Hopp til innhold

Klarer Ap å overbevise 7.000 velgere daglig?

Ap er størst for første gang siden februar. Fortsatt sitter mange av velgerne på gjerdet.

Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg deler ut roser under valgkampen. Ap er største parti på Norstat-målingene for første gang siden februar. Mye av valgkampstrategien til Ap ligger i en-til-en-kontakten med velgerne.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Lars Nehru Sand

En nærmere titt på bakgrunnstallene fra Norstat, forklarer mye av stemningsskiftet ukens NRK-måling viser. Med unntak av Høyres fall og Sps opptur, er alle endringer innenfor feilmarginene for de enkelte parti.

Mye luft ut av den blå ballongen

Høyre går ned 4,8 prosentpoeng sammenlignet med forrige uke. Nedgangen er større enn feilmarginen på 3,1 prosentpoeng for Høyres del. Man sier da at nedgangen er statistisk gyldig, eller signifikant.

Hvor går Høyre-velgerne? Svaret er at flere enn for to uker siden går til Ap, noen flere til Frp, noen få til andre partier. Det er ikke en økning, men altså en nedgang i antallet Høyre-velgere som setter seg på gjerdet.

Bak nedgangen ser vi fire tendenser som Høyre-strategene nok ikke liker:

  • Høyres oppslutning har ikke vært så lav som dagens 26,2 prosent siden mai i fjor.
  • Hverken i hele fjor eller så langt i år har lojaliteten blant Høyre-velgerne vært så lav som 81,3 prosent Høyre har gjennom den lange valgkampen hatt en svært høy andel velgere fra 2009 som sier de vil stemme på Solberg og co. også i år. På det høyeste på våre målinger har dette vært på 95,3 prosent.
  • Antallet Ap-velgere fra 2009 som sier de nå vil stemme Høyre, er det laveste siden august i fjor. Ap har i større grad enn på tidligere målinger overbevist denne velgergruppen.
  • Antallet Høyre-velgere fra 2009 som sier de nå vil stemme Ap, har en økning uke for uke gjennom valgkampen.

Våre tre augustmålinger viser 1,1 prosent, 1,4 prosent og 2,1 prosent overgang fra Høyre til Ap.

Likevel: Styrkeforholdet mellom Ap og Høyre og endringer de siste fire årene taler et klart språk: 63.500 Ap-velgere har gått til Høyre, motsatt vei har 12 000 velger beveget seg.

Totalt «tjener» Høyre 51.500 velgere, med bakgrunn i stemmetallene fra 2009. Denne målingen viser at antallet er lavere enn på lenge.

(Artikkelen fortsetter)

Erna Solberg

Flere velgere enn for to uker siden går til Ap, noen flere til Frp og noen få til andre partier.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

70.000 röda rosor

Ap er største parti på Norstat-målingene for første gang siden februar.
De har banket på dører i trange bygårder, delt ut roser i familievennlige rekkehus og stekt vafler på valgboder fra nord til sør.

Aps valgkamp består ikke bare av overivrige parti-rådgivere på Twitter, men det partiet mener er den viktige en-til-en-kontakten med velgerne. Kanskje er det intensiteten i denne virksomheten som gir uttelling den siste uken?

Norstat-tallene viser uansett at partiet på én uke har økt andelen lojale velgere fra 61,4 prosent til 68,7 prosentpoeng. 7,3 prosent av velgerne fra 2009 vil i hoder si 69.280 velgere. Mobilisert. På en uke.

Slik styrker Ap seg selv i kampen om å bli det største partiet på Stortinget, slik de nå ligger an til på denne målingen.

  • Aps lojalitet er den høyeste på våre målinger siden august i fjor.
  • Aps andel av 2009-velgere som nå ikke er sikre på hva de skal stemme, er det laveste siden februar 2012.

Å få velgere ned fra gjerde er en viktig suksessfaktor, hvis de lander på riktig side, selvsagt. Ifølge dagens ferske måling, er det fortsatt 12 prosent av Aps 2009-velgere – 113 000 personer – som ikke har bestemt seg. Det er litt over 7.000 som må overtales daglig frem til valgdagen 9. september.

Likevel: Styrkeforholdet Ap-Høyre og endringer de siste fire årene taler et klart språk: 63.500 Ap-velgere har gått til Høyre, motsatt vei har 12.000 velger beveget seg. Totalt «tjener» Høyre 51.500 velgere, med bakgrunn i stemmetallene fra 2009. Denne målingen viser at antallet er lavere enn på lenge.

Og: Det som gleder på Youngstorget er at velgermassen er i bevegelse, og det til Aps fordel.

Blåblått i det blå

Norstat-målingene har i større grad enn snittet av meningsmålingene vist at Høyre og Frp får flertall alene. Det gjør ikke denne ukens måling. Med 79 mandater trenger Solberg/Jensen støtte fra Venstre og/eller KrF.

De to forrige valgkamp-målingene våre viste såkalt blåblått flertall med 92 og 90 mandat. Fem av våre seks målinger fra januar til juni hadde blåblått flertall, ikke februar. Det kreves 85 mandater for rent flertall av setene i Stortinget.

«4 prosent community»

Hva så med de fem partiene rundt sperregrensen?

Kampen mot sperregrensen

PARTI

OPPSLUTNING

UVEKTET            

LOJALITET

Ganger under sperregrensen på 9 NRK-målinger i 2013

SV

3,9%                     

4,7%                     

37,1%                  

4

V            

4,2%                     

4,9%                     

52,3%                  

6

KRF       

6,3%                     

6,4%                     

82%                      

0

SP          

5,4%                     

5,2%                     

70,7%                  

3

MDG    

4,7%                     

4,5%                     

77,2%                  

Første gang over

SV:

SV er under sperregrensen også på denne målingen. Så vidt. Forrige ukes katastrofemåling på 2,5 prosent fikk partiet til å innkalle til krisepressekonferanse og stormobilisering landet over. Partiets liv ligger i potten. Fremgangen siste uke på 1,3 prosentpoeng er så vidt under feilmarginen på 1,4 prosent.

Andelen SV-velgere på gjerdet har økt gjennom valgkampen fra 13,5 prosent for to uker siden, 15,7 prosent sist uke til 21,1 prosent nå.

To av ti SV-velgere fra 2009 må altså fortsatt overbevises om at partiets liv er verd å kjempe for. At andelen øker, er selvsagt et mobiliseringspotensial for Lysbakken, men med kun to uker igjen til valget, skulle han nok helst sett at trenden var motsatt.

Fremgangen denne uken skyldes at SV har redusert velgerstrømmen fra SV til Ap kraftig på en uke (28,2 prosent sist, 10,4 prosent nå), disse velgerne er ikke nødvendigvis tilbake hos SV, mange av dem er nok på gjerdet. Hvorvidt SV-velgerne er fugler i hånda eller på taket i dagene som kommer, er Audun Lysbakkens store jobb.

SV har vært under sperregrensen denne og forrige uke hos NRK. Tidligere i år kun to av seks ganger.

(Artikkelen fortsetter)

SV-leder Audun Lysbakken

SV har krøpet oppover på målingen

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Venstre:

Venstres skjebne er vanskelig å bli klok på, partiet er ofte under, ofte over den magiske sperregrensen. NRK har målt dem under tre gang i år, det var i januar, mai og for to uker siden.

De siste to ukene har Venstres lojalitet økt og andelen velger på gjerdet gått ned. Lojaliteten er for første gang siden mai på over 50 prosent. Og det er da halvparten av velgerne fra et katastrofevalg sist. Å definere Venstres grunnfjell, er med andre ord en litt krevende øvelse.

Trine Skei Grandes største problem er at hun ikke får stoppet velgerstrømmen til Høyre. Nå sier to av ti velgere fra sist at de vil stemme Høyre. Det er stabilt gjennom valgkampen, faktisk en ørliten økning. Selv om partiet også får velgere fra Høyre, er det en netto lekkasje på rundt regnet 20 000 velgere.

Sp:

Senterpartiet har hatt en stabil lojalitet på godt over 50 prosent på syv av ni Norstat-målinger i år. Så lenge SP-lojaliteten bikker 51 prosent, er partiet over sperregrensen.

To av ti velgere går til gjerdet. Resten av avgangen spres ganske tynt utover partilandskapet, flest til Høyre og MDG.

KRF:

Enkelte andre institutt enn Norstat har hatt KrF under sperregrensen, det har ikke skjedd på Norstat-målingene for NRK.

Partiet har stabilt gjennom hele 2012 og 2013 hatt en lojalitet på over 65 prosent. På de tre valgkampmålingene har lojaliteten økt fra 74,6 prosent til 82 prosent.

MDG:

MDG har på de to siste Norstat-målingene for NRK vært inne på Stortinget. For første gang er de denne uken over sperregrensen.

Dette følger tendensene på andre målinger. Partiet ligger godt an til å «vinne valgkampen» med fremgang fra 0,9 prosentpoeng via 3,6 til 4,7 prosentpoeng på de tre valgkampmålingene våre så langt.

Våre bakgrunnstall spriker for mye til å tegne et entydig bilde av velgergevinsten for partiet, men alle regjeringspartiene og Venstre taper til MDG.

Uansett:

De tre rødgrønne partiene får til sammen 38,4 prosent oppslutning på denne målingen. I august 2009 lå de i snitt på 45,8 prosent. De ligger etter skjema. En trøst for Ap at de ligger bedre an til å bli største parti.

De fire partiene som garanterer regjeringsskifte har 97 mandater, hvis denne målingen blir valgresultat.

Hanna Marcussen

Hanna Marcussen i Miljøpartiet De Grønne. Miljøpartiet De Grønne er over sperregrensen i den nye målingen.

Foto: NRK

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.