Hopp til innhold

Erna: – Magefølelsen er god

Statsministerkandidat Erna Solberg (H) sier de borgerlige har et godt grep om seieren ei uke før valget. Den sittende statsministeren er like selvsikker.

Erna Solberg og Jens Stoltenberg

Det var to offensive partiledere som diskuterte klima i en av de siste duellene før valget på NRK. Seerne ga imidlertid tilbakemelding på at de to motstanderne hadde så like meninger.

Foto: Svein Olsson / NRK

– Jeg føler jeg får litt rare øyne, sier Erna mens hun titter på politikerkarikaturene på veggen i NRK-gangen på vei inn til studio.

Hun spør programleder Ingunn Solheim på fleip om også hun skal være med.

Fra bakrommet får statsminster Jens Stoltenberg siste peptalk før debatten mot Erna Solberg om få minutter. Temaet for kvelden er Norge etter oljen og klima.

– Du startet valgkampen med å gå i strupen på Erna Solbergs lederegenskaper. Kommer det et nytt angrep i dag?

– Det kommer helt an på hvordan debatten utvikler seg, svarer Stoltenberg til NRK.no.

Seerne: – De er så like

Det var to offensive partiledere som diskuterte klima i en av de siste duellene før valget på NRK.

Stoltenberg pekte på at de ville ta Norge inn i post-olje-alderen ved å gjøre bilparken mer miljøvennlig.

– Det handler om avgifter og krav. Så skal vi satse massivt på kollektivtransporten og få industrien mer miljøvennlig, lød hans oppskrift.

Erna på sin side mente at veien inn var å satse betydelig på kunnskap, infrastruktur og bedrifter som kan bære utgiftene når olja tar slutt.

– Noen tror at vi ikke har snakket om klima i valgkampen, men vi ønsker en enda mer ambisiøs plan enn dagens regjering, sa Solberg.

Etter en halvtimes debatt var imidlertid seernes dom på Twitter at de to partilederne stort sett var ganske enige når det gjaldt klimapolitikk.

Jens må kapre 200.000 stemmer på ei uke

I spørsmålet om hvem som bør bli Norges neste statsminister er det norske folket delt på midten. I målingen skiller det beskjedne 1,2 prosentpoeng i Jens Stoltenbergs favør. Samtidig sier 6.0 prosent at de hadde ønsket Siv Jensen som statsminister etter valget.

En uke før valget sier valgforsker Bernt Aardal at Jens Stoltenberg må kapre 200.000 velgere i løpet av den siste uken for å beholde regjeringsmakten.

– Det har vært en morsom valgkamp, over hele landet. Mange har ennå ikke bestemt seg, og de kommer til å stemme Arbeiderpartiet, smiler Stoltenberg selvsikkert.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Jens Stoltenberg og Arbeiderpartiet må opp på 37 prosent for å vinne valget med de rød-grønne sier professor Bernt Aardal. Det betyr at partiet må kapre over 200.000 nye velgere den siste uka.

Jens må kapre 200.000 stemmer på ei uke

Ampert fra dag 1

NRKs partibarometer ti dager før valget viste at de borgerlige ligger an til storseier.

Selv om Ap er største parti på NRKs partibarometer, ligger de 7,5 prosentpoeng lavere enn ved stortingsvalget i 2009. De går også noe tilbake sammenlignet med sist ukes måling.

– Vi har nå sprikende målinger, noen går vi fram på, andre går vi tilbake på. Og da tror jeg vi bare skal konsentrere oss om én ting, nemlig at det til slutt er velgerne som avgjør dette på valgdagen, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap) til NRK.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Erna og Jens i debatt hos NRK

Minuttene før TV-sendinga startet går NRKs tekniker gjennom de siste forberedelsene.

Foto: Svein Olsson / NRK

Debatten om lederstil blusset opp allerede på valgkampens første dag, da Stoltenberg angrep høyresiden for å være uklare om regjeringsalternativet.

Dette fikk Civita-leder Kristin Clemet og Oslo-ordfører Fabian Stang til å trekke 22. juli inn i valgkampen. De mente den manglende ledelsen som ble avdekket i Gjørv-rapporten rammer statsministeren.

Har du ennå ikke bestemt deg? Ta NRKs valgomat her!

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.