Det er en blå container med innebygd flatskjerm som er Høyres valgbod på Karl Johan. I et kryss hvor du kan se til både Slottet, Stortinget og Høyres hus.
Her er blåjakker, ballonger, bunker med løpesedler og frivillige som svarer på spørsmål om skatt og skole og store spørsmål.
I går ettermiddag var Erna Solberg der med den internasjonale pressen på slep. Utenlandske journalister synes det er litt rart. En statsministerkandidat på en paradegate uten barrikaderende sikkerhetstiltak og uten at folk sperrer OPP øynene i Obama-rama-stil.
Solberg bruker mer tid på å snakke med tre jenter fra Askim, la seg avbilde med en guttegjeng og svare på boligspørsmål fra en forbipasserende enn å snakke med pressen.
En eldre dame kommer bort for å diskutere politikk med Solberg, som hun åpenbart er uenig med.
– Har du allerede bestemt deg? Da bruker jeg heller tid på noen andre velgere, smiler Solberg før hun fortsetter mot nye mennesker å gi løpesedler til.
Les også: Valgthriller mellom Jens og Erna
Kamp på borgerlig side
Ingen av de rundt 50 målingene siden 1. august, har hatt rødgrønt flertall.
På Norstats målinger for NRK har de fire partiene som vil kaste den rødgrønne regjeringen (med ett unntak i 2011) hatt flertall på målingene fra oktober 2009 til i dag (stortingsvalget var også da i september).
Solberg vil likevel piske sine partivenner til å være ute med de blåjakkene frem til 21:00 mandag. Ingenting tas forgitt.
***
Høyreledelsen frykter taktisk stemmegivning, Hareide jakter Høyrevelgere
Det er internt i blokkene partiovergangene har vært mest interessant denne valgkampen, ikke mellom blokkene.
På borgerlig side har Høyre sunket noe denne valgkampen, fra et «overmobilisert» nivå.
Alle de tre andre ikkesosialistiske partiene har styrket seg fra valgkampstarten, men oppslutningen er uansett det børsmeglere kaller volatil.
Det svinger.
- Høyre svakt ned: Fra 29,7 prosent til 25,7 prosent, nedgangen er signifikant. Høyres årsbeste hos Norstat var 33,7 prosent i mai. Lojaliteten: 80,4 prosent. Slik sett kan man forstå Solbergs behov for massemobilisering til stemmeurnene er forseglet.
- Venstre OPP: Fra 3,4 prosent 7. august til 5,4 prosent i dag. Årsbeste hos Norstat forrige uke (5,7 prosent) (Signifikant) Lojalitet: 55,1 prosent
- Frp NED:Fra 20,9 prosent 7. august (årsbeste hos Norstat) til 17,9 prosent i dag. (Signifikant) Lojalitet: 67,3 prosent
Også Krf har styrket seg noe, gjennom valgkampen. - Krf OPP: Fra 5,6 prosent 7. august til 6,5 prosent i dag - årsbeste hos Norstat. (Ikke signifikant). Lojalitet: 81,9 prosent.
Utviklingen på Norstat-målingene er i tråd med snittet av alle målinger.
Erna Solberg (H) og Ketil Solvik-Olsen (FrP)
Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpixDa er det interessant å se hvem som spiser av hvem hos de blå. Det handler om
Alles kamp mot Høyre:
Høyre har svekket lojaliteten gjennom valgkampen. Også slik sett er en massemobilisering forståelig. I august ville 86,5 prosent av Høyres 2009-velgere stemme på partiet, denne uken sier 80,4 prosent det samme. Høyre veksler velgere til/fra samtlige parti på denne ukes måling. Det er nytt. Før har de tatt fra nær alle, men lekket til få.
Det er særlig Krf- og Frp-velgere fra 2009 som nå sier de vil stemme Høyre. Det er de to samme partiene Høyre lekker til.
Fra Høyre til Frp: 4,8 prosent av Høyres 09-velgere. Totalt 21 985 velgere
Fra Høyre til Venstre: 3 prosent av Høyres 09-velgere. Totalt 13 806 velgere
Fra Høyre til KrF: 1,9 prosent av Høyres 09-velgere. Totalt 8 576 velgere
Høyre mister til sammen 44 367 velgere til «samarbeidskonkurrentene»
Fra Venstre til Høyre: 13,3 prosent av Venstres 09-velgere, det vil si 13 818 velgere
Fra Krf til Høyre: 12,7 prosent av Krfs 09-velgere, det vil si 18 897 velgere
Fra Frp til Høyre: 20,1 prosent av Frps 09-velgere, det vil si 123 675 velgere
Høyre får totalt 156 390 velgere fra sine «samarbeidskonkurrenter». Netto-tilgangen er da 112 023 velgere.
Grafikken viser velgervandringen Fra (negativ) og til (positiv) Høyre og de andre opposisjonspartiene. Tallene er oppgitt i antallet velgere.
Foto: Lars Nehru Sand / NRKLegg merke til at Venstre er det eneste partiet på ikkesosialistisk side som ikke taper stort til Høyre. At Venstre gjennom sommeren og valgkampen har lykkes i å minimalisere denne netto-lekkasjen til «storebror» er en avgjørende del av partiets valgkampsuksess.
Høyre har dessuten 5,4 prosent av 09-velgerne som fortsatt er usikre. Det er snakk om å finne de 25 100 velgerne som blir overbevist av en blå brosjyre de siste timene.
Fra Venstre til Krf
Venstre mister omtrent 4,7 prosent av sine 2009-velgere til Krf, ifølge denne målingen. Det utgjør rundt 5 000 velgere i avgang, uten at den interne velgervandringen kompenseres.
Venstre har i tillegg rundt 7 800 usikre 2009-velgere (7,4 prosent), disse må mobiliseres denne siste helgen.
Krf har i underkant av 6 000 usikre å mobilisere (3,9 prosent), mens Frp må få 19 000 velgere (3,1 prosent) ned fra gjerdet og inn i stemmelokalet. Lekkasjen fra Frp til sentrum er minimal.
Frp og Norstat
Norstat vekter målingene mot Stortingsvalget i 2009, et godt valg for Frp. Det finnes institutt som mener det er mer relevant å vekte mot 2011, et dårlig valg for Frp. Dermed varierer Frps oppslutning veldig. I råtallene til denne målingen, svarer 11 prosent av de faktisk spurte at de ville stemt Frp dersom det var Stortingsvalg i morgen. Barometertallet er likevel 17,9 prosent, fordi man sammenligner og veier utvalget man har ringt, slik at det skal passe best med et fast holdepunkt, altså valgresultatet i 2009. Råtallene viser at Frp går ned fra 12,7 prosent forrige uke til 11 prosent denne uken. I barometertall er det altså snakk om en nedgang fra 20,6 prosent til 17,9 prosent.
Kampen om å bli størst
Det er, fortsatt, svært jevnt i kampen om å bli største parti. Legger man feilmarginene til grunn, har Ap et nivå mellom 25,1 prosent og 31,4 prosent. Høyres nivå er mellom 22,1 prosent og 28,1 prosent.
Når Erna Solberg i dag skal se inn i kameraet for ett minutts appell etter NRKs partilederdebatt må hun trekke pusten og holde en appell som går hjem hos velgere til venstre og høyre for Høyre. Hun trenger veksten for å bli størst.
Og hun kan ta blant sine egne.