Hopp til innhold

Erna: – Ap innser at flertallet glipper

– Jens Stoltenberg erkjenner at det går dårlig for Ap. Slik tolker Erna Solberg at statsministeren nå snakker åpent om at Arbeiderpartiet kan ta makta alene dersom de borgerlige ikke klarer å bli enige.

borgerlige partiledere

SAMLET: Frp-leder Siv Jensen, Venstre-leder Trine Skei Grande, Høyre-leder Erna Solberg og KrF-leder Knut Arild Hareide hadde et felles utspill om ruspolitikk da de møtte pressen i Oslo sentrum lørdag. Det er viktig for opposisjonspartiene å opptre sammen før valget. – Vi blir enige om et grunnlag for en ny regjering, lover Erna Solberg.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Men vi har sett før, at noen ganger så ender borgerlig samarbeid i borgerlig sammenbrudd. Da har jeg sagt at et stort Arbeiderparti alltid er beredt til å ta ansvar.

Jens Stoltenberg

De borgerlige partiene har sagt at et borgerlig flertall skal gi en borgerlig regjering. Da er alternativet et rødgrønt flertall, og det vil gi en rødgrønn regjering.

Erna Solberg

Under partilederdebatten på NRK fredag kveld slapp statsminister Jens Stoltenberg katta ut av sekken.

På direkte spørsmål om han var klar til å overta dersom eventuelle borgerlige regjeringsforhandlinger kollapser, svarte han: «Hvis de ikke klarer det, ja, så er jo jeg her».

Stoltenberg: – Vi er beredt

Også i dag gjentar han det mange har visst lenge: Arbeiderpartiet er forberedt på å styre en mindretallsregjering. Slik minner han velgerne på at størrelsen på Arbeiderpartiet er viktig, selv om de borgerlige skulle vinne valget.

– Vi ønsker intenst å vinne sammen med SV og Sp, slik at vi fortsatt kan ha en rødgrønn flertallsregjering. Hvis de borgerlige vinner, bestemmer de hva som skjer. Men vi har sett før, at noen ganger så ender borgerlig samarbeid i borgerlig sammenbrudd. Da har jeg sagt at et stort Arbeiderparti alltid er beredt til å ta ansvar, sier Stoltenberg til NRK lørdag.

jens stoltenberg profil

RØDGRØNT HÅP: Jens Stoltenberg understreker at hans mål nummer én er at de rødgrønne skal vinne valget for tredje gang slik at flertallsregjeringen kan fortsette.

Foto: DANIEL SANNUM LAUTEN / AFP

Gjennom hele valgkampen har Stoltenberg stått fast på at hans eneste mål er at de rødgrønne skal vinne valget. Hans mantra har vært at valget står mellom fortsatt trygg styring, eller borgerlig kaos der ingen vet hvem som vil ende opp i regjering.

Solberg: Vitner om rødgrønt kaos

Men i dag er det Høyre-leder og statsministerkandidat Erna Solberg sin tur til å snakke om usikkerhet i motstanderens rekker. Hun sier til NRK at det vitner om «rødgrønt kaos» at Stoltenberg snakker åpent om mulighetene for en ren Ap-regjering.

– Det er jo interessant, etter at han hele veien har sagt at han bare har én plan, at han nå plutselig rett før valget sier at de har to planer, sier Solberg.

– Dette viser at det rødgrønne alternativet var litt frynsete i kantene, likevel, fortsetter hun.

Alle partier på borgerlig side sier de vil bidra til at et ikke-sosialistisk flertall skal føre til en ny regjering. Men det er fortsatt uklart hvordan en slik regjering vil se ut. Mens Høyre og Frp sier de helst vil ha med alle fire partier i regjering, kvier Venstre og KrF seg mot å sitte i samme regjering som Frp.

Flertallet vil ha ny regjering

Under den første partilederdebatten i midten av august sa Stoltenberg at det vitner det om dårlig lederskap at Solberg ennå ikke har klart å stable et soleklart regjeringsalternativ på beina.

Men velgerne ser ikke ut til å bite på advarslene om borgerlig kaos.

Meningsmålingene har lenge vist at det rødgrønne flertallet trolig glipper.

erna solberg

KLAR TIL Å STYRE: Erna Solberg må overbevise velgerne om at Høyre og resten av de borgerlige partiene er i stand til å styre landet sammen.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

På oppdrag fra NRK har Norstat spurt velgerne om de ønsker en borgerlig eller en rødgrønn regjering etter valget 9. september. Blant de 1001 som har svart sier 41 prosent at de ønsker en fortsatt rødgrønn regjering, mens 50 prosent svarer at de vil ha en borgerlig regjering. Ni prosent svarer «vet ikke».

Erna Solberg er klar på at velgerne skal få viljen sin dersom de kaster den rødgrønne regjeringa. Hun avviser all snakk om kollaps, og står fast på at de borgerlige skal klare å forhandle fram en styringsdyktig regjering.

– Vi blir enige om et grunnlag for en ny regjering, sier hun til NRK.

Gjennom intervjuet gjentar hun flere ganger at «hvis velgerne vil ha en ny regjering, så må de stemme borgerlig».

Bekymringen er at velgere som er usikre på om de skal stemme Ap eller Høyre, velger Ap i håp om en sosialdemokratisk mindretallsregjering uten SV og Sp.

– Men velgerne må huske på at det er en rødgrønn regjering som er alternativet til en borgerlig regjering, sier Solberg.

– Frykter du et Ap som går alene?

– Nei, jeg frykter ikke det. For de borgerlige partiene har sagt at et borgerlig flertall skal gi en borgerlig regjering. Da er alternativet et rødgrønt flertall, og det vil gi en rødgrønn regjering, sier Høyre-lederen.

Om valgkampen

Magnus Takvam om borgerlig regjeringsalternativ

Les mer om stortingsvalget

Erna Solbergs regjering på slottsplass

Disse 18 skal styre Norge

Erna Solberg og Siv Jensen har valgt sitt mannskap. Her får du en oversikt over de 18 statsrådene som skal styre norsk politikk de neste fire årene.

Vararepresentanter som rykker opp

Fra arbeidsledig til stortingsrepresentant

Ni folkevalgte stortingsrepresentanter blir statsråder, og én blir statssekretær. Dermed rykker ti nye personer inn på Stortinget. Blant dem er 23 år gamle Erik Skutle fra Bergen.

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

Gratulasjon til lutefisklaget, som nå har fått plass i regjeringen

Nå sitter over halve lutefisklaget i regjering

Det er neppe mange andre lutefisklag som kan skilte med like mange statsråder rundt bordet i år. I det nye regjeringsapparatet er det flere som kjenner hverandre godt.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Erna og Siv

Solberg legger ned Fiskeridepartementet

Fiskeri- og kystdepartementet forsvinner, men statsråden flyttes til et nytt, sammenslått nærings- og fiskeridepartementet.

Sylvi Listhaug (Frp)

Påtroppende landbruksminister mente landbruket er kommunisme

For tre år siden kalte Sylvi Listhaug (Frp) landbrukssektoren for «kommunisme på norsk». I dag blir hun landbruksminister.

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.