med solid kunnskap og kjennskap til landsdelen i regjeringen. Det skjer mange ting i nord og vi har ei nordområdesatsing som må føres videre. Dette gjelder ikke bare i forhold til fiskeri, men også næringer, sier Jonassen.

– Ingen kommentar

Elisabeth Aspaker

På Høyre-laget til påtroppende statsminister Erna Solberg finner vi Elisabeth Aspaker som ny fiskeriminister.

Foto: cf-wesenberg@foto.no
Tord Lien

Ifølge lekkasjene i dag blir Tord Lien (Frp) ny olje- og energiminister.

Foto: Morten Andersen / NRK
Vidar Helgesen

Vidar Helgesen fra Høyre blir statsråd ved statsministerens kontor, forteller kilder til NRK.

Foto: Nejad, Arash A. / NTB scanpix

Elisabeth Aspaker (H) vil ikke kommentere utspillet fra Nordland Fylkes Fiskarlag.

– Hvor mye kan du om norsk fiskerinæring, Aspaker?

– Jeg sier ingenting i dag.

Nordland uten ministre

Ifølge lekkasjene i dag blir Tord Lien (Frp) ny olje- og energiminister. Selv om han er både født og oppvokst på Myre i Øksnes, kan han knappest regnes som en nordlandspolitiker, ifølge politisk kommentator Eivind Undrum Jacobsen i NRK Nordland.

– Han en godt utflytta nordlending som ble sittende værfast i Trøndelag etter studier på NTNU. Han har vært innvalgt på Stortinget for Frp i Sør-Trøndelag i to perioder.

Et annet «nordlandsalibi» i den nye regjeringen er den nye ministeren på Statsministerens kontor, Vidar Helgesen fra Høyre.

– Han skal ha aner fra Gildeskål og er visstnok født i Bodø.

Ifølge spekulasjonene er bare ni av 19 fylker representert i den nye regjeringen.

– Det er 10 fylker som ikke får statsråd, Finnmark, Nordland, Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane, Agderfylkene, Østfold, Hedmark og Oppland blir sittende slukkøret igjen, sier Eivind Undrum Jacobsen.

De blå-blå har gått til kjerneområdene sine i sør på jakt etter statsrådsemner.

– Frp og Høyre har stått sterkt i Rogaland, som ser ut til å få fire statsråder. En tredel er fra Oslo-Akershus.

Nordlendinger for lette?

Det som kjennetegner de nye statsrådene er folk med solid politisk erfaring som kan systemet. Er det for få nordnorske politikere som er «tunge» nok?

– Ja, det kan man kanskje si. Men det handler mest om hvorvidt du har vært i apparatet. Det har vært en ulempe for Nordland å ha hatt bare en Høyre-representant de siste årene. Når vi ikke får politikere inn som rådgivere og statssekretærer blir de også sjelden ministre senere.

Nå blir det spennende å se om Nordland får statssekretærer.

– De blir de nye ministrene om noen år. Vestvågøy-ordfører Jonny Finstad (H), fylkespolitiker Allan Ellingsen (Frp) og Ballangen-ordfører Anne Rita Nicklasson (H) er personer som kan kommer inn i regjeringsapparatet, får posisjoner og gjort opplæringsrunden slik at de kan fremstå som spiselige statsråder om noen år, sier politisk kommentator Eivind Undrum Jacobsen.