NRK Meny
Normal

Navarsete: – Jeg føler meg ikke dumpet

Sp-leder Liv Signe Navarsete bedyrer at hun ikke har noen «plan B» dersom de rødgrønne taper valget. – Det er ikke tenkelig at vi skal hoppe fra en rødgrønn regjering til en blå regjering, sier hun.

Jens Stoltenberg og Liv Signe Navarsete under partilederdebatt

IKKE SLUTT ENNÅ: Både Liv Signe Navarsete (Sp) og Jens Stoltenberg (Ap) understreker at rødgrønn seier er det de kjemper for og håper på etter valget.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Fredag kveld sa Jens Stoltenberg høyt det mange Ap-folk har tenkt lenge: Arbeiderpartiet er klare til å regjere alene dersom de borgerlige regjeringsforhandlingene bryter sammen etter valget.

– Jeg føler meg ikke dumpet, nei, svarer Navarsete på direkte spørsmål fra NRK.

Hun står fast på at Ap, SV og Sp jobber for en fortsatt rødgrønn regjering. Men også rødgrønne politikere og strateger leser meningsmålinger.

– Jobber for rødgrønn seier

Dagens regjering ligger langt unna flertall, og alle de borgerlige partiene lover at et borgerlig flertall skal føre til en ny, borgerlig regjering.

– Da er det de borgerlige som bestemmer. Men hvis vi opplever det vi har opplevd før, nemlig at en borgerlig regjering går i oppløsning, så vil et stort Arbeiderparti aldri kunne unndra seg ansvaret, sier Stoltenberg til NRK.no lørdag kveld.

Sp-leder Liv Signe Navarsete bedyrer at hun har full forståelse for at Stoltenberg sier som han gjør.

– Han sier at dersom det blir kaos på borgerlig side, så er Ap beredt til å ta over. Alle partier søker makt, sier hun til NRK.no.

Nå har Stoltenberg kommet med sin plan B. Hva er din plan B?

Jeg har ingen plan B. Jeg jobber for at de rødgrønne skal vinne valget mandag.

– Kan du garantere at du ikke ringer Høyre-leder Erna Solberg tirsdag dersom de borgerlige vinner valget?

– Ja, det kan jeg garantere, svarer Navarsete.

Avviser ny «Borten-regjering»

Men professor Frank Aarebrot er ikke overbevist om at Senterpartiet kommer til å holde seg i opposisjon dersom de rødgrønne taper.

– Det blir spennende å se hvor mange mandater Høyre, KrF, Venstre og Senterpartiet får til sammen. På målingene er de gamle Borten-partiene oppe i 81 mandater. Det betyr at et flertall er innen rekkevidde, sier Aarebrot til NTB.

Han understreker at sentrum kan komme til å spille en avgjørende rolle.Et regjeringssamarbeid med Sp vil kunne være mer spiselig for de to partiene enn et med Frp, sier han til NTB.

Men ifølge Navarsete har KrF, Venstre og Høyre beveget seg så langt fra Senterpartiets hjertesaker at et samarbeid i dag virker nærmest umulig.

– De vil jo for eksempel tvangssammenslå kommunene, sier hun til NRK.no etter partilederdebatten i TV2.

– Det er ikke tenkelig at vi skal hoppe fra en rødgrønn regjering til en blå regjering.

Stor tro på Erna


Ifølge Navarsete vil Senterpartiet føre en «konstruktiv opposisjonspolitikk» dersom de borgerlige vinner valget. Og alt tyder på at det blir et liv i opposisjon for Navarsete og resten av de rødgrønne partilederne.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Siv Jensen og Erna Solberg smiler

GOD STEMNING: Frp-leder Siv Jensen og Høyre-leder Erna Solberg var i godt humør før partilederdebatten i TV2.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Rett før valgkampens siste partilederdebatt, presenterte TV2 en måling som viser at de borgerlige har et solid flertall, selv om Høyre fortsetter å tape velgere i valgkampinnspurten.

TV-kanalen har også spurt velgerne om hvem de tror blir ny statsminister etter valget. Over 78 prosent svarte Erna Solberg.

– Det viser at de rødgrønnes strategi som å snakke mer om vår politikk enn om sin egen, ikke mobiliserer velgerne. Da må du snakke om det du vil.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget