Herman Friele i SMS til Mæland: «De finner ikke bedre enn deg!»

Tidligere Bergens-borgermester har allerede gratulert Monica Mæland, og ønsket henne lykke til. - Dette er fantastisk, sier han til NRK. Byrådslederen selv nekter å kommentere sin jobbfremtid.

Herman Friele, avtroppende ordfører i Bergen.

- GRATULERER: Herman Friele mener Monica Mæland vil bli en glimrende næringsminister for Norge og Vestlandet.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

Kaffekonge og tidligere borgermester i Bergen, Herman Friele, er fra seg av begeistring etter at TV 2 kom med meldingen om at Monica Mæland blir Norges nye næringsminister.

– Det er helt fantastisk. Hun er en drivende dyktig politiker og byrådsleder for Bergen. Hun passer glimrende for denne jobben, sier Herman Friele.

Sendte gratulasjons-sms

– Da er det bare å gratulere og ønske henne lykke til, og det har jeg allerede gjort, sier Friele til NRK.

Monica Mæland

INN I REGJERING: Monica Mæland blir ny næringsminister, ifølge TV 2.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Du har allerede gjort det?

– Njaa, jeg prøvde å ringe henne, men hun tok ikke telefonen. Så jeg sendte en tekstmelding, hvor jeg skrev «Hvis dette er tilfelle, så gratulerer. De finner ikke en bedre kandidat enn deg», forteller Friele til NRK.

Høyre-veteranen understreker imidlertid at han ikke har fått en bekreftelse fra hovedpersonen selv på at hun virkelig blir utnevnt til statsråd i Solberg-regjeringen.

– Vi får inderlig håpe at dette stemmer da. Det blir spennende å se i morgen, sier Friele.

Selv nekter Monica Mæland å kommentere noe som helst til pressen rundt sin egen jobbfremtid.

LES OGSÅ: Her er NRKs lekkasjeliste over den nye regjeringen

Avlyste barnehagefeiring

Opprinnelig skulle Monica Mæland vært på tiårsfeiring i Tiriltoppen barnehage i Bergen klokken 15 tirsdag.

På stedet finner NRK imidlertid kun Bergens-ordfører Trude Drevland, etter at byrådslederen avlyste oppmøtet i siste liten.

– Jeg ville ikke kommentere rykter, sier Drevland til NRK.

Eier og styreleder i Tiriltoppen barnehage, Kjetil Tuvin Hopen, forteller at han fikk vite om Mælands avlysning allerede i går.

– De sa hun måtte avlyse. Det var vel fordi hun skulle bli statsråd, sier Hopen til NRK.

Haakon Thuestad, som er rådgiver for Mæland, vil ikke uttale seg om statsrådslekkasjen som TV 2 kom med tirsdag ettermiddag.

– Vi kommenterer ikke utnevnelsen av den nye regjeringen. Det er noe vi alle får vite klokken 12 i morgen, sier Thuestad til NRK.

Hemmelig møte onsdag

Den borgerlige regjeringen blir presentert bak slottet onsdag klokken 12, etter først å ha offentliggjort navnene i Stortingets vandrehall.

Som NRK skrev tidligere tirsdag, har Mæland innkalt til et møte med Tom Haukedal og Opus i Bergen, et møte som Haukedal selv ikke er kjent med.

– Det er et møte som ikke lengre er aktuelt, siden de allerede har avholdt dette møtet med Filip Rygg, sier daglig leder Tom Jensen i Opus til NRK.

– Jeg skal ikke møte Mæland i morgen. Skal ikke hun stå på slottsplassen med Solberg i morgen, humret Tom Haukedal selv overfor BA.

Den borgerlige regjeringen blir presentert bak slottet onsdag klokken 12, etter først å ha offentliggjort navnene i Stortingets vandrehall.