NRK Meny
Normal

Frp: Natur og Ungdom kritiserer De grønne for å redde SV

Miljøvernorganisasjoner går til angrep på De grønne fordi de er kjøpt og betalt av SV, hevder Frp. – Latterlig og konspiratorisk, svarer Natur og Ungdom. – Ren løgn, sier Bellona.

Per-Willy Amundsen

KRITISK: Per-Willy Amundsen i Frp mener Natur og Ungdom og Bellona bør holde seg utenfor partipolitiske diskusjoner i valgkampen.

Foto: Scanpix

Det han sier er ren løgn. Bellona får kun fire prosent av våre inntekter fra Miljøverndepartementet.

Frederic Hauge, Bellona.

Mandag kritiserte Bellona og Natur og Ungdom Miljøpartiet de grønne (MDG) fordi de mente partiet var gammeldags og hadde for liten tro på teknologiske løsninger på klimautfordringene.

– Dette er tydeligvis SVs venner som stiller opp for SV, og som er totalt avhengige av den støtten og de tilskuddene de får fra Miljøverndepartementet som er styrt av SV, sier Frps klimapolitiske talsmann, Per-Willy Amundsen.

Hevder MDG-kritikk kommer for å redde SV

Ifølge ham er det «litt for tilfeldig» at angrepene på MDG kom kort tid etter at SV-leder Audun Lysbakken gikk ut og ba SVs venner komme på banen for å unngå at partiet gjør et historisk dårlig valg.

– Det blir vanskelig å tro at dette ikke har en sammenheng med at SV er truet, sa Amundsen da han gjestet Politisk Kvarter på NRK P2 tirsdag morgen.

Silje Lundberg

LATTERLIG: Silje Lundberg i Natur og Ungdom sliter med å ta anklagene fra Frp på alvor.

Foto: Jo Straube

Anklagene fra Frp blir møtt med hoderisting fra Natur og Ungdom.

– Dette synes jeg blir for konspiratorisk og for latterlig for å være helt ærlig, sier leder Silje Lundberg.

Hun sier Natur og Ungdom har vært partipolitisk uavhengige i alle de 45 årene organisasjonen har eksistert. Ifølge Lundberg er deres rolle å være ei vaktbikkje, både overfor regjeringspartiene og opposisjonen.

Når vi er en miljøorganisasjon, så må vi få lov til å diskutere politikk også med de partiene som ikke er i regjering.

Silje Lundberg, Natur og Ungdom

– Vi kjefter på folk når de ikke har en god nok politikk, og vi gir ros når man har det, sier hun og viser til at også SV har fått så ørene flagrer når ungdomsorganisasjonen mener de har sviktet i miljøpolitikken.

– Men er det vanskelig å bite hånda som gir dere mat?

– Nei, vi har bitt den hånda ganske ofte, og det skal vi fortsette med.

– Vi må få lov til diskutere miljøpolitikk

Lundberg avviser at Natur og Ungdom flagger politisk tilhørighet selv om de går åpent ut og kritiserer deler av MDGs politikk.

– Når vi er en miljøorganisasjon, så må vi få lov til å diskutere politikk også med de partiene som ikke er i regjering.

Lundberg nekter også for at Natur og Ungdom og Bellona uttalte seg negativt om De grønne fordi SV gikk ut og ba støttespillerne komme på banen.

– For det første ble intervjuet med NRK gjort lenge før pressekonferansen på søndag, lite visste vi hva Lysbakken kom til å si. Dette var et intervju som ble gjort på bakgrunn av at flere går inn og ser på hva MDG mener, og da er det noen punkter som vi er uenig i.

Bellona: Dette er ren løgn

Også Bellona-leder Frederic Hauge presiserer at han valgte å kritisere den politikken MDG går til valg på flere dager før Lysbakken tryglet om hjelp.

Frederic Hauge

MENER MDG ER NAIVE: Bellona er blant annet kritiske til at MDGs partiprogram ikke sier klart ja til vindkraft, CO2-fangst og lagring.

Foto: Nina Kristiin Vraa / NRK

– Vi har ikke fredet SV, og vi har heller ikke rådet folk til å stemme på det ene eller det andre partiet. Vi har kommentert De grønnes partiprogram og sagt at deres politikk ikke kommer til å ta oss videre, sier Hauge til NRK.no.

Han mener påstandene om at Bellona er avhengige av SVs og Miljøverndepartementets gunst tyder på at Amundsen og Frp ikke har gjort hjemmeleksa si.

– Det han sier er ren løgn. Bellona får kun fire prosent av våre inntekter fra Miljøverndepartementet, sier Hauge.

Ifølge ham er det er «totalt uakseptabelt å spre løgner på denne måten». Nå krever Hauge at Høyre klargjør hvordan de skal forholde seg til Frp i klimapolitikken dersom de borgerlige vinner valget.

– De borgerliges største utfordring blir å finne enighet med denne typen bajaseri. Dette seiler opp som det store spørsmålet for Erna Solberg, hvordan hun skal samarbeide med folk som ikke er i stand til å forholde seg til fakta.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget