NRK Meny
Normal

Jens: – Hvis de ikke klarer å danne regjering så er jo jeg her

CHATEAU NEUF (NRK.no): Jens Stoltenberg sier han er klar for å danne regjering dersom de borgerlige ikke klarer. – Arrogant, sier Siv Jensen. – Viser Arbeiderpartiets selvbilde, sier Erna Solberg.

Jens Stoltenberg (Ap) ble spurt om ulike scenarier etter valget.

NETT-TV: Med under tre dager igjen til valget strammer kampen om velgerne seg til. Arbeiderpartiet ser at måling etter måling viser et klart borgerlig flertall. Nå er kampen om å bli det største partiet avgjørende.

Statsminister Jens Stoltenberg har hele tiden sagt at han kun har ett mål for øye: At de rødgrønne skal vinne valget for tredje gang. Men under fredagens partilederdebatt på NRK lettet statsministeren på sløret da han fikk dette spørsmålet:

– Hvis regjeringen ryker, de borgerlige partiene ikke klarer å bli enige, og dere blir det største partiet, er du da klar til å overta?

– La meg si det sånn. Min plan er å vinne valget, og da danner vi regjering. Men hvis de vinner, er det de som må bestemme hva som skjer. De har sagt at de skal danne regjering, og det nye er at Frp skal med i den regjeringen. Hvis de ikke klarer det, ja så er jo jeg her, svarte Stoltenberg.

Siv Jensen på partilederdebatt

Siv Jensen likte ikke Jens Stoltenbergs utsagn, og mente han framstod arrogant under debatten i går kveld.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Siv: – Dette er arrogant

Jens Stoltenbergs svar fikk en umiddelbar reaksjon fra Siv Jensen. Frp-lederen mener han er arrogant.

– Det er faktisk ganske mange der ute som er enige i at vi trenger en ny regjering. Så den litt arrogante «så er jeg her», det kunne du ha spart deg, sa Jensen under debatten.

Overfor NRK.no utdyper hun:

– Det er arrogant av ham å si det, for velgerne har med all tydelighet vist lenge at de ikke er fornøyde med Jens Stoltenberg og hans regjering, og at de ønsker en ny regjering.

Venstre: – Viser at Jens trenger pause

Erna Solberg sier uttalelsen til Stoltenberg viser Aps selvbilde.

– De er vant til å styre.

Samtidig la hun vekt på at Stoltenberg svarte på en hypotetisk problemstilling om hva som kan skje dersom de borgerlige vinner valget og deretter ikke klarer å danne regjering.

– Vi har kommet langt i denne valgkampen hvis det er dette som er diskusjonen tre dager før valget. Det betyr at alle har kalkulert inn en borgerlig valgseier, sier Høyre-lederen.

Se Stoltenbergs og Solbergs duell. Artikkelen fortsetter:

Dei to største profilane i stortingsvalet møttes til nok ein duell under kvelden partileiardebatt på Chateau Neuf i Oslo. Handlingsregelen var eit av dei omstridde tema, og der hadde også Siv Jensen litt ho ville seie.

Statsministerduell mellom Jens og Erna

Trine Skei Grande i Venstre mener utsagnet til Stoltenberg viser én ting:

– At han trenger en pause. Ap er et maktparti, men det fine med demokratiet er at man kan skifte ut regjeringer innimellom. Politikere som alltid tror de kan sitte i regjering, uavhengig av hvordan sammensetningen av Stortinget er, har kanskje godt av en pause

Stoltenberg: Viktig at Ap blir store

Etter debatten forsøkte Jens Stoltenberg selv å avdramatisere uttalelsen sin.

– Dersom de borgerlige vinner valget, er det de som bestemmer hva som skjer. Men jeg har tenkt å vinne valget. Derfor har jeg tenkt å drive valgkamp fram til valgkampen og så fortsette med flertallsregjering.

– Har du grunn til å tro at de borgerlige ikke klarer å danne regjering dersom de får flertall?

– Altså, vi må jo nesten anta at de klarer det når de sier at de skal danne regjering. Det nye nå er jo at de sier at de skal danne regjering med Frp. Og jeg har et klart svar: Hvis vi vinner valget så danner vi regjering, og hvis de vinner så har de sagt at de skal danne regjering.

– Men i dag har du for første gang et klart svar på at hvis de ikke klarer det, så er du her?

– Ja, men det hadde vært rart om jeg ikke var det. Hvor skulle jeg ellers være, svarer Stoltenberg og ler.

Så blir han alvorlig:

– Uansett så er det bedre jo sterkere Arbeiderpartiet er. For Ap er den kraften som kan bidra til å stanse det som høyrepartiene nå ønsker, som store skattelettelser og privatisering.

Nakkim: – Vel gjennomtenkt plan

Politisk redaktør i NRK, Kyrre Nakkim, er klar på at utspillet til Stoltenberg ikke er tilfeldig.

– Dette er en vel gjennomtenkt plan. Ap har hamret på at det vil bli borgerlig kaos. Nå skal Stoltenberg vise at Ap er det stabile partiet, sier Nakkim.

For Jens Stoltenberg er ikke den eneste Ap-toppen som sier partiet er klare til å regjere alene.

Statsministeren uttalelser ligner på hva næringsminister Trond Giske sa under en debatt arrangert av Adresseavisen og NRK torsdag.

– Vi må innse at det er en mulighet for borgerlig flertall. Det mest sannsynlige er at Høyre og Frp danner regjering. Men vi vil gjøre alt vi kan for å hindre gjennomføring av Frp-politikk, og hvis samarbeidet bryter sammen er det mulig at Ap igjen tar ansvar, slik vi gjorde det i 1986, 1990 og 2000. Vi kan rett og slett få en Gro-situasjon. Men da må vi ha et parlamentarisk grunnlag. Og dersom KrF og Venstre ønsker Frp i regjering, ja, da er det Frp som styrer Norge, sa Giske.

Nakkim sier næringsminister Trond Giske satte i gang snøballen under debatten i går, og at det er denne Stoltenberg nå ruller videre.

– Dette skal minne velgerne på at de må stemme Ap for at partiet skal bli stort for igjen å kunne ta over regjeringsansvaret dersom de borgerlige mislykkes. Her så vi Aps plan B, sier Nakkim.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget