NRK Meny
Normal

AP-velgerne har snudd i oljespørsmålet: – De er på kollisjonskurs med partiet

I en fersk meningsmåling sier bare tre av ti AP-velgerne i Nordland at de er tilhengere av oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen.

Silje Lundberg - natur og ungdom

JUBLER: Silje Lundberg i Natur og Ungdom kan ikke gjøre annet enn å trekke på smilebåndet da hun får vite at AP-velgerne har snudd i oljespørsmålet. I februar var et klart flertall for oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen. I dag er et klart flertall imot.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix

– Det viser at Arbeiderpartiet er på kollisjonskurs med sine egne velgere i dette viktige spørsmålet, sier leder Silje Lundberg i Natur og Ungdom.

Hun kan ikke gjøre annet enn å trekke på smilebåndet da hun får presentert målingen InFact har gjort for NRK, Saltenposten og Helgelands Blad.

Målingen viser, som i februar, at flertallet av Nordlands befolkning er negative til oljeutvinning i de omdiskuterte havområdene.

46,1 prosent sier at det de er motstandere av utvinning. 34,4 prosent er tilhengere av utvinning, mens 19,5 prosent ikke har noen bestemt oppfatning.

– Dette er veldig gledelig og viser at vi har støtte for den jobben vi gjør, sier Lundberg.

– Synd de ikke gjenspeiler velgerne

Men det mest interessante med målingen er at Ap-velgerne nå har snudd i oljespørsmålet. I februar svarte 45,4 prosent ja til oljeutvinning, i dag sier bare 28,2 prosent det samme. 44,7 prosent er nå imot.

Lundberg i Natur og Ungdom synes tallene er både gledelig og interessante.

– Stortingslista til Ap i Nordland er rensket for enhver oljemotstand, og det er synd at de ikke klarer å gjenspeile det som deres egne velgere faktisk sier, mener hun.

Ja til konsekvensutredning

At det blant de samme AP-velgerne i målingen finnes et knapt flertall for konsekvensutredning av Lofoten og Vesterålen, synes ikke Lundberg er så merkelig.

– Jeg er ikke så veldig overrasket over de tallene. For ett år siden var 80 prosent av befolkningen i Norge for en konsekvensutredning. At stadig færre AP-velgere sier de vil ha konsekvensutredning viser at vi har nådd frem med budskapet om at konsekvensutredning faktisk er det første skrittet mot oljeboring, mener hun.

At Ap-politikerne sier noe annet, er et forsøk på å forkle debatten, sier Lundberg.

– Petroleumsloven er det den er. Der står det svart på hvitt at hvis man starter en konsekvensutredning er det for å starte oljeutvinning.

– Velgerne har tillit til oss

Eirik Sivertsen. Nordland Arbeiderparti

Eirik Sivertsen avviser påstandene fra Natur og Ungdom: – Våre velgere har tillit til oss.

Foto: Arbeiderpartiet

Aps andrekandidat i Nordland, Eirik Sivertsen, er ikke overraskende uenig med Lundberg.

– Jeg mener denne målingen er et uttrykk for at våre velgere har tillit til den veien vi har lagt ut på. Vi har ikke tatt standpunkt til oljeutvinning, men derimot sagt at vi må ha mer informasjon, og det gjør vi gjennom en konsekvensutredning, sier han.

Den veien ble avgjort da Aps landsmøte med et overveldende flertall sa ja til konsekvensutredning i april i år. Spørsmålet om en eventuell åpning av områdene skal behandles på nytt av landsmøtet i 2015.

– Det er et naturlig skritt og vi er opptatt av at vi skal gå et steg videre basert på kunnskap, men vi har også vært opptatt av å ha fremdrift i saken, sier Sivertsen.

– Men hvis man først er mot utvinning, er det ikke da unødvendig med en konsekvensutredning?

– Nei, det reflekterer bare den linjen vi har lagt oss på. Vi vil ha alle fakta på bordet, slik at vi kan veie fordeler og ulemper opp mot hverandre.

– Både Natur og Ungdom og SV mener dere har tilslørt hva begrepet konsekvensutredning egentlig betyr. Hva sier du til det?

Det er retorikk som de må svare for selv. Konsekvensutredning er en nødvendighet for å drive med utvinning, men det er ingen automatikk i at det blir resultatet.

Avslutningen på Natur og Ungdoms sommerleir mot oljeboring ble følelsesladet for flere. – Denne valgkampen skal vi vinne, fastslår ungdommene.

GIR ALDRI OPP: Lederen i Natur og Ungdom, Silje Lundberg, talte for en fullsatt gymsal i Henningsvær tidligere i sommer. – Vi kommer aldri til å gi opp Lofoten, Vesterålen og Senja. Vi stiller ikke til valg, men vi skal likevel vinne denne valgkampen, fastslo hun.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget